Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo v kuchyni neudrží krok s Kašpárkem, nepatří do finále Masterchefa

  21:45
Televizní soutěž Masterchef Česko 2022 se blíží do finále a přitvrzuje. Boj o finálovou trojku rozhodovaly víceméně náhoda v kombinaci se znalostmi, kdo ovšem poté nepostoupil na balkon, čekala ho opravdu drsná zkouška pod taktovkou michelinského šéfkuchaře a porotce soutěže Radka Kašpárka.

V úvodní výzvě – kterou ještě absolvovali v bílých zástěrách – si zbývající čtyři soutěžící vyzkoušeli, jak jsou na tom s určováním surovin. Porotci jim totiž připravili ke každému písmenu abecedy poklop ukrývající surovinu, jejíž název začíná na to které písmeno. Postupně si Betty, Terka, Ondra i Martin vybrali šest písmen abecedy, a z těch surovin, které dokázali správně určit, pak museli uvařit pokrm hodný kuchyně MasterChefa. Aniž by museli vše využít.

Ondřej, ten uhodl všechno – hlívu královskou, candáta, quinou, wasabi, fetu i chia semínka – takže na vaření měl největší výběr a rozhodl se toho maximálně využít. Jako rybář byl šťastný za candáta, snad nejlepší sladkovodní rybu, a na jídle si dal maximálně záležet; a porotu potěšil i jeho crumble s chia semínky.

Betty si vybrala mučenku, entrkot, vongole, irskou whisky a arónii, neuhodla na první dobrou jen oháňku, která by se jí mohla hodit na silný vývar. Na vaření využila vše. Arónii s mučenkou na omáčku, vongole i irskou whisky, a hlavně steak entrecôte – ten kdyby nepoužila, bylo by jí to líto. Její jídlo podle poroty opravdu dávalo smysl a na skvěle připraveném mase si evidentně pochutnali.

Martin poznal lína, rebarboru, zakysanou smetanu a řasu nori, a měl tak nejtěžší kombinaci. Neuhodl brynzu a slanorožec neboli salicornii. Rozhodl se, že uvaří sladké jídlo, do něhož zakomponoval dokonce i řasu nori, jen lín zbyl na ocet. Neuvařil špatně, ale porotě chybělo dotažení pokrmu do dokonalosti.

Terka chtěla vařit s yuzu, proto si také vybrala písmenko ypsilon a taktika vyšla. Dále mohla vařit ještě z panko strouhanky, kambaly a úhoře, a využít tamarind. Neuhodla jen kořen galangalu, respektive poznala ho, ale nevzpomněla si na jméno, takže měla smůlu. Přestože poprvé filetovala kambalu a poprvé připravovala zauzeného lososa, jídlo se jí také povedlo.

Betty nicméně připravila výborný steak entrecôte, a porotu si tak maximálně...
Terka nakonec připravila obě vybrané ryby, kambalu i úhoře. A přestože to byla...
Ondrův candát s crumblem z chia semínek
Martin nakonec do svého sladkého jídla na radu Jana Punčocháře zakomponoval i...

Zleva pokrm od Betty, Terky, Ondry a Martina

A došlo na lámání chleba. Na balkon jako první zamířil Ondra, jeho candát byl perfektní. A nakonec druhé ze tří míst na balkoně získala Terka, protože skvěle udělaný steak byl prostě pro porotu neodolatelný. Pod balkonem tak zůstala jen Terka s Martinem, kterým nezbývalo, než se převléknout do černých zástěr a zabojovat o poslední místo ve finálové trojce.

Kdo udrží krok s michelinským šéfkuchařem?

Když pak před Terkou a Martinem v černých zástěrách stanul porotce Radek Kašpárek v černém rondonu, bylo oběma asi docela úzko. Před nimi byla další nelehká výzva – museli bez zaváhání zvládnout speciální masterclass spojenou se zátěžovým testem – michelinský šéfkuchař si tak chtěl ověřit, zda by je mohl pustit do kuchyně své nové restaurace na Staroměstském náměstí v Praze, pokud by soutěž vyhráli. Právě tato stáž je totiž součástí výhry.

