Britové upekli největší koláč na světě, vážil 169 kilogramů

aktualizováno 
Pekaři z Boltonu ve Velké Británii upekli obří koláč, který překonal dosavadní rekordní kousek o 66 kilo. Sebrali tak prvenství jihoafrickým pekařům z Kapského Města.

Obrovský Hot Cross Bun byl zapsán do databáze Worldrecordsacademy.org. Do Guinessovy knihy rekordů zatím zapsaný podobný koláč vážil 103 kilogramů.

Rekordní koláč upekli pekaři z pekárny Greenhalgh v Boltonu, kteří jediní měli dost velkou pec, aby si poradili s koláčem o průměru téměř dva a půl metru. Spotřebovali na něj 65 kilogramů mouky.

Rekordní koláč s rybízem

Celou akci zorganizoval jako velikonoční akci Ben Calvert z organizace RSPB nature's voice, což je organizace starající se o ochranu přírody a přírodní park v Saltholme ve městě Middlesbrough. Organizace se hodně zabývá i monitorováním ptactva ve Velké Británii či problémy s ubýváním některých živočišných druhů.

Hot Cross Bun je sladká kořeněná buchta s rybízem nebo rozinkami, na vrcholu označená křížkem. V Británii se tradičně jí na Velký pátek. Obří buchtu připravovalo pět pekařů celý den.

"Jako rodinná firma jsme zvyklí péct na zakázku, ale tak neobvyklý požadavek jsme ještě neměli," tvrdil výrobní ředitel pekárny Greenhalgh David Smart. "Nakonec jsme byli ale rádi, že jsme se takové výzvy nezalekli a mohli jsme se experimentu zúčastnit. Zvlášť když výtěžek z akce poslouží dobré věci," poznamenal. Pořadatelé totiž obří koláč rozprodali po porcích kolemjdoucím a peníze by měly sloužit na údržbu chráněné oblasti.

Červená značka označuje umístění přírodního parku Saltholme.

Červená značka označuje umístění přírodního parku Saltholme.

Autor:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Soutěž o nejlepší relaxační místo. Jedna z posledních sérií fotografií

Posílání fotografií skončilo 15. ledna a na poslední chvíli se nám ve schránce...

Posílání fotografií skončilo 15. ledna a na poslední chvíli se nám ve schránce shromáždilo velké množství příspěvků,...

Většinu orchidejí stačí namáčet, rosit a hnojit. I ty maceškovité

Můrovce jsou ideální orchideje pro začátečníky.

Mnohé orchideje spojují dlouhou dobu kvetení a exotický vzhled s překvapivě malými nároky na péči. Konkrétní praktické...

Najdete na iDNES.cz