Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pouťové koláče podle babičky: sladké, nadýchané, voňavé

Vyzkoušejte pravé posvícenské koláče. Takové, které připomínají staré dobré časy a chutnají úplně jinak než eurokoláčky ze samoobsluhy.
Zdobit můžete podle libosti. Drobenkou nebo mandlemi...

Zdobit můžete podle libosti. Drobenkou nebo mandlemi... | foto: Jana Černá

Moje babička peče koláče jen jednou v roce, na pouť. A to je velká škoda. Chutnají totiž tak skvěle, že byste je mohli jíst každou neděli k snídani a s chutí se do nich zakousli i po obědě. Na druhou stranu ji chápu; pečením (zadělává ze dvou kil mouky) stráví téměř celý den. A to nezapomíná zapojit další hbité prsty. Se zdobením pomohou i ti nejmladší.

Postup krok za krokem

Budete potřebovat

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 2 vejce
  • panáka rumu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 250 ml plnotučného mléka
  • kostku droždí (42 g)
  • špetku soli

Ze lžíce cukru, mléka, kostky droždí a malé špetky soli připravte kvásek. Nechte ho důkladně vzejít.

Rozehřejte máslo. Prosijte mouku a přidejte k ní do mísy cukr. Udělejte důlek, do kterého přidejte žloutky, jedno celé vejce, rum, vanilkový cukr (můžete použít i vanilkovou esenci nebo lusk), rozpuštěné máslo a kvásek.

Vypracujte těsto. Hnětení věnujte opravdu dlouhé minuty, až vás budou bolet ruce. Moje babička říká, že to je základ celého pečení koláčů. Kdo nepropracuje těsto důkladně, nikdy nebude mít koláče nadýchané.

Fotogalerie

Ideální je, pokud se při hnětení střídají dvě osoby. Jedna vždycky drží mísu, aby se druhý člověk do toho mohl důkladně opřít a vzít vařečku dvěma rukama. A pak se vystřídají. Málokdo má totiž tolik svalů, aby zvládl tak dlouho vařečkou důkladně nadzvedávat těsto.

Potom těsto nechte odpočinout. Posypte ho moukou a zakryjte čistou utěrkou. Zhruba po půl hodině do těsta píchněte několikrát prsty. Opadne, a tak ho nechte znovu nakynout, dokud nebude zase nadzvedávat utěrku.

Během kynutí těsta si můžete připravit náplně

Z těsta vždy uřízněte kus, z něhož vyválejte váleček. Nejlépe to půjde na lehce pomoučněném válu. Hada pak nakrájejte na menší kousky, zhruba o velikosti dva a půl centimetru.

Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout.

Do středů vmačkejte důlky.

Během kynutí si připravte náplně.

Dlaněmi z nich vyválejte kouličky. Babička si vždycky šikovně pomáhala i palcem, kraje stáčela dolů a "spojem" je posazovala na plech. Hotové kouličky rovnejte na plech a nechte si mezi nimi dostatečné rozestupy.

Kouličky nechte ještě asi 10 minut kynout na plechu, pak teprve rozmáčkněte střed. Skvěle to jde vyřezávaným dřevěným mačkátkem (seženete v domácích nebo cukrářských potřebách zhruba za 30 korun). Moje teta dělala ten správný koláčkový tvar těžítkem ze staré váhy, babička dodnes používá starou baterku – samozřejmě zabalenou do sáčku.

Koláčky s marmeládou

Tvarohová varianta

Koláčky pak naplňte, tipy na složení a přípravu náplní najdete ve spodním boxu. Vyplatí se udělat celý plech jedné náplně, ať nemusíte neustále měnit nářadí.

Povidly a mákem snadno budete plnit lžičkou, tvarohovou náplň je lepší aplikovat cukrářským sáčkem. Navrch koláčky ozdobte: hodí se drobenka, rozinky, celé mandle nebo nakrájené na plátky). Kraje koláčků potírejte rozšlehaným vejcem.

Dělat můžete i velké koláče s více náplněmi.

Pokud se vám nechce tvarovat malé kouličky a plnit malé koláčky, můžete je udělat i větší, případně i přes celý plech, postup je stejný.

Plechy nezapomeňte vyložit pečicím papírem a koláčky pečte asi 15 minut na 150 až 180 oC. Nechte je na plechu vychladnout, skladujte je nejlépe v plechových dózách vyložených alobalem. Nejlépe samozřejmě chutnají hned po upečení, ale dají se jíst ještě několik dnů. Při servírování je pocukrujte tím nejjemnějším moučkovým cukrem.

Náplně

Tvarohová

  • 250 g měkkého tvarohu (v kostce)
  • 1 žloutek
  • 100 g cukru krupice
  • vanilková esence

Vše důkladně smíchejte. Na tvarohovou náplň se nejlépe hodí rozinky (důkladně namočené v rumu).

Maková

  • 300 g máku
  • 50 ml mléka
  • 4 cl rumu
  • vanilkový cukr
  • 100 g cukru krupice

Mák umelte (nejlépe dvakrát) a nařeďte horkým mlékem a rumem. Na makové náplni se nejlépe vyjímají mandle.

Povidlová

  • jablečná nebo švestková povidla

Skvěle se na ně hodí drobenka (žmolenka z másla, cukru a mouky).

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

Milujete jahody a nemáte zahradu? Jak na to, abyste se také radovali z úrody

18. května 2024

Pro milovníky jahod má přírodní zahradník Tomáš Trejbal pochopení. Patří totiž mezi ně. A tak má...

Zbyla vám ze stavby pórobetonová tvárnice? Vyrobte z ní elegantní truhlík

17. května 2024

Zbyla vám tvárnice pórobetonu ze stavby nebo rovnou několik a nemáte pro ně využití? Na terasu nebo...

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

Včely na Rudolfinum? Samy by si takové místo nikdy nevybraly, říká vědec Titěra

16. května 2024

Premium Včely letos vylétly dřív. Může jim uškodit brzké jaro? Nakolik je na nich lidstvo závislé? Jak...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...