Za používání polotovarů v hospodách často nemůže kuchař, ale majitel

aktualizováno 
Vymyslete si jídelní lístek obsahující vzorek od každé světové kuchyně. Očesejte personál na minimum, zaplaťte mu minimální mzdu a dostanete kuchyň, ve které se bez přípravků od Vitany, Knorra a dalších výrobců konveniencí neobejdete.

Bujon může posloužit k jemnému zesílení chuti, ne aby se považoval za hotovou potravinu. | foto: Marek Burza

"Když se v krajním případě sejdou všechny tyto nepříznivé okolnosti, opravdu se to může stát," souhlasí šefkuchař Radek David z restaurací La Veranda a Babiččina zahrada. A televizní kuchaři se pak stokrát mohou zbláznit, nic s tím nenadělají a být v jejich kůži, asi by s tím nesvedli o moc víc.

"Ten kuchař to prostě nestíhá, nechce být v kuchyni od rána do noci, má rodinu, chce normálně žít. A pak jsou samozřejmě i jiné případy: majitel je rozumný, ale kuchař je prostě líný," vypočítává možné případy.

Kdy je možné dohánět čas

Přitom sám konvenience nezatracuje. "Je svinstvo od kuchaře udělat svíčkovou omáčku ze sypkého přípravku. Kuchař by měl vařit. Může se stát, že má tak málo času, že například použije mraženou zeleninu. Košer to zrovna není, ale už je to o sto procent lepší přístup," popisuje zkušenosti z praxe.

Konvenience

Přejatý výraz konvenience zahrnuje velkou skupinu pohotových potravin, které jsou u výrobce zpracovány tak, že příprava pokrmů je z nich pohodlná a šetří čas.

Podle stupně zpracování se dělí do čtyř stupňů od částečně předpřipravené suroviny (oškubaná drůbež, očištěná zelenina) až po potraviny připravené k přímé konzumaci (zmražené pečivo, krémy, cukrovinky).

Zdroj: Encyklopedie výživy

Používá pěkné slůvko: srdcař. Tomu to prostě nedá, přivstane si o půl hodiny a tu zeleninu si prostě očistí, protože je přesvědčený, že v chuti to mlsný jazýček pozná.

"Nejhorší je to na malém městě, kde vás každý zná. Poslouchejte pak v hospodě kecy od chlapů, že to vaše jídlo se nedá jíst, to vám to pivo zhořkne na patře," směje se.

Proti používání polotovarů se v zásadě nebrání v nouzi, pokud mají jídlu pomoci. Když kupříkladu děláte guláš. "Uděláte všechno, jak má být, použijete vývar a nakonec se vám ta šťáva stejně zdá prázdná. Přestože jste udělal všechno jako obvykle, s tím jste se určitě setkali i doma. To je k uzoufání. Když v takovémto případě použijete lžičku toho sušeného vývaru pro jemné zesílení chuti, svět se nezboří," popisuje.

Pytlíkoví experti

Jsou ale i experti, jejichž vývar nikdy neviděl maso a zeleninu. "Na pixle je napsáno, že je na sto litrů vody, hodíte to do kotle, zavaříte, nasypete mraženou zeleninu, nudle z pytle a máte hovězí polívku. Tak to je prasárna," oklepe se David při této představě.

A shrnuje: "Jsou polotovary, které mohou sloužit jako pomocníci a nic proti nim. Používat je ale stylem – vezmu pytlík, přečtu si, že mám použít na litr vody 100 miligramů prášku a pro zjemnění chuti 200 ml smetany a mám svíčkovou – tak to prostě ne."

To byste podle něj nemuseli chodit do hospody a večeři z pytlíku byste si mohli ukuchtit doma. Od návštěvy restaurace očekáváte, že kuchař bude vařit.

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

Mistr řezník rozebere v Rozstřelu kvalitu masa prodávaného v Česku

Zatím má jen jednu prodejnu. "Snažíme se udržet si kvalitu. Až najdu lidi a...

Jméno František Kšána je mezi milovníky masa pojem. Ten starší dlouhá léta kraloval legendárnímu řeznictví v pražském...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Čeští kuchaři uspěli na soutěži v Lyonu. Vyzkoušejte jejich recepty

Český národní kulinářský tým nadšený z vítězství. V Lyonu, kde jsou kuchaři za...

Český národní tým uspěl na světovém kuchařském klání v Lyonu, kde se utkalo 12 špičkových kulinářských týmů z celého...

Najdete na iDNES.cz