Průzkum prováděla Buřinka, stavební spořitelna České spořitelny. Podle těchto výsledků k jednomu stolu při společné večeři zasedá denně 37 % lidí a aspoň čtyřikrát v týdnu si společné stolování dopřeje nadpoloviční většina z nás (59 %).
Průzkum potvrdil, že kuchyň je stále srdcem domácnosti a dělá z bydlení ten pravý domov. I proto do ní Češi rádi investují. Podle interních statistik Buřinky téměř třetinu úvěrů, které tato stavební spořitelna v loňském roce poskytla, využili klienti na pořízení nebo renovaci kuchyně.
„Je milé vidět, že i v dnešní hektické době si lidé najdou čas, aby doma společně stolovali. Rodina je pohromadě a čas strávený chystáním společného jídla za to určitě stojí,“ říká Jana Hrušková z Buřinky.
„Trendem je také to, že stále více Čechů chce, aby jejich kuchyň dobře vypadala, byla moderní, prakticky uspořádaná a dobře vybavená,“ dodává.
Pro renovaci kuchyně nahrává i to, že nově lze využít úvěr i na pořízení vybavení, jako jsou elektrospotřebiče nebo koberce, pokud je to v rámci rekonstrukcí nebo stavby.
Na Moravě se vaří nejčastěji
Podle průzkumu od Buřinky mají výrazně častěji teplou večeři lidé na Moravě.
O průzkumuSběr dat pro průzkum „Buřinka – Češi v kuchyni“ byl realizován v březnu 2018 prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos na reprezentativním vzorku 1 050 respondentů. |
Tam je vařené jídlo denně v 37 % domácnostech, oproti tomu v českých krajích je to ve 26 % a v Praze jen ve 22 %.
Vliv má také vzdělání – čím vzdělanější lidé jsou, tím méně často chystají teplou večeři. Neplatí to však o společném stolování. Tam bez rozdílu regionu, věku a vzdělání jsou odpovědi na frekvenci společného stolování velmi podobné. Aspoň pětkrát v týdnu spolu stoluje polovina Pražanů a necelá polovina Moravanů a lidí v českých krajích.