Recept na krémové jahodové tvaronočky, které vás pošlou do ráje

aktualizováno 
Kdo by nemiloval ovocné tvarohové knedlíky, když spojují dvě úžasné suroviny: tvaroh a jahody jako sezonní ovoce. A ještě nás přenesou do dětství, protože ty nejlepší vždycky dělávala babička. Zvládnete je ale určitě i sami. Stejně jako krémové tvaronočky, když se nechcete patlat s knedlíky.

Tvarohové nočky s jahodami na másle neboli tvaronočky | foto: www.cuketka.cz/jahody/

Tvarohové knedlíky připravíte bez vážení surovin, jen podle citu. Bez zbytečného nepořádku na lince mohou být poměrně rychle na stole jako jedno z nej českých národních jídel, které navíc vyvolává vzpomínky na prázdniny.

Potřebné suroviny:

  • 250 g tvarohu (měkký nebo tučný)
  • krupice
  • 250 g očištěných jahod
  • 2 lžíce másla
  • cukr moučka

Podobné je to i s malými tvarohovými noky, odtud výraz tvaronočky, které si můžete připravit klidně jako rychlý dezert. Za půl hodiny je budete mít hotové.

Oproti tvarohovým knedlíkům, jejichž  těsto obsahuje kromě tvarohu ještě vejce a hrubou mouku - a jejichž přípravu najdete níže na videu - jsou nočky jemnější. A pokud je povaříte jen krátce, zůstanou i pěkně krémové.

Jahody s jemnou máslovou omáčkou je pak skvěle chuťově doplňují a společně vytvářejí tu pravou, senzační a zapamatovatelnou letní chuť.

Fotogalerie

Celý vtip je v tom, že využijete přirozené vlastnosti tučného vymačkaného tvarohu, který ve vroucí vodě pěkně drží pohromadě i bez mouky. Krupice budete potřebovat jen několik lžic, na obalení noků. Poté ji můžete prosít a vrátit zpět do pytlíku. Množství cukru je minimální, čistě jen na oslazení omáčky.

Než se pustíte do vaření, ještě si k ruce připravte velký hrnec s vroucí a jen malinko osolenou vodou.

Tvaroh rozbalte, dejte na papírový ubrousek, přiklopte ho druhým ubrouskem a vymačkejte z něj co nejvíc tekutiny. Měl by pak být na povrchu suchý a mírně drolivý. Pokud stále pouští vodu, postup opakujte s dalším ubrouskem.

Praktické rady a tipy

  • Dá se mouka úplně vynechat? Ano, dá, tvaroh ve vroucí vodě ztuhne i bez ní. Nočky jsou pak ale velmi křehké a nedrží tak dobře jako ty obalené v krupici.
  • Dá se takto zpracovat i další ovoce? Určitě ano, nebojte se experimentovat. Půjde to dobře se sladkým letním ovocem jako meruňky, broskve či švestky, výborné budou i omáčky z borůvek, malin nebo ostružin.

Z vymačkaného tvarohu vytvarujte malé, asi 2cm noky, které dlaní vyválejte do tvaru kuličky. Vytvarované noky přendejte do misky s krupicí a obalte.

Menší jahody nechte celé, větší rozpulte. V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte jahody a minutu poduste. Sundejte z plamene, přikryjte poklicí a nechte dojít. Jakmile jahody pustí šťávu, doslaďte je cukrem podle chuti a promíchejte.

Noky opatrně vložte do vroucí vody a povařte jednu až dvě minuty. Opatrně je vylovte děrovanou naběračkou a než je naservírujete na talíř, osušte je ubrouskem nebo papírovou utěrkou. Podávejte spolu s dušenými jahodami.

A jak na přípravu o něco pracnějších tvarohových knedlíků?

Autoři:

Tipy na jaro

Témata: ráj, Jahody, Knedlíky

Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Zahradu u Baťova domku zvládli přetvořit za sto tisíc, pomohli kamarádi

Terasu ze starých cihel doplnil nábytek ze zlínské produkce.

Proměna zahrady u jednoho z Baťových půldomků ve Zlíně vyžadovala citlivý přístup s respektem ke specifické historii i...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Atlas bylin: Detoxikace bez legrace aneb za játra silnější

Sadec konopic

O odstraňování škodlivin z těla se u zdravého člověka postarají jednotlivé orgány samy, takže současný trend používat...

Další z rubriky

PORADNA: Bojím se, že si zabouchnu dveře. Existuje řešení?

Problémy s klíči jsou nejen problémem žen.

Čtenářka Jana bydlí v pronájmu a má jen jednu soupravu klíčů od bytu. Tak trochu trpí fóbií, že vyjde na chodbu, dveře...

Na ochranu rostlin před plísněmi a škůdci vyzkoušejte přírodní postřiky

Přírodní postřiky využijte na okrasné rostliny, zeleninu, bylinky a v případě...

Chránit rostliny před plísněmi a škůdci je třeba už v brzkých růstových fázích, největší boj však nastává krátce před...

Kotlety na gril zkuste naplnit sýrem a šunkou a potírejte máslem s chilli

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování...

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování trošku jinak – fádní vepřové kotlety...

Najdete na iDNES.cz