Mravenci mšice milují, jsou pro ně zdrojem lahodné medovice. | foto: Getty Images

Produkují medovici, ale vysávají rostliny. Proč s mšicemi rychle zatočit?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Mšicím se bohužel letos daří a s tím přirozeně roste jejich chuť. A protože se živí sáním rostlinných šťáv, doslova vysávají život v podstatě z čehokoliv zeleného, vždyť jen u nás se jich vyskytují stovky druhů. Proto je namístě zakročit. Čím dříve a razantněji, tím lépe, píše týdeník 5plus2.

Mšice pěstitele dokážou připravit nejen o jahody či zeleninu, ale i o růže či ovocné stromky. A tím i o spoustu radosti. Co vlastně mšice rostlinám způsobují, když z nich sají jejich šťávy?

Mšice mohou mít samozřejmě i pozitivní přínos. Kromě toho, že jsou nenahraditelnou součástí potravních řetězců, jsou také producenty. Právě medovice produkovaná mšicemi se ve finále stává hlavní součástí oblíbených tmavých „lesních“ medů.

Svatopluk Rychlý, specialista Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se