Když domácí vodárně chybí vzduch, máte po komfortu

aktualizováno 
Většina domácích vodáren potřebuje pravidelně dotlakovat vzduchem. Instalatéři doporučují kontrolu alespoň jednou za čtvrt roku.

Menší expanzní nádoby se dodávají v horizontálním provedení | foto: Sigma

Vodní automat nepotřebuje nádobu

Vodní automaty se obejdou bez expanzní nádobyTakzvané vodní automaty se obejdou bez velké tlakové nádoby. Jsou vybaveny elektronikou, která je sepne vždy v okamžiku, kdy kdokoliv z rodiny otočí kohoutkem. Svůj výkon řídí podle okamžité spotřeby vody.

Běžné domácí vodárny jsou vybaveny nádobou, která se stará o udržení tlaku v domovním rozvodu vody. Tlak se přitom pohybuje nejčastěji mezi 2 a 3,5 baru (někdy se udává míra v Mpa - megapascalech - pak by to bylo 0,2-0,35 Mpa, jednotka v barech číselně odpovídá "staré dobré" atmosféře), záleží na použitém tlakovém spínači. V praxi to znamená, že jakmile tlak v nádobě klesne ke spodní hranici, spínač zapne motor s čerpadlem a "expanzku", jak řemeslníci často lidově tlakovou nádobu nazývají, dotlakuje k horní hranici.

Tlaková nádoba je v podstatě kovová schránka, uvnitř které je gumový měch naplněný vodou. Prostor mezi tímto měchem a kovovým obalem je natlakován vzduchem tak, aby se tlaky vzduchu a vody uvnitř pytle "přetlačovaly" - právě k tomuto prostoru je připojen tlakový spínač.

Údaje o spínaných tlacích bývají obvykle vyznačeny přímo na spínačiVlivem drobných netěsností v systému (vzduch může unikat i ventilkem měchu) ale časem tlak vzduchu klesá. Správně má být o zhruba 0,2 baru nižší než spodní hranice tlaku vody, pokud ale tlak klesne například až k 1 baru, dochází k tomu, že se čerpadlo spíná častěji, než by mělo.

To má dva negativní důsledky: sepnutí čerpadla způsobuje velký ráz a zatížení elektromotoru. Když spíná kvůli absenci vzduchu příliš často, obvykle vypadne jistič. Druhým důsledkem je daleko větší kolísání tlaku vody, což je velmi nepříjemné u všech zdrojů teplé užitkové vody založených na průtokovém ohřevu - kvůli kolísajícímu tlaku se pak mění i teplota vody z kotle nebo bojleru. To například při sprchování nepotěší. Podobné výkyvy pak nezvládnou ani termostatické baterie, které jinak "vzorně" udržují nastavenou teplotu.

Vlhký sklep se studnou není pro umístění vodárny ideálním místem, kovové díly trpí korozíDofukování (anebo alespoň kontrola) tlakové nádoby se u rodinných domků doporučuje alespoň jednou za čtvrt roku, u rekreačních objektů by se mělo provádět na začátku a na konci sezony.

Jak na to? Lze si samozřejmě zavolat instalatéry, kteří nádobu za několik stokorun zkontrolují, tento úkon ale zvládne i každý sám. Dofouknutí se za cenu námahy povede i pomocí běžné automobilové pumpičky, u velkých nádob ale nemá cenu se o to ani pokoušet. Je lepší použít kompresor. Ten má sice doma jen málokdo, lze ho však výhodně získat na několik hodin z půjčovny. Ceny se za čtyřhodinový pronájem obvykle pohybují do dvou set korun, je ovšem třeba složit jistinu, podle půjčovny a modelu od dvou do pěti tisíc korun.

Krok za krokem

Nejdříve je třeba vypnout jistič

Nejdříve je třeba vypnout jistič, aby se vyřadila z provozu automatika čerpadla.

Vodárny obvykle bývají vybavené vypouštěcím ventilem

Poté je třeba vypustit všechnu vodu z tlakové nádoby.

Po vypuštění vodárny se bude ukazovat nulový tlak vody

Jakmile tlakoměr ukáže nulu, je možné přistoupit k dotlakování.

Pod plastovou krytkou se skrývá obyčejný autoventilek

Pod plastovou krytkou se skrývá obyčejný autoventilek, se kterým si poradí autopumpička nebo kompresor. Malé kompresůrky do auta nepoužívejte, než by se tak velký objem dotlakoval, nejspíš by se kompresor přehřál a zničil se, nehledě na potřebný čas.

Po natlakování by manometr měl ukazovat dva dílky pod dolní hranicí tlakového spínače

Tlak vzduchu by měl být zhruba o dvě desetiny baru menší než spínací tlak vodárny.

U starých čerpadel je obvykle ještě třeba utáhnout ucpávku

U starších čerpadel je také třeba utáhnout ucpávky čerpadla. Pokud kape od hřídele vody příliš, je nutné ho nechat vyměnit.

Autoři:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Další z rubriky

Manuál, jak pěstovat ty nejběžnější bylinky. I v bytě či za oknem

Bylinky za oknem

Miniaturní zahrádka na okenním parapetu umožní sklízet čerstvé bylinky po celý rok. Většina z nich navíc...

Jarního úklidu se nemusíte bát. Stačí, když si ho pořádně rozplánujete

Úklid nemusí být postrachem, pokud si ho dobře naplánujete.

První jarní sluneční paprsky dokážou odhalit, kolik prachu a špíny jsme přes zimu přehlédli. Příchod jara přímo vyzývá...

Po zimě i větru nezanedbejte kontrolu střechy. Předejdete větším škodám

Zkontrolujte i oplechování všech průstupů střechy.

Letošní zima bohatá na srážky i změny teplot prověřila naše střechy. Majitelé rodinných domů, chat či chalup by tak...

Najdete na iDNES.cz