Česko 21. století: zůstáváme věrni teplým večeřím a společnému stolování

aktualizováno 
Podle průzkumu mají lidé v Česku stále rádi teplé večeře a společné stolování. Tři čtvrtiny zdejších domácností mají teplou večeři aspoň čtyřikrát týdně a 29 % dokonce denně.

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Průzkum prováděla Buřinka, stavební spořitelna České spořitelny. Podle těchto výsledků k jednomu stolu při společné večeři zasedá denně 37 % lidí a aspoň čtyřikrát v týdnu si společné stolování dopřeje nadpoloviční většina z nás (59 %). 

Fotogalerie

Průzkum potvrdil, že kuchyň je stále srdcem domácnosti a dělá z bydlení ten pravý domov. I proto do ní Češi rádi investují. Podle interních statistik Buřinky téměř třetinu úvěrů, které tato stavební spořitelna v loňském roce poskytla, využili klienti na pořízení nebo renovaci kuchyně.

„Je milé vidět, že i v dnešní hektické době si lidé najdou čas, aby doma společně stolovali. Rodina je pohromadě a čas strávený chystáním společného jídla za to určitě stojí,“ říká Jana Hrušková z Buřinky. 

„Trendem je také to, že stále více Čechů chce, aby jejich kuchyň dobře vypadala, byla moderní, prakticky uspořádaná a dobře vybavená,“ dodává.

Pro renovaci kuchyně nahrává i to, že nově lze využít úvěr i na pořízení vybavení, jako jsou elektrospotřebiče nebo koberce, pokud je to v rámci rekonstrukcí nebo stavby. 

Na Moravě se vaří nejčastěji

Podle průzkumu od Buřinky mají výrazně častěji teplou večeři lidé na Moravě. 

O průzkumu

Sběr dat pro průzkum „Buřinka – Češi v kuchyni“ byl realizován v březnu 2018 prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos na reprezentativním vzorku 1 050 respondentů.

Tam je vařené jídlo denně v 37 % domácnostech, oproti tomu v českých krajích je to ve 26 % a v Praze jen ve 22 %. 

Vliv má také vzdělání – čím vzdělanější lidé jsou, tím méně často chystají teplou večeři. Neplatí to však o společném stolování. Tam bez rozdílu regionu, věku a vzdělání jsou odpovědi na frekvenci společného stolování velmi podobné. Aspoň pětkrát v týdnu spolu stoluje polovina Pražanů a necelá polovina Moravanů a lidí v českých krajích.

Jak často u vás vaříte teplé večeře?

celkem hlasů: 703

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 18. července 2018. Anketa je uzavřena.

Několikrát týdně 324
Vůbec 277
Denně 102
Autor:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Vrcholným projevem kočičí lásky je olizování, prozradila expertka

Kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel....

Kamkoliv přijde, usadí se na zem, aby měla co nejblíž ke kočkám, kterým rozumí jako málokdo. Většinou si ji zvou k těm,...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kocoura šéfujícího majitelům trenérka srovnala klikrem a pamlskem

Čaky se něco odnaučil, našel si ovšem jinou zábavu, jak svými majiteli...

Představte si nudícího se kocoura, který si udělá doslova otroky ze svých majitelů a dobře se tím baví. To přesně je...

Další z rubriky

O venkovní žaluzie je třeba pečovat i v zimě. Hrozí hlavně přimrznutí

Venkovní žaluzie dostávají zabrat při venkovním sněžení.

Venkovní žaluzie prokazují velkou službu nejenom přes léto, ale i v zimě, kdy chrání před chladem a před nechtěnými...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Většinu orchidejí stačí namáčet, rosit a hnojit. I ty maceškovité

Můrovce jsou ideální orchideje pro začátečníky.

Mnohé orchideje spojují dlouhou dobu kvetení a exotický vzhled s překvapivě malými nároky na péči. Konkrétní praktické...

Najdete na iDNES.cz