Čeští kuchaři získali na soutěži v Thajsku zlato. Porazili i domácí

  14:19aktualizováno  14:19
Dvoučlenný kuchařský tým Czech Chefs pod vedením šéfkuchaře Jana Davídka přiváží z thajského Bangkoku zlato. Druhým členem týmu byl Antonín Bradáč. Češi byli navíc jediní Evropané v celé soutěži.

Čeští kuchaři z Czech Chefs vyhráli, co se dalo. | foto: Unilever Food Solutions

Čeští kuchaři dokázali uspět v tvrdé konkurenci 10 elitních národních kuchařských týmů z Číny, Malajsie, Singapuru, Jižní Koreje či například i USA.

Mezinárodní soutěž Thailand Culinary World Challenge probíhala Bangkoku 2.– 3. srpna 2014. Češi si přivezli i prémii 10 tisíc dolarů pro absolutního vítěze soutěže a tisíc dolarů pro nejlepší tým v kategorii národních jídel.

Jak se vařilo

Na přípravu obou tříchodových menu měly týmy vždy 90 minut času. O výsledcích soutěže rozhodovala odborná porota složená ze sedmi thajských a sedmi mezinárodních rozhodčích, která hodnotila kromě chuti také vzhled a prezentaci, čistotu, efektivitu a techniku kuchařů na pracovišti, bezpečnost a hygienu, úroveň servírování a aranžování pokrmu na talíři a na stole včetně jídelního lístku a receptu nebo úspornost při práci se surovinami.

Soutěž Thailand Culinary World Challenge 2014 organizuje thajský National Food Institute a thajské ministerstvo průmyslu s cílem propagace thajské kuchyně a gastronomie v mezinárodní kuchařské komunitě.

Úkoly dvoučlenných soutěžních kuchařských týmů se rozdělily do dvou dnů. První den se připravovalo typické a autentické národní tříchodové menu sestávající ze studeného a/nebo teplého předkrmu, salátu, nebo jejich kombinace, teplé polévky a hlavního chodu.

Druhý den soutěže se pak vařilo klasické thajské menu za použití výhradně thajských ingrediencí dodaných organizátory, sestávající opět ze studeného, nebo teplého předkrmu, nebo snacku či salátu, teplé polévky a hlavního chodu podávaného s jasmínovou rýží vařenou v páře.

 „Tento úspěch je pro mě osobně jako kuchaře a pro celý náš tým zatím největším soutěžním úspěchem, jakého jsme dosáhli. Thajskou kuchyni jsme doma trénovali za pomoci thajského kuchaře, který nám naše pokrmy ochutnával a i když ji známe a vaříme docela často, trefit se do chuti a hlavně autentičnosti tradičních thajských jídel není úplně nejjednodušší. Je třeba skloubit chutě, které musí po sobě navazovat: pálivé, kyselé, sladké, nebo slané, pálivé, kyselé,“ popisoval Davídek.

Zatímco u thajské kuchyně záleželo nejvíce na vyladění chutí, u české kuchyně nastal jiný zádrhel. „Je totiž náročná na čas. Přestože ji jako naši národní kuchyni máme perfektně zvládnutou, bojovali jsme o každou minutu, abychom se vešli do limitu,“ říká šéfkuchař.

Co Češi vařili

Národní menu českého týmu:

1. Předkrm

Vepřový bůček na černém pivu, bramborové pyré, cibulová marmeláda s konfitovaným česnekem

2. Polévka

Jihočeská Kulajda se zastřeným vejcem a lesními houbami

3. Hlavní chod

Pečená kachna, jemný karlovarský knedlík, červené zelí

Klasické thajské menu českého týmu:

1. Salát

Pálivý salát s hovězím masem

(Neua Nam ToK)

2. Polévka

Kuřecí polévka s kokosovým mlékem, citrusovými listy a galangou

(Tom Kha Kai)

3. Hlavní chod

Zelené kari s pečenou kachnou, thajskou bazalkou a lilkem, jasmínová rýže

(Gaeng Kiaw Wan Ped)

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

Nebojte se řezníka na maso vyptávat, radí mistr řezník v Rozstřelu

Zatím má jen jednu prodejnu. "Snažíme se udržet si kvalitu. Až najdu lidi a...

Jméno František Kšána je mezi milovníky masa pojem. Ten starší dlouhá léta kraloval legendárnímu řeznictví v pražském...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Známe vítěze infrasauny, první cenu si odnesl snímek z horského srubu

Se svou přítelkyní relaxujeme nejraději aktivně. Pro většinu lidí by...

Soutěž o nejlepší místo k relaxaci zná svého vítěze. Stal se jím snímek, který poslal David Kudr. Jen těsně v...

Najdete na iDNES.cz