Čtvrtek 23. března 2023, svátek má Ivona
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 23. března 2023 Ivona

Někteří televizní kuchaři popírají hygienu. Nosí zakázané prsteny

Proč má při vaření na ruce prstýnek, připadá mi to nehygienické, napsala nám do redakce čtenářka Lenka. Jak to je v praxi? Vždyť řada z nás přece také doma při vaření nesundává snubní prsten.

Poznáváte ruku na fotografii? Hlasujte v anketě | foto: Prima TV

Během uplynulého týdne jsme si udělali statistiku, jak se chovají kuchaři, kteří se objevili na obrazovce. Vyšlo nám, že je to tak půl napůl. Nelze je rozdělovat mezi hvězdy, nebo pěšáky, kteří si místo na výsluní televizní slávy teprve budují. Spíše to vypadá, že ti slavnější už toho moc v restauračním provozu nenavaří, takže už berou ukázky vaření v televizi za civilní povolání.

Kdo nosí prsten

  • Kluci v akci - NE
  • Fred Chesneau (S kuchařem kolem světa) - NE
  • Emanuele Ridi - ANO
  • Zdeněk Pohlreich - ANO
  • Gordon Ramsey - ANO
  • Ricardo Larrivée - ANO
  • Radek Kašpárek - NE
  • Roman Paulus - ANO
  • Marcel Ihnačák - NE
  • Jamie Oliver - ANO
  • Marek Fichtner - ANO
  • Radek Šubrt - NE
  • Ivan Vodochodský NE

„U nás ve škole se všichni studenti učí, že podle hygienických požadavků není přípustné nosit nic, co by ztížilo mytí nebo co by mohlo upadnout do pokrmu při přípravě. Tolerujeme jen nošení  jednodílné náušnice,“ vysvětluje Jiří Šimko ze Střední školy gastronomické a hotelové v Praze.

Vyhláška mluví jasně

Vychází z vyhlášky č. 137/2004 sb. O hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných. Zde se v paragrafu 50 píše konkrétně v bodu e doslova požaduje: „Zajištění péče o ruce, nehty na rukou ostříhané na krátko, čisté, bez lakování, na rukou nenosit ozdobné předměty“.

Upravuje to i evropská legislativa. Základním právním předpisem je podle Ministerstva zdravotnictví nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (náhled dostupný zde).

Podrobné požadavky na osobní hygienu jsou uvedeny v dokumentu mezinárodní organizace Codex Alimentarius Recommended International Code of Practice - General Principles of Food Hygiene, který je obsažen v národní technické normě ČSN 56 9606 Pravidla správné výrobní a hygienické praxe – Obecné principy hygieny potravin.

Zajímavá debata se rozvinula v diskusním fóru na portálu Jídelny.cz. Zoufalá vedoucí jídelny se ptala, zda má páku na kuchařku nosící gelové nehty. Dostalo se jí podobného poučení jako učňům na střední škole. Tedy povinnost odstranit z rukou všechny ozdobné předměty. Anebo kuchařka může nosit pracovní rukavice, to je však velmi nepohodlné. „Holky, inspekce to opravdu kontroluje, zrovna jsme ji tu měli,“ varovala jedna z účastnic diskuse.

Pokud jste to vyzkoušeli, tak upadlý gelový nehet přežije i pečení v troubě. Host, který by ho našel v polévce nebo pečeni, by asi nebyl nadšený.

Kuchařky slavných šéfů

Knihy s recepty šéfkuchařů najdete na Knihy.iDNES.cz

Je jasné, že televizní vaření není to samé, jako vaření v restauraci. Tazatelka se však diví, že když se člověk vyučí a projde mnohaletou praxí, nezůstanou mu  určitá pravidla tak pod kůží, že by je dodržoval automaticky, ačkoliv by nemusel.

„Nedovedu si představit, že bych na obrazovce dělal něco jiného, než má správný kuchař dělat. Představte si, že bych rukama míchal maso a pak sahal do salátu. I když si je umyju, za prstýnkem může něco zůstat,“ vysvětluje kuchař Marcel Ihnačák.

„Ke kuchařské profesi hodinky, prstýnky nebo třeba dlouhé vlasy prostě nepatří. A nemůžu na obrazovce dělat něco jiného, když jsem kuchař,“ přidává se „Kluk v akci“ Filip Sajler. Považuje za správné, když se prezentuje jeho profese taková, jaká skutečně je.

Zrádná křížová kontaminace

Naráží tady na podstatu, proč jsou hygienické předpisy takové, jaké jsou. Hlavní nebezpečí v kuchyni nepředstavuje říznutí nožem, ale takzvaná křížová kontaminace. Pokud se v kuchyni dotýkáte masa, je to v pořádku. Maso projde tepelnou úpravou. Ale když se potom neumytou rukou dotýkáte například zeleniny, jste na nejlepší cestě zadělat vaší rodině v lehčím případě na průjmové, onemocnění.

