Úterý 2. června 2020, svátek má Jarmil
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 2. června 2020 Jarmil

Recept na krémové jahodové tvaronočky, které vás pošlou do ráje

aktualizováno 
Kdo by nemiloval ovocné tvarohové knedlíky, když spojují dvě úžasné suroviny: tvaroh a jahody jako sezonní ovoce. A ještě nás přenesou do dětství, protože ty nejlepší vždycky dělávala babička. Zvládnete je ale určitě i sami. Stejně jako krémové tvaronočky, když se nechcete patlat s knedlíky.

Tvarohové nočky s jahodami na másle neboli tvaronočky | foto: www.cuketka.cz/jahody/

Tvarohové knedlíky připravíte bez vážení surovin, jen podle citu. Bez zbytečného nepořádku na lince mohou být poměrně rychle na stole jako jedno z nej českých národních jídel, které navíc vyvolává vzpomínky na prázdniny.

Potřebné suroviny:

  • 250 g tvarohu (měkký nebo tučný)
  • krupice
  • 250 g očištěných jahod
  • 2 lžíce másla
  • cukr moučka

Podobné je to i s malými tvarohovými noky, odtud výraz tvaronočky, které si můžete připravit klidně jako rychlý dezert. Za půl hodiny je budete mít hotové.

Oproti tvarohovým knedlíkům, jejichž  těsto obsahuje kromě tvarohu ještě vejce a hrubou mouku - a jejichž přípravu najdete níže na videu - jsou nočky jemnější. A pokud je povaříte jen krátce, zůstanou i pěkně krémové.

Jahody s jemnou máslovou omáčkou je pak skvěle chuťově doplňují a společně vytvářejí tu pravou, senzační a zapamatovatelnou letní chuť.

Fotogalerie

Celý vtip je v tom, že využijete přirozené vlastnosti tučného vymačkaného tvarohu, který ve vroucí vodě pěkně drží pohromadě i bez mouky. Krupice budete potřebovat jen několik lžic, na obalení noků. Poté ji můžete prosít a vrátit zpět do pytlíku. Množství cukru je minimální, čistě jen na oslazení omáčky.

Než se pustíte do vaření, ještě si k ruce připravte velký hrnec s vroucí a jen malinko osolenou vodou.

Tvaroh rozbalte, dejte na papírový ubrousek, přiklopte ho druhým ubrouskem a vymačkejte z něj co nejvíc tekutiny. Měl by pak být na povrchu suchý a mírně drolivý. Pokud stále pouští vodu, postup opakujte s dalším ubrouskem.

Praktické rady a tipy

  • Dá se mouka úplně vynechat? Ano, dá, tvaroh ve vroucí vodě ztuhne i bez ní. Nočky jsou pak ale velmi křehké a nedrží tak dobře jako ty obalené v krupici.
  • Dá se takto zpracovat i další ovoce? Určitě ano, nebojte se experimentovat. Půjde to dobře se sladkým letním ovocem jako meruňky, broskve či švestky, výborné budou i omáčky z borůvek, malin nebo ostružin.

Z vymačkaného tvarohu vytvarujte malé, asi 2cm noky, které dlaní vyválejte do tvaru kuličky. Vytvarované noky přendejte do misky s krupicí a obalte.

Menší jahody nechte celé, větší rozpulte. V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte jahody a minutu poduste. Sundejte z plamene, přikryjte poklicí a nechte dojít. Jakmile jahody pustí šťávu, doslaďte je cukrem podle chuti a promíchejte.

Noky opatrně vložte do vroucí vody a povařte jednu až dvě minuty. Opatrně je vylovte děrovanou naběračkou a než je naservírujete na talíř, osušte je ubrouskem nebo papírovou utěrkou. Podávejte spolu s dušenými jahodami.

A jak na přípravu o něco pracnějších tvarohových knedlíků?

Autoři:
  • Nejčtenější

Vepřový tomahawk je hvězdou letních grilů, navíc za rozumné peníze

Vepřový tomahawk steak je zajímavý tím, že obsahuje část masa z krkovičky i bůčku. Je na kosti, což je pro chuť...

Exotické krásky milující teplo. V Česku potřebují muškáty zvláštní péči

Premium Muškáty v široké škále zářivých barev zdaleka nepatří jen na venkov. Také okna, terasy či balkony v menších i velkých...

Zahrada s vodou a výhledy jako součást domova, která přináší radost a léčí

Soutěž „Naše zahrada není jen zahradou, je to naše srdcovka. Zdroj neustále se objevující práce, která nás naštěstí baví,...

Rodinná zahrada z jižních Čech, jejímž srdcem je jezírko skvělé na koupání

Soutěž „Pro nás začal příběh našeho domu a zahrady na jaře roku 2017. Tehdy pro nás začal být život ve městě příliš rušný a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Petržel proti zápachu, léčivý kopr, krvavá skořice. Mýty a legendy o koření

Bylinky a koření musely do českých kuchyní poměrně často urazit dlouhou cestu. Petržel zahradní se zpočátku užívala k...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Xaver: Klobouk dolů před Klausem. V ČRo zůstávám, spory s ČT házím do jímky

Premium Ve středu ho poslanci zvolili do Rady České televize. Přesto, že spolu s ním byli zvoleni i Hana Lipovská a Pavel...

Prezidentova nemoc. Neuropatie je tichá epidemie moderní doby, říká lékař

Premium Brnění nohou, mravenčení, vrávoravá chůze, zakopávání a pády, ale i krutá bolest chodidel. To je hrubý výčet příznaků...

  • Další z rubriky

Korálové útesy mizí, ryby vymírají. Musíme je chránit jinak, nabádají vědci

Klimatické změny přetvářejí tropické korálové útesy od základu. Dokonce natolik, že to, co jsme se během posledních...

Dvojčata croque monsieur a madame. Francouzský sendvič, hvězda kaváren

Croque Monsieur [krok mesjé] je horký sendvič pocházející z Francie. Název vznikl spojením slov „croquer“ (křupat) a...

Exotické krásky milující teplo. V Česku potřebují muškáty zvláštní péči

Premium Muškáty v široké škále zářivých barev zdaleka nepatří jen na venkov. Také okna, terasy či balkony v menších i velkých...

KVÍZ: Jak se vyznáte v italských těstovinách?

Osolená voda a „al dente“ – to ví o těstovinách asi každý. Ale kdo rozezná jednotlivé druhy? Ten, kdo se vyzná v...

Máte svou sedačku plnou skvrn? Poradíme vám, jak s nimi zatočit
Máte svou sedačku plnou skvrn? Poradíme vám, jak s nimi zatočit

Malé odolné flíčky na sedačce obvykle nikdo neřeší, případně přes ně prostě přehodí deku. Jenže pokud máte doma dítě nebo domácího mazlíčka, nevyhnete se ani pořádným flekům. Jak se jich zbavit?

Najdete na iDNES.cz