Pudinkové řezy s medem a ořechy
Krásné na řezu a nebesky lahodné, takové jsou tyto řezy, které za trochu té námahy rozhodně stojí. Připravte si je třeba k nedělní kávě.
Stupeň obtížnosti
Střední
Vaření 120 min
bez tuhnutí, odležení a chladnutí
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
423 KCal
19 %
18 %
-
Energie
1770 KJ
19 %
18 %
-
Sacharidy
37,3 g
42 %
37 %
-
Vláknina
2,2 g
7 %
7 %
-
Bílkoviny
8,8 g
14 %
13 %
-
Tuky
25,9 g
40 %
37 %
-
nasycené
12,5 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- V míse smícháme všechny sypké ingredience, přidáme vejce, rum, med a máslo pokojové teploty. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout v chladničce 60 minut.
- Poté těsto rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme na pomoučeném pečicím papíře do tvaru obdélníku o rozměrech 30 x 20 cm. Papír s těstem přendáme na plech na pečení a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, přibližně 10 minut. Stejným způsobem připravíme druhý plát. Necháme vychladnout.
- Mezitím připravíme pudinkový krém. Mléko přivedeme k varu a pudinkový prášek mezitím smícháme v misce se žloutky a polovinou cukru. Bílky vyšleháme se zbytkem cukru dotuha. Do žloutkové směsi za stálého míchání přilijeme trochu horkého mléka a rychle promícháme. Následně směs vlijeme zpět do hrnce se zbytkem mléka a za stálého míchání uvaříme hustý pudink.
- Do horkého pudinku vmícháme metličkou bílky. Do nastavitelné obdélníkové dortové formy nebo do pekáče s vysokým okrajem vložíme jeden medový plát, nalijeme na něj horký sněhový pudink, uhladíme a dáme ztuhnout do chladničky.
- Smetanu spolu se ztužovačem vyšleháme dotuha. Šlehačku naneseme na zatuhlý pudinkový krém. Povrch uhladíme a přikryjeme druhým plátem těsta. Korpus ještě potřeme rozehřátým medem a posypeme nahrubo nasekanými ořechy. Necháme v chladničce odležet nejlépe přes noc. Nakrájíme na řezy a podáváme.