Sobota 28. listopadu 2020, svátek má René
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 28. listopadu 2020 René

Voňavý, lahodný, italský a jahodový. Recept na dort, kterému neodoláte

Voňavé české jahody nic nenahradí, tak si je musíme užít, když už konečně přišla jejich sezona. Připravit z nich můžete třeba dort od italských mistrů cukrářů. Recept je vyzkoušený a opravdu za to stojí.

Můžete si připravit i hravější variantu jahodového dortu: do formy na bábovku či puding nejprve nalijte trochu připraveného krému s želatinou a po částech přidávejte kousky namočených cukrářských piškotů (případně i upečeného tmavého piškotu) a čerstvé jahody a vše postupně prolévejte krémem s želatinou. Nechte cca 3 hodiny ztuhnout v lednici a můžete krájet. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Potřebné ingredience: na těsto 2 vejce, špetka soli, 2 lžíce studené vody, 2 lžičky vanilkového cukru, 75 g krupicového cukru, 50 g hladké mouky, 25 g kukuřičného škrobu, 10 g práškového kakaa a 1 lžička kypřicího prášku do pečiva. Na dokončení a dozdobení dortu zhruba 500 g jahod a 75 g jahodového džemu. 

Na smetanovou náplň: 5 plátků želatiny, 3 lžíce vody, 250 g mascarpone, 500 g tvarohu, 100 g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, 300 ml smetany ke šlehání, 500 g jahod nakrájených na kousky. Na piškotovou náplň: čerstvá šťáva z velkého pomeranče, 2 lžíce pomerančového likéru nebo Amaretta a 100 g cukrářských piškotů.

Jak na to krok za krokem

Oddělené bílky vyšlehejte se špetkou soli a studenou vodou, pak do pevného sněhu zapracujte šlehačem po lžících vanilkový i krupicový cukr a nakonec i žloutky, postupně jeden po druhém.

Fotogalerie

V další misce promíchejte metličkou hladkou mouku s kukuřičným škrobem, jemně prosátým kakaem i práškem do pečiva a směs vmíchejte stěrkou do vyšlehaného základu.

Propracované těsto rozetřete do formy o průměru 26 cm vyložené papírem na pečení na dně. Poměrně nízký tmavý korpus pečte v troubě vyhřáté na 170 °C 15 až 20 minut. Hotový nechte vychladnout, pak ho zbavte formy i pečicího papíru.

Jakmile máte upečeno, můžete se pustit do přípravy krému. Mascarpone vymíchejte s tvarohem i oběma druhy cukru, ušlehejte smetanu na šlehání. Želatinu nabobtnalou v předstihu v troše vody rozehřejte v mikrovlnce podle návodu a vmíchejte metličkou 2 lžíce šlehačky. Zbytek šlehačky zapracujte do tvarohového základu, přilijte želatinu a vše metlou propracujte. Nakonec do náplně vmíchejte nakrájené jahody.

Polovinu smetanové náplně s kousky jahod rozetřete na tmavý piškotový plát, který jste vložili do stejné formy, ve které jste ho upekli, jen ji nastavte do výšky pruhem silnější fólie.

V předstihu promíchejte pomerančovou šťávu s  nastrouhanou kůrou a likérem. V...
Zvlášť vymíchejte mascarpone s tvarohem a moučkovým i vanilkovým cukrem. V...
V rozehřáté a v troše vody nabobtnalé želatině vymíchejte 2 lžíce šlehačky,...

Krémovou vrstvu poklaďte cukrářskými piškoty smočenými ve směsi čerstvě vymačkané pomerančové šťávy s jemně nastrouhanou kůrou a likérem. Takto upravené piškoty pokládejte jeden vedle druhého a rozetřete na ně zbylou smetanovou náplň. Povrch uhlaďte a korpus nechte v chladu zhruba dvě až tři hodiny ztuhnout.

Zchladlý korpus z ráfku uvolněte, přeložte ho na tác či talíř a povrch poklaďte stejně velkými jahodami zbavenými kalichů. Efektní lesk jim dodá potření jahodovou zavařeninou rozehřátou v kastrůlku na plotně či v mikrovlnce.

Další tipy na jahodové dorty najdete v časopisu Knihovnička Recepty.

Autoři:
  • Nejčtenější

Robotický vysavač jako špeh v domácnosti. Hackeři nepotřebují ani mikrofony

Robotické vysavače by mohly umožnit hackerům vzdáleně poslouchat rozhovory v domácnosti, přestože nejsou vybaveny...

Hovězí plec musí být úplně měkká, jinak se nedá jíst, radí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu pořadu Šéfem za pár minut zaměřil hovězí plec. To je partie výborného prorostlého...

Při zateplení fasády existují finty, které prodlužují její životnost

V dalším díle stavebního seriálu Fachmani, sledujícího rekonstrukci staršího domu krok za krokem, se začalo se...

Krůtí maso není suché, problémem je špatný kuchař, říká Pohlreich

V dalším dílu kuchařské show Šéfem za pár minut je hvězdou krůtí maso. Nejenže se ve většině případů dá použít v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maršálek: Praha dopadla, jak si zasloužila. Je krátkozraké spoléhat na turisty

Premium Za uplynulých dvanáct měsíců kromě porotcování v mimořádně úspěšném pořadu České televize Peče celá země stihl vydat...

Den se zaměstnanci