Voňavý, lahodný, italský a jahodový. Recept na dort, kterému neodoláte

aktualizováno 
Voňavé české jahody nic nenahradí, tak si je musíme užít, když už konečně přišla jejich sezona. Připravit z nich můžete třeba dort od italských mistrů cukrářů. Recept je vyzkoušený a opravdu za to stojí.

Můžete si připravit i hravější variantu jahodového dortu: do formy na bábovku či puding nejprve nalijte trochu připraveného krému s želatinou a po částech přidávejte kousky namočených cukrářských piškotů (případně i upečeného tmavého piškotu) a čerstvé jahody a vše postupně prolévejte krémem s želatinou. Nechte cca 3 hodiny ztuhnout v lednici a můžete krájet. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Potřebné ingredience: na těsto 2 vejce, špetka soli, 2 lžíce studené vody, 2 lžičky vanilkového cukru, 75 g krupicového cukru, 50 g hladké mouky, 25 g kukuřičného škrobu, 10 g práškového kakaa a 1 lžička kypřicího prášku do pečiva. Na dokončení a dozdobení dortu zhruba 500 g jahod a 75 g jahodového džemu. 

Na smetanovou náplň: 5 plátků želatiny, 3 lžíce vody, 250 g mascarpone, 500 g tvarohu, 100 g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, 300 ml smetany ke šlehání, 500 g jahod nakrájených na kousky. Na piškotovou náplň: čerstvá šťáva z velkého pomeranče, 2 lžíce pomerančového likéru nebo Amaretta a 100 g cukrářských piškotů.

Jak na to krok za krokem

Oddělené bílky vyšlehejte se špetkou soli a studenou vodou, pak do pevného sněhu zapracujte šlehačem po lžících vanilkový i krupicový cukr a nakonec i žloutky, postupně jeden po druhém.

Fotogalerie

V další misce promíchejte metličkou hladkou mouku s kukuřičným škrobem, jemně prosátým kakaem i práškem do pečiva a směs vmíchejte stěrkou do vyšlehaného základu.

Propracované těsto rozetřete do formy o průměru 26 cm vyložené papírem na pečení na dně. Poměrně nízký tmavý korpus pečte v troubě vyhřáté na 170 °C 15 až 20 minut. Hotový nechte vychladnout, pak ho zbavte formy i pečicího papíru.

Jakmile máte upečeno, můžete se pustit do přípravy krému. Mascarpone vymíchejte s tvarohem i oběma druhy cukru, ušlehejte smetanu na šlehání. Želatinu nabobtnalou v předstihu v troše vody rozehřejte v mikrovlnce podle návodu a vmíchejte metličkou 2 lžíce šlehačky. Zbytek šlehačky zapracujte do tvarohového základu, přilijte želatinu a vše metlou propracujte. Nakonec do náplně vmíchejte nakrájené jahody.

Polovinu smetanové náplně s kousky jahod rozetřete na tmavý piškotový plát, který jste vložili do stejné formy, ve které jste ho upekli, jen ji nastavte do výšky pruhem silnější fólie.

V předstihu promíchejte pomerančovou šťávu s  nastrouhanou kůrou a likérem. V...
Zvlášť vymíchejte mascarpone s tvarohem a moučkovým i vanilkovým cukrem. V...
V rozehřáté a v troše vody nabobtnalé želatině vymíchejte 2 lžíce šlehačky,...

Krémovou vrstvu poklaďte cukrářskými piškoty smočenými ve směsi čerstvě vymačkané pomerančové šťávy s jemně nastrouhanou kůrou a likérem. Takto upravené piškoty pokládejte jeden vedle druhého a rozetřete na ně zbylou smetanovou náplň. Povrch uhlaďte a korpus nechte v chladu zhruba dvě až tři hodiny ztuhnout.

Zchladlý korpus z ráfku uvolněte, přeložte ho na tác či talíř a povrch poklaďte stejně velkými jahodami zbavenými kalichů. Efektní lesk jim dodá potření jahodovou zavařeninou rozehřátou v kastrůlku na plotně či v mikrovlnce.

Další tipy na jahodové dorty najdete v časopisu Knihovnička Recepty.

Autoři:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Drony jsou stvořené pro zachraňování životů, říká Čech, který s nimi závodí

Jan Mittner je průkopník a nejlepší český závodník s drobnými létajícími...

Můžeme mu směle říkat český král dronů. Jan Mittner s drony závodí a prodává je. V rozhovoru pro magazín Víkend zároveň...

Terasa na terčích zabrání při poruše nákladné rekonstrukci

Terče je možné použít i pro dřevěné podlahy.

Terasové terče jsou robustní polypropylenové podstavce, které umožňují suchou pokládku teras, balkonů a plochých...

Naděje pro neplodné páry: Česko zavádí novou metodu mrazení vajíček
Naděje pro neplodné páry: Česko zavádí novou metodu mrazení vajíček

Státní ústav pro kontrolu léčiv schválil v nedávné době zcela novou metodu mrazení vajíček. Měla by eliminovat riziko poškození vajíčka při rozmrazení a dát tak ženám, které podstupují umělé oplodnění, větší šanci na úspěch.

Najdete na iDNES.cz