Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové
Zkušená autorka tuzemské kulinární scény, která do svého rodného jazyka převádí i kuchařky takových legend, jako je Jamie Oliver (i jeho zatím poslední, která u nás vyšla na podzim pod názvem Jamie vaří poitalsku). A protože je jako matka a babička sama zkušenou kuchařkou s kreativním i odpovědným přístupem, mohla se podělit o své zkušenosti v kuchyni.
Recyklovaná kuchařka JR |
Ve vlastním průvodci s lehkostí předkládá tipy, jak se k jednotlivým skupinám potravin chovat, jak je zpracovávat do konkrétních receptů i jak s noblesou využít případné zbytky již uvařených surovin či jídel.
Lze je podle ní využít na francouzské kuličky, poctivé karbanátky tety Bohuny, indické rýžové birjání i čočkovou omáčku à la Jamie Oliver. U jejích mnohokrát vyzkoušených receptů se navíc většinou dozvíte i původ či historické souvislosti. Protože každé jídlo má svůj příběh.
Chcete-li někomu blízkému dopřát, aby se naučil s lehkostí využít „posledních záchvěvů tepla“ vypnuté trouby a uvařit ze zbytků opravdu dobré i skvěle vypadající jídlo, Jitka Rákosníková je vynikající učitelka. A pokud byste snad chtěli být v roce stého výročí republiky Ježíškem stylovým, stále ještě byste měli na trhu najít i Jitčinu Kuchařku první republiky.