Terka i Martin měli k ruce všechny potřebné suroviny, takže byli prostě hned hozeni do vody: jakmile Radek Kašpárek začal vařit, vydával jen jasné povely a držel se prostě nekompromisně svého tempa. Což byl opravdu náročný test, který soutěžícím nezáviděli ani zkušení Přemek Forejt a Jan Punčochář.

Porotce a michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek si pro ně připravil masterclass,...
Udržet krok s michelinským šéfkuchařem by nebylo nic jednoduchého ani pro...

Porotce a michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek si pro připravil masterclass, při níž s ním museli udržet krok a skvěle připravit stejný pokrm.

Připravovali kachní játra foie gras, která potahovali gelem z tokajského vína, jako omáčku kachní šťávu s fermentovanou blumou a hrachovým tamari. A ještě uzeného úhoře a pěnu z tonka fazolí a lískooříškového sirupu. Musel to být pro ně mazec. A na závěr je nechal Radek Kašpárek jídlo naservírovat bez jakýchkoliv instrukcí, jen mistička s víčkem byla daná. Těžká situace, oba už byli unavení, proto rozhodli prostě jídlo naservírovat čistě intuitivně...

Když jim následně porotce v černém rondonu předvedl svůj mistrovský plating, obdivně na něj zírali nejen soutěžící, ale i kolegové. Mističku s víčkem si Radek Kašpárek nechal speciálně vyrobit pro tzv. signature dish své nové restaurace – a právě toto jídlo s ním tedy dva ze čtyř posledních finalistů soutěže připravovali. Ani jednoho nenapadlo, že i víčko může sloužit současně jako talířek – v čemž spočíval vtip i jednoduchost servírování pokrmu.

Takto servíruje michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek „signature dish“ své nové...
Takto servíruje michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek „signature dish“ své nové...
Takto servíruje michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek „signature dish“ své nové...
Signature dish nové restaurace Radka Kašpárka v plné kráse

Takto servíruje michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek „signature dish“ své nové restaurace.

Terka i Martin poskládali všechny připravené komponenty jídla do mističky, ale šéfkuchař Kašpárek vložil do misky jen oglazované foie gras, dvě lžíce kachní šťávy a pěnu z tonka fazolí spolu s jedlými květy bezu a vše zastrouhal sušenou švestičkou. Na víčko pak naservíroval uzeného úhoře s křupavými sušenkami a úplně nakonec pokrm v mističce zaudil voňavým kouřem z bylinek, přikryl víčkem a dokonalost pro gurmány byla na světě.

Ani Terku díky jejímu skvělému výkonu nakonec Radek Kašpárek nenechal ze soutěže odejít, i když s tím už byla smířená. Její cesta na balkon tak vedla emotivně přes porotu.

A mohlo se porovnávat a ochutnávat – a Radek Kašpárek před oběma amatérskými adepty na titul Masterchef smeknul: obě jídla prý byla chuťově skvělá, ani za jednoho by se prý nemusel ve své kuchyni stydět a nebál by se je tam postavit vedle svých profíků. Nicméně musel vybrat jednoho, který si zaslouží třetí místo na balkoně.

A vybral Martina. U Terky to tedy vypadalo na druhé a definitivní vypadnutí. Ovšem za to, jak skvěle si během jeho masterclass vedla, si podle něj také zaslouží v soutěži ještě setrvat. Takže i přes to, že šlo o výzvu vyřazovací, z níž měla vzejít finálová trojka, i po středečním večeru zůstává v soutěži čtveřice soutěžících: Betty, Terka, Martin a Ondra.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

OBRAZEM: Vyrobte si hmyzí hotel. Můžete ho mít i na balkoně nebo terase

29. dubna 2024

Na loukách i polích vídáme spoustu užitečného hmyzu. Aby brouci měli kde najít úkryt a bydlení,...

KVÍZ: Milujete zahradničení? Hrajte o luxusní knihu Zelenina z ekozahrady

29. dubna 2024

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...