Britové upekli největší koláč na světě, vážil 169 kilogramů

aktualizováno 
Pekaři z Boltonu ve Velké Británii upekli obří koláč, který překonal dosavadní rekordní kousek o 66 kilo. Sebrali tak prvenství jihoafrickým pekařům z Kapského Města.

Obrovský Hot Cross Bun byl zapsán do databáze Worldrecordsacademy.org. Do Guinessovy knihy rekordů zatím zapsaný podobný koláč vážil 103 kilogramů.

Rekordní koláč upekli pekaři z pekárny Greenhalgh v Boltonu, kteří jediní měli dost velkou pec, aby si poradili s koláčem o průměru téměř dva a půl metru. Spotřebovali na něj 65 kilogramů mouky.

Rekordní koláč s rybízem

Celou akci zorganizoval jako velikonoční akci Ben Calvert z organizace RSPB nature's voice, což je organizace starající se o ochranu přírody a přírodní park v Saltholme ve městě Middlesbrough. Organizace se hodně zabývá i monitorováním ptactva ve Velké Británii či problémy s ubýváním některých živočišných druhů.

Hot Cross Bun je sladká kořeněná buchta s rybízem nebo rozinkami, na vrcholu označená křížkem. V Británii se tradičně jí na Velký pátek. Obří buchtu připravovalo pět pekařů celý den.

"Jako rodinná firma jsme zvyklí péct na zakázku, ale tak neobvyklý požadavek jsme ještě neměli," tvrdil výrobní ředitel pekárny Greenhalgh David Smart. "Nakonec jsme byli ale rádi, že jsme se takové výzvy nezalekli a mohli jsme se experimentu zúčastnit. Zvlášť když výtěžek z akce poslouží dobré věci," poznamenal. Pořadatelé totiž obří koláč rozprodali po porcích kolemjdoucím a peníze by měly sloužit na údržbu chráněné oblasti.

Červená značka označuje umístění přírodního parku Saltholme.

Červená značka označuje umístění přírodního parku Saltholme.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

Sehnat kuchaře je největší problém gastronomie, řekl Punčochář v Rozstřelu

Šéfkuchař Jan Punčochář v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel. (30. dubna 2019)

Šéfkuchař Jan Punčochář je jedním z nejvýraznějším členů pražské kulinářské scény. V současné době ho můžete pravidelně...

Na ochranu rostlin před plísněmi a škůdci vyzkoušejte přírodní postřiky

Přírodní postřiky využijte na okrasné rostliny, zeleninu, bylinky a v případě...

Chránit rostliny před plísněmi a škůdci je třeba už v brzkých růstových fázích, největší boj však nastává krátce před...

Kotlety na gril zkuste naplnit sýrem a šunkou a potírejte máslem s chilli

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování...

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování trošku jinak – fádní vepřové kotlety...

Najdete na iDNES.cz