Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

aktualizováno 
Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické koma, kterým nás ovocné knedlíky posílají do ráje.

„Moje knedlíky jsou vždy dělané podle citu a bez složitého koumání. Spíš se snažím, abych neudělal velký nepořádek a aby byly co nejrychleji na stole,“ říká autor receptu Martin Kuciel, alias pan Cuketka. Určitě máte svůj oblíbený recept. Ale je zajímavé podívat se na video a zopakovat si základní recept, který patří mezi sezonní hity našeho jídelníčku.

Budete potřebovat

  • 250 g tvarohu (měkký nebo tučný)
  • 1 vejce
  • očištěné jahody (15 až 20 ks)
  • hrubá mouka
  • sůl

1. Do mísy vyklopte tvaroh, přidejte vejce, špetičku soli a promíchejte. Přidejte trochu hrubé mouky (asi 3 lžíce), krátce promíchejte a nechte chvíli odležet. Sám dávám mouky úplně malinko a nechávám těsto ještě trochu lepkavé.

2. Mezitím si připravte velký hrnec s vroucí vodou. Očištěné jahody osušte, ty větší podle potřeby rozkrojte.

3. Těsto po krátkém odležení vyklopte na pomoučenou pracovní plochu. Zbytečně nehnětejte, jen ho s pomocí trochy mouky vyválejte do tvaru válečku (5 až 6 cm v průměru).

Fotogalerie

4. Z válečku pak odkrajujte dílky těsta, které v dlani rozmáčkněte. Do středu přidejte jahodu, opatrně ji obalte těstem a nakonec ještě trochu vyválejte do tvaru kulatého knedlíku. Šišatost ani občasná tenká stěna vůbec nevadí. I když se to často všude píše, tak tvarohové knedlíky nemají moc velkou chuť praskat.

Kam na samosběr jahod

Mapka pěstitelů jahod

Mapka pěstitelů jahod

Ministerstvo zemědělství připravilo adresář jednotlivých farem v krajích, které se zabývají pěstováním jahod a zároveň organizují samosběr. Zde jahody seženete za podstatně nižší ceny než v obchodech a můžete je nejdříve ochutnat, takže víte, co sbíráte. Pro konkrétní seznam po krajích klikněte zde.

5. Vytvarované knedlíky opatrně vložte do vroucí vody a vařte asi 5 minut. Uvařené knedlíky pak opatrně vylovte děrovanou naběračkou a před nandáním na talíř naběračku osušte o ubrousek nebo utěrku. Podávejte s rozpuštěným máslem a moučkovým cukrem.

Čím více mouky přidáte, tím budou knedlíky tužší. Stejné je to s hnětením – čím více budete těsto hnětat, tím budou knedlíky gumovější. Je to i důvod, proč se na tvarohové knedlíky používá hrubá mouka. Vše s cílem co nejvíce zbrzdit vyvinutí lepku (a s tím související pružnosti) v těstě.

Pro extra bohaté knedlíky nahraďte vejce dvěma žloutky (žloutek je tučnější a dá knedlíkům pěknou barvu).

Vedle másla a moučkového cukru můžete knedlíky podávat se strouhaným tvarohem, zakysanou smetanou nebo je můžete obalit ve strouhance opražené na másle.

A nemusíte se omezovat jen na jahody. Klidně použijte i meruňky nebo švestky. Když jste šikovní, tak klidně i borůvky, rybíz nebo maliny.

Další videorecepty najdete v receptáři pana Cuketky.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Zahradu u Baťova domku zvládli přetvořit za sto tisíc, pomohli kamarádi

Terasu ze starých cihel doplnil nábytek ze zlínské produkce.

Proměna zahrady u jednoho z Baťových půldomků ve Zlíně vyžadovala citlivý přístup s respektem ke specifické historii i...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Špatná štětka, špatný šťouch. Co musíte vědět, než se pustíte do čištění komína

I když se doba změnila, základ práce je pořád vylézt na střechu a zkontrolovat...

Než poprvé po zimě poprvé roztopíte kamna na chatě nebo chalupě, měli byste si připomenout, že dobře vyčištěný a...

Sehnat kuchaře je největší problém gastronomie, řekl Punčochář v Rozstřelu

Šéfkuchař Jan Punčochář v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel. (30. dubna 2019)

Šéfkuchař Jan Punčochář je jedním z nejvýraznějším členů pražské kulinářské scény. V současné době ho můžete pravidelně...

Najdete na iDNES.cz