VIDEO: Recept na neskutečně voňavý koláč s jahodami po italsku

aktualizováno 
Zapomeňte, že linecké těsto patří k Vánocům a užijte si chuťově podobný koláč s vanilkovým krémem v období vrcholného léta. Ať už spolu s posledními voňavými jahodami z českých záhonů, nebo s jinými. Chuťová kombinace je to delikátní.

Šéfkuchař Emanuel Ridi pekl nedávno tento jahodový koláč se svou maminkou, když ji navštívil během své prázdninové cesty doma na Elbě. Kvůli úspoře času šel cestou nejmenšího odporu. Těsto koupil hotové, jen do něj přidal hrst umletých mandlí, pro jemnější chuť. Mandle přitom před rozemletím dává do mrazáku, jak radí ve videu, aby se získaná mandlová mouka nelepila, ale byla krásně sypká.

Crostata alle fragole, tedy jahodový koláč, krok za krokem

Fotogalerie přípravy koláče

Na těsto budete potřebovat 210 g hladké mouky, 100 g másla, 3 žloutky, 100 g cukru moučka, špetku soli, citronovou kůru z jednoho citronu, třetinu sáčku prášku do pečiva a hrst rozemletých mandlí nebo mandlové mouky. Nezapomeňte na kousek másla a trochu mouky na vymazání a vysypání formy.

Na náplň a dozdobení dortu si připravte 1 vanilkový lusk, 300 až 400 ml mléka, 2 žloutky, 50 g moučkového cukru, 50 g jemného kukuřičného škrobu (například maizeny), čerstvé jahody a jahodový džem.

Připravte si těsto.
Těsto rozválejte tak, abyste s ním mohli vyložit koláčovou formu.
Vysypanou formu vyložte rozváleným těstem.

Těsto připravte z uvedených ingrediencí: žloutky ušlehejte s máslem, přidejte smíchané suché ingredience a těsto pečlivě zpracujte. Můžete ho i nechat odpočinout v chladu. Pak ho rozválejte, formu na koláč vytřete máslem, vysypte moukou a vyložte ji rozváleným těstem.

Těsto jemně propíchejte vidličkou, aby nenakynulo.
Formu s těstem překryjte pečicí folií nebo papírem a zasypte fazolemi, aby...
Pečte v předehřáté troubě deset minut na 180 °C.

Těsto ve formě jemně propíchejte vidličkou, aby nenakynulo. Poté formu překryjte pečicí folií nebo papírem a zasypte fazolemi, aby těsto moc nevyběhlo a zůstalo nízké. Pečte v předehřáté troubě deset minut na 180 °C, pak nechte vychladnout.

Na krém v míse vyšlehejte žloutky s moučkovým cukrem a kukuřičným škrobem.
Přilijte ohřáté vanilkové mléko a směs míchejte ve vodní lázni, dokud...
Směs míchejte ve vodní lázni (můžete si ji přelít do mlékovaru jako Italova...

Mezitím si připravte vanilkový krém na náplň: mléko ochuťte vanilkovými semínky z rozříznutého lusku a ohřejte. V míse vyšlehejte žloutky s moučkovým cukrem a kukuřičným škrobem a přilijte ohřáté vanilkové mléko. Směs míchejte ve vodní lázni (můžete si ji přelít do mlékovaru jako Italova maminka), dokud nezhoustne.

Vanilkový krém nalijte na vychladlý korpus a rozetřete.
Do vanilkového krému vyskládejte očištěné jahody špičkou nahoru.
Jahodový džem lehce ohřejte, aby byl tekutější a jahody  s ním potřete.

Hustý krém nalijte na vychladlý korpus a rozetřete. Celé očištěné jahody pak na krém vyskládejte špičkami nahoru. Marmeládu nechte chvilku rozehřát, aby se lépe roztírala, pomažte jí špičky jahod a dejte koláč vychladit.

Tento a další recepty - těšte se například na přípravu chobotnice podle Italovy maminky - odvysílá televize Prima family v úterý večer v pořadu Léto s Italem.

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Další z rubriky

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Když si jen potřebujete přitopit v dílně, volte úspornější infrazářiče

I v nevytápěné dílně se můžete v zimě zahřát.

Jednou za čas se i v zimním období potřebujete zašít do nevytápěné garáže. Abyste tam nezmrzli, ohřejete se malým...

Koho nebaví čistit toaletu, může si na to objednat přenosného robota

Giddel se umí naučit, jakou mísu používáte.

Robot Giddel za vás udělá špinavou práci na toaletě. Tříkilový přístroj umístíte mezi keramiku a prkénko a on pak čistí...

Najdete na iDNES.cz