Borovicový „med“
Rozpis: 500 g mladých výhonků i část jehličí borovice, 1,5 až 2 litry vody, 1 kg třtinového cukru a 1 bio citron.
Výhonky omyjte pod tekoucí vodou, vložte do hrnce a přidejte omytý citron nakrájený na kolečka. Zalijte vodou tak, aby byly výhonky ponořené, přiveďte k varu a vařte přibližně 15 minut. Pak nechte 24 hodin louhovat pod pokličkou.
VIDEO: Smrkové výhonky využijete v kuchyni jako koření i na marmeládu |
Výluh sceďte a vymačkejte z výhonků veškerou tekutinu. Poté výluh smíchejte s třtinovým cukrem, přiveďte k varu a postupně svařujte až do požadované konzistence medu. Med po nalití do sklenic ihned uzavřete, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Skladujte v temnu a chladu.
16. května 2018 |