Často se zapomíná na krájecí prkénko. Můžete si stokrát mýt ruce, ale když na prkénku od masa budete krájet „šnytlík“ na brambory, není to v pořádku. Proto v profesionálních provozech existují takové „opičárny“, jako oddělené přípravny pro zeleninu nebo zvláštní prostory pro vytloukání vajec.

Proto existuje systém ošetření kritických bodů (systém HACCP), který má zabránit, aby se surovina nezkazila ve kterémkoliv místě řetězce zpracování od nákupu až po výdej.

V domácnosti lze přivřít oko, tam ohrozíte jenom několik členů rodiny. Průšvih je to ve veřejném stravování, kde se zásady hygieny často také nedodržují. Jak jsme to viděli například u nás pořadech Ano, šéfe! nebo v zahraničních s Gordonem Ramsayem. Tam už hrozí nebezpečí podstatně vyššímu počtu strávníků.

Kterého kuchaře vidíte na úvodní fotografii?

celkem hlasů: 1806

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 3. července 2014. Anketa je uzavřena.

Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich 1411
Emanuele Ridi
Emanuele Ridi 163
Roman Paulus
Roman Paulus 81
Marek Fichtner
Marek Fichtner 79
Jamie Oliver
Jamie Oliver 72
Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Zpřístupnili kocourovi krmítko a divili se, že nestíhají dělat hrobečky

Ano, na jedenáctiměsíčního kocourka mainské mývalí kočky sice může majitelka nahlížet jako na miminko, ale šelmu v něm...

Pohlreich si ze soutěžního výkonu českých restaurací sedl na zadek

V aktuálním dílu Pohlreichova souboje restaurací se střetly podniky ze Strakonic a Olomouce. Obě restaurace vyznávají...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Domácí chléb je zázrak, pokazit ho však mohou drobnosti. Podívejte se jaké

Domácí pečení chleba patří k „novým sportům“. Když se povede, lze to srovnat s uběhnutím stovky za sedm sekund. Jenže...

Místo italského chaosu skvěle promazaný gastrostroj, nadchlo Pohlreicha

Italskou kuchyni nelze nemilovat. Je bohatá na suroviny i chutě a jednoduchá, pokud ji opravdu umíte. Proto se ti...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Mláďata klamou názvem. Víte kdo je kdo ve zvířecí říši?

Je jaro a fauna se pomalu probouzí k aktivitě, začínají námluvy napříč celou živočišnou říší. Jestli chcete...

Místo italského chaosu skvěle promazaný gastrostroj, nadchlo Pohlreicha

Italskou kuchyni nelze nemilovat. Je bohatá na suroviny i chutě a jednoduchá, pokud ji opravdu umíte. Proto se ti...

Zkuste slavná hovězí líčka na víně připravit na grilu. Dostanou lepší chuť

Hovězí líčka jsou jídlem, se kterým se při jeho přípravě budete mazlit. Jejich příprava sice není žádná rychlovka, ale...

Pro domácnost vybírejte netoxické materiály. Od podlahy, malby až po nábytek

Podle Světové zdravotnické organizace trávíme až 90 % našeho času uvnitř budov. Proto je nesmírně důležité udržovat...

Svět to neviděl, pes to nežral. Kruté omyly stolování slouží jako prevence

Premium Mám jednu kompetenci, v níž vynikám nad manželkou, a to dojídání potravin, o které už nikdo nestojí, případně jim má...

Meteoroložka Honsová: Letos bude extrémní počasí, zapíše se do historie

Premium Meteoroložka Dagmar Honsová je přesvědčená, že letošní rok určitě přinese mnoho zajímavých a zřejmě i extrémních...

Hrozí ekonomický kolaps? Analytici varují před Minského momentem

Selhání bankovních institucí, otřesy na finančních trzích a pokračující nejistota zvyšuje podle mnohých odborníků...

Ukrajinská pobřežní obrana zničila plány na vylodění u Oděsy

Flotila ukrajinského námořnictva dostala na začátku ruské invaze na frak, ale její „suchozemská“ pobřežní obrana...

Německé platy v nedohlednu. Známe sedm důvodů, proč Češi berou míň

Ekonomové už desítky let propočítávají, kdy české mzdy doženou ty německé. Rozdíly mezi oběma státy přetrvávají a...

Levnější papriky, cukr i vejce. Češi v zahraničí šetří tisíce a stát tratí

Levnější vejce, maso i zelenina. Čechy ženou vysoké ceny potravin do obchodů v zahraničí. V Polsku ušetří tisíce za...