Základní dělení medu je květový a lesní. Květový je ze sladkého nektaru rostlin kvetoucích převážně na jaře. Má světlou barvu a může být buď jednodruhový – například lipový, akátový či řepkový – nebo ze směsi nektarů z různých kvetoucích rostlin. Obsahuje pyl a éterické oleje.
Lesní med pochází z mízy lesních stromů a je včelami sbírán v lese, proto je bohatý na minerály a proti květovému medu má výraznější chuť a tmavší barvu. Lze ho najít i pod označením medovice.
Co obsahuje med a jaké má prospěšné účinky?
- Obsahuje nepřeberné množství vitaminů – C, A, D, E, H, K a plnou škálu vitaminu B.
- Je nosičem mnoha minerálů – železa, vápníku, sodíku, fosforu, zinku nebo draslíku.
- Obsahuje enzymy, které štěpí škroby, a napomáhá tak trávení.
- Přirozeně podporuje imunitu.
- Napomáhá při hubnutí na rozdíl od rafinovaného bílého cukru.
3 věci, které jste o medu nevěděli
- Přestože jde o konzervant, nevydrží všechno. A právě proto musíme dbát na správné skladování, abychom o tento poklad nepřišli. Ideálně ho mějte na suchém a temném místě s teplotou do 25 °C, může být i v lednici.
- Med nasává vlhkost a s ní spojené pachy. Vždy pamatujte na to, aby víčko bylo správně nasazené.
- Není vhodný do vroucích nápojů, nechte je vždy mírně zchladnout, cca 10 minut na teplotu 60 °C, a potom vmíchejte med. Jen tak si uchová své blahodárné živiny.
Kam med přidávat?
- Do cukroví, řezů, dortů, sušenek a jiných moučníků – kromě chuti a vůně med dodává těstu lepší tvárnost a výslednému produktu vláčnost. Nejznámějšími dobrotami jsou perníčky, medovník nebo třeba rychlý litý perník na plech. Dobře si rozumí se všemi druhy ořechů, jablky, skořicí a čokoládou.
- Do krémů, náplní, polev a pěny – dodá jim příjemnou texturu, barvu i vůni.
- Do nápojů – čaje, limonády, drinky a léčivé lektvary – v zimě si ho nejvíce vychutnáte ve svařáku, grogu, meltě nebo třeba v indickém kořeněném čaji chia masala.
Ovšem pozor. Používáte-li med při pečení či vaření, nezapomeňte, že má vyšší sladivost než cukr. Držte se tedy raději receptu nebo stále ochutnávejte.
Vyrobte si ochucené medy a medové pochutiny
Recept na rakytník v medu aneb přírodní životabudič
Bobule rakytníku omyjte, osušte a rozmixujte, směs pak propasírujte přes jemné sítko do mísy. Poté přilijte tekutý med, promíchejte, rozdělte do vyvařených sklenic, uzavřete a skladujte v lednici. Do nápoje stačí přidat 1 lžičku a denní dávku vitaminu C máte v sobě. Na 1 dl šťávy použijte 3 dl medu.
Nakládané ořechy
Jádra vlašských ořechů zalijte vroucí vodou a nechte spařit asi 20 minut. Následně je oloupejte a střídavě vrstvěte s tekutým medem do uzavíratelných sterilovaných sklenic. Do směsi lze doplnit bylinky či koření. Vyzkoušejte například levanduli, chilli nebo špetku hrubozrnné mořské soli. Hodí se do salátů nebo obilných snídaňových kaší.
Vyzkoušejte čaj s ovocem i medvědí mléko
Černý čaj plný ovoce a koření
Suroviny na 4 porce – na čaj: 10 hřebíčků, 2 hvězdičky badyánu, 1 až 2 svitky skořice, 100 ml medu, 300 až 500 ml vody, 2 hrnky vroucího černého čaje, 2 hrnky pomerančové šťávy a 1 až 2 citrony. Dále 1 pomeranč, 1 mandarinka, půlka jablka, půlka hrušky, půlka banánu a 3 lžíce višňového kompotu.
Koření, med a vodu zahřejte v hrnci, stáhněte a nechte 10 minut odstát. Poté přilijte černý čaj, pomerančovou a citronovou šťávu, promíchejte. Nakonec do hrnce vložte nakrájené ovoce a kompot a podávejte.
Recept na medvědí mléko
Měli jste už možnost ochutnat léčivý nápoj z mléka, medu a rumu? Tento léčivý lektvar se podává v momentu, kdy se necítíte dobře nebo při nachlazení. Vykouzlíte ho za pár minut, večer vypijete a ráno budete jako rybičky, aspoň tak to tvrdí naše babičky. Jak na to?
Suroviny na 1 šálek: 250 ml mléka, 2 až 3 lžíce medu, 40 až 50 ml rumu. Mléko vlijte do hrnce, zahřejte a oslaďte medem. Nakonec vmíchejte rum a v průběhu večera pijte po doušcích.
TIP: Do mléka můžete navíc ještě přihodit jeden druh koření podle konkrétních obtíží nebo potřeb, na které se chcete zaměřit:
Kuličky černého pepře – posiluje imunitu, má dezinfekční a antibakteriální účinky. Hodí se při kašli a rýmě.
Mletá skořice – účinkuje proti různým druhům virů, bakterií a plísní. Doplňte ji při chřipce či nachlazení.
Muškátový oříšek – navozuje zklidnění organismu, odbourává stres a dokáže rozpouštět hleny.
Hřebíček – bojovník proti zánětům v těle. Má silné antibakteriální účinky a tlumí bolest různého původu.
Kurkuma – sytě žlutý kořen je prostředkem proti bakteriím a virům s antioxidačními účinky.
Česnek – jde o přírodní antibiotikum, do nápoje stačí přidat na špičku nože prolisovaného česneku.