Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

aktualizováno 
Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické koma, kterým nás ovocné knedlíky posílají do ráje.

„Moje knedlíky jsou vždy dělané podle citu a bez složitého koumání. Spíš se snažím, abych neudělal velký nepořádek a aby byly co nejrychleji na stole,“ říká autor receptu Martin Kuciel, alias pan Cuketka. Určitě máte svůj oblíbený recept. Ale je zajímavé podívat se na video a zopakovat si základní recept, který patří mezi sezonní hity našeho jídelníčku.

Budete potřebovat

  • 250 g tvarohu (měkký nebo tučný)
  • 1 vejce
  • očištěné jahody (15 až 20 ks)
  • hrubá mouka
  • sůl

1. Do mísy vyklopte tvaroh, přidejte vejce, špetičku soli a promíchejte. Přidejte trochu hrubé mouky (asi 3 lžíce), krátce promíchejte a nechte chvíli odležet. Sám dávám mouky úplně malinko a nechávám těsto ještě trochu lepkavé.

2. Mezitím si připravte velký hrnec s vroucí vodou. Očištěné jahody osušte, ty větší podle potřeby rozkrojte.

3. Těsto po krátkém odležení vyklopte na pomoučenou pracovní plochu. Zbytečně nehnětejte, jen ho s pomocí trochy mouky vyválejte do tvaru válečku (5 až 6 cm v průměru).

Fotogalerie

4. Z válečku pak odkrajujte dílky těsta, které v dlani rozmáčkněte. Do středu přidejte jahodu, opatrně ji obalte těstem a nakonec ještě trochu vyválejte do tvaru kulatého knedlíku. Šišatost ani občasná tenká stěna vůbec nevadí. I když se to často všude píše, tak tvarohové knedlíky nemají moc velkou chuť praskat.

Kam na samosběr jahod

Mapka pěstitelů jahod

Mapka pěstitelů jahod

Ministerstvo zemědělství připravilo adresář jednotlivých farem v krajích, které se zabývají pěstováním jahod a zároveň organizují samosběr. Zde jahody seženete za podstatně nižší ceny než v obchodech a můžete je nejdříve ochutnat, takže víte, co sbíráte. Pro konkrétní seznam po krajích klikněte zde.

5. Vytvarované knedlíky opatrně vložte do vroucí vody a vařte asi 5 minut. Uvařené knedlíky pak opatrně vylovte děrovanou naběračkou a před nandáním na talíř naběračku osušte o ubrousek nebo utěrku. Podávejte s rozpuštěným máslem a moučkovým cukrem.

Čím více mouky přidáte, tím budou knedlíky tužší. Stejné je to s hnětením – čím více budete těsto hnětat, tím budou knedlíky gumovější. Je to i důvod, proč se na tvarohové knedlíky používá hrubá mouka. Vše s cílem co nejvíce zbrzdit vyvinutí lepku (a s tím související pružnosti) v těstě.

Pro extra bohaté knedlíky nahraďte vejce dvěma žloutky (žloutek je tučnější a dá knedlíkům pěknou barvu).

Vedle másla a moučkového cukru můžete knedlíky podávat se strouhaným tvarohem, zakysanou smetanou nebo je můžete obalit ve strouhance opražené na másle.

A nemusíte se omezovat jen na jahody. Klidně použijte i meruňky nebo švestky. Když jste šikovní, tak klidně i borůvky, rybíz nebo maliny.

Další videorecepty najdete v receptáři pana Cuketky.

Autor:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Další z rubriky

Údržbu domova zvládnou Češi z velké části svépomocí, ukázal průzkum

Drobné opravy většinou zvládáme sami.

Na práci řemeslníků dovedou Češi výrazně ušetřit. Více než polovina lidí by se totiž sama pustila například do zbourání...

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Milujete industriální styl? Místo jarní výmalby zkuste betonovou stěrku

Efektu betonové stěrky na stěnách svého domova můžete docílit i sami, pokud si...

Charakteristická struktura surového přírodního betonu je pro řadu milovníků minimalismu přitažlivá natolik, že po ní...

Najdete na iDNES.cz