Za používání polotovarů v hospodách často nemůže kuchař, ale majitel

aktualizováno 
Vymyslete si jídelní lístek obsahující vzorek od každé světové kuchyně. Očesejte personál na minimum, zaplaťte mu minimální mzdu a dostanete kuchyň, ve které se bez přípravků od Vitany, Knorra a dalších výrobců konveniencí neobejdete.

Bujon může posloužit k jemnému zesílení chuti, ne aby se považoval za hotovou potravinu. | foto: Marek Burza

"Když se v krajním případě sejdou všechny tyto nepříznivé okolnosti, opravdu se to může stát," souhlasí šefkuchař Radek David z restaurací La Veranda a Babiččina zahrada. A televizní kuchaři se pak stokrát mohou zbláznit, nic s tím nenadělají a být v jejich kůži, asi by s tím nesvedli o moc víc.

"Ten kuchař to prostě nestíhá, nechce být v kuchyni od rána do noci, má rodinu, chce normálně žít. A pak jsou samozřejmě i jiné případy: majitel je rozumný, ale kuchař je prostě líný," vypočítává možné případy.

Kdy je možné dohánět čas

Přitom sám konvenience nezatracuje. "Je svinstvo od kuchaře udělat svíčkovou omáčku ze sypkého přípravku. Kuchař by měl vařit. Může se stát, že má tak málo času, že například použije mraženou zeleninu. Košer to zrovna není, ale už je to o sto procent lepší přístup," popisuje zkušenosti z praxe.

Konvenience

Přejatý výraz konvenience zahrnuje velkou skupinu pohotových potravin, které jsou u výrobce zpracovány tak, že příprava pokrmů je z nich pohodlná a šetří čas.

Podle stupně zpracování se dělí do čtyř stupňů od částečně předpřipravené suroviny (oškubaná drůbež, očištěná zelenina) až po potraviny připravené k přímé konzumaci (zmražené pečivo, krémy, cukrovinky).

Zdroj: Encyklopedie výživy

Používá pěkné slůvko: srdcař. Tomu to prostě nedá, přivstane si o půl hodiny a tu zeleninu si prostě očistí, protože je přesvědčený, že v chuti to mlsný jazýček pozná.

"Nejhorší je to na malém městě, kde vás každý zná. Poslouchejte pak v hospodě kecy od chlapů, že to vaše jídlo se nedá jíst, to vám to pivo zhořkne na patře," směje se.

Proti používání polotovarů se v zásadě nebrání v nouzi, pokud mají jídlu pomoci. Když kupříkladu děláte guláš. "Uděláte všechno, jak má být, použijete vývar a nakonec se vám ta šťáva stejně zdá prázdná. Přestože jste udělal všechno jako obvykle, s tím jste se určitě setkali i doma. To je k uzoufání. Když v takovémto případě použijete lžičku toho sušeného vývaru pro jemné zesílení chuti, svět se nezboří," popisuje.

Pytlíkoví experti

Jsou ale i experti, jejichž vývar nikdy neviděl maso a zeleninu. "Na pixle je napsáno, že je na sto litrů vody, hodíte to do kotle, zavaříte, nasypete mraženou zeleninu, nudle z pytle a máte hovězí polívku. Tak to je prasárna," oklepe se David při této představě.

A shrnuje: "Jsou polotovary, které mohou sloužit jako pomocníci a nic proti nim. Používat je ale stylem – vezmu pytlík, přečtu si, že mám použít na litr vody 100 miligramů prášku a pro zjemnění chuti 200 ml smetany a mám svíčkovou – tak to prostě ne."

To byste podle něj nemuseli chodit do hospody a večeři z pytlíku byste si mohli ukuchtit doma. Od návštěvy restaurace očekáváte, že kuchař bude vařit.

Autor:
  • Nejčtenější

Inspirujte se u mravenců. Dělejte jen to podstatné a hodně odpočívejte

Většina z nás považuje mravence za otravný hmyz, přitom mají řadu vlastností, ze kterých bychom si měli vzít příklad....

Británie má plán na radikální snížení emisí uhlíku. Použije k tomu přírodu

Britská Labouristická strana představila svůj nový nápad, do roku 2030 bych chtěla 25 procent území Spojeného...

Couvající pštros a zvracející moucha. Poznejte netušená tajemství zvířat

Už jste viděli pštrosa couvat? Tak to jste asi spali a něco se vám zdálo, protože to tato zvířata neumějí. A víte, že...

Premium

Na pruhované krávy sedá o polovinu méně hmyzu, nápad vzešel od zeber

Vědci se dlouho pokoušeli zjistit, proč mají zebry pruhy. Podle posledních zjištění je to proto, že méně přitahují...

OBRAZEM: Němé tváře letos opět předvedly dokonalou komediální řeč těla

Němé tváře opět předvedly, jak umějí mluvit beze slov. Toto jsou nejlepší snímky z dalšího ročníku soutěže Comedy...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

Krampol o Belmondovi: Když on točil Zvíře, já hrál traktoristu

Přes třicet let promlouvá na české diváky božský Bébel, jak Jean-Paul Belmondovi v rodné Francii přezdívají, hlasem...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky

Mikroplasty z čajových sáčků změnily těla korýšů. Efekt na lidi neznáme

Plastové čajové sáčky, které řada lidí používá každý den, uvolňují do vylouhovaného čaje miliardy plastových částic....

Nechtěl věčně školit své kuchaře, vsadil na vzdělávání už ve škole

Kuchař Jiří Roith se rozhodl změnit české odborné gastronomické školství. Vymyslel koncept, kdy natočí videokurzy...

Hasiči varují před stoupajícím počtem požárů komínů. Nehaste je vodou

Počet požárů způsobených špatnou instalací, provozem či zanedbanou údržbou topidel a odtahů spalin na území České...

Hříbky pěkně poduste a podávejte s bramborami a kapustou. Dokud rostou

Rostou. Snad všude po republice. A stále ještě i hříbky. Tak toho koukejte využít, zaběhněte do lesa a při troše štěstí...

Najdete na iDNES.cz