Česko 21. století: zůstáváme věrni teplým večeřím a společnému stolování

aktualizováno 
Podle průzkumu mají lidé v Česku stále rádi teplé večeře a společné stolování. Tři čtvrtiny zdejších domácností mají teplou večeři aspoň čtyřikrát týdně a 29 % dokonce denně.

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Průzkum prováděla Buřinka, stavební spořitelna České spořitelny. Podle těchto výsledků k jednomu stolu při společné večeři zasedá denně 37 % lidí a aspoň čtyřikrát v týdnu si společné stolování dopřeje nadpoloviční většina z nás (59 %). 

Fotogalerie

Průzkum potvrdil, že kuchyň je stále srdcem domácnosti a dělá z bydlení ten pravý domov. I proto do ní Češi rádi investují. Podle interních statistik Buřinky téměř třetinu úvěrů, které tato stavební spořitelna v loňském roce poskytla, využili klienti na pořízení nebo renovaci kuchyně.

„Je milé vidět, že i v dnešní hektické době si lidé najdou čas, aby doma společně stolovali. Rodina je pohromadě a čas strávený chystáním společného jídla za to určitě stojí,“ říká Jana Hrušková z Buřinky. 

„Trendem je také to, že stále více Čechů chce, aby jejich kuchyň dobře vypadala, byla moderní, prakticky uspořádaná a dobře vybavená,“ dodává.

Pro renovaci kuchyně nahrává i to, že nově lze využít úvěr i na pořízení vybavení, jako jsou elektrospotřebiče nebo koberce, pokud je to v rámci rekonstrukcí nebo stavby. 

Na Moravě se vaří nejčastěji

Podle průzkumu od Buřinky mají výrazně častěji teplou večeři lidé na Moravě. 

O průzkumu

Sběr dat pro průzkum „Buřinka – Češi v kuchyni“ byl realizován v březnu 2018 prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos na reprezentativním vzorku 1 050 respondentů.

Tam je vařené jídlo denně v 37 % domácnostech, oproti tomu v českých krajích je to ve 26 % a v Praze jen ve 22 %. 

Vliv má také vzdělání – čím vzdělanější lidé jsou, tím méně často chystají teplou večeři. Neplatí to však o společném stolování. Tam bez rozdílu regionu, věku a vzdělání jsou odpovědi na frekvenci společného stolování velmi podobné. Aspoň pětkrát v týdnu spolu stoluje polovina Pražanů a necelá polovina Moravanů a lidí v českých krajích.

Jak často u vás vaříte teplé večeře?

celkem hlasů: 703

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 18. července 2018. Anketa je uzavřena.

Několikrát týdně 324
Vůbec 277
Denně 102
Autor:

Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Houbové dobroty k zakousnutí: zkuste pirohy, bramboráky, koláč i palačinky

Houbová smaženice v palačince

Párkrát zapršelo, je relativně teplo a houby konečně rostou. A pokud nemáte čas na procházku v lese nebo jste neměli...

Oživuji mrtvé látky, říká žačka Liběny Rochové. Prodává odpad z textilek

Módní designérka Lenka Vacková ve svém obchodu s látkami, které by jinak...

Designérka Lenka Vacková dává druhou šanci textiliím, které by jinak patrně skončily v kontejnerech či na skládce. Což...

Základní péče o morčata: nemají ráda stěhování, samce oddělte od samiček

Morče je jeden z nejoblíbenějších dětských mazlíčků.

Kdo jako dítě neměl morče, jakoby nebyl. Tito hlodavci nejsou pro chov nijak zvlášť náročná, ale vyplatí se dodržet...

Další z rubriky

V Praze se chystá festival mušlí. Netradiční pokrm servírují slavní kuchaři

Mušlí se mnoho lidí „bojí“ proto, že v Česku nejsou běžnou součástí jídelníčku....

Festival Prague Mussel Week chce ukázat, že mušle nejsou luxusním nedostupným zbožím, ale chuťově výbornou, nutričně...

VIDEO: Točené zmrzliny nemusí být jen z prášku, jde to i z pravého ovoce

Zmrzlina patří k létu, jen ne každá se vyrábí poctivě z původních ingrediencí.

U běžné točené zmrzliny, kterou si koupíte na ulici, si téměř s jistotou můžete být jistí, že je vyrobená z prášku...

Zatočte se škůdci na zahradě. Poradíme, jak se zbavit mšic či padlí

S mšicemi si nejlíp poradí slunéčko sedmitečné.

Vrcholící léto je pro nejrůznější zahradní škůdce ráj. Na zahradě vám může řádit třeba krtek, ve skleníku molice či...

Najdete na iDNES.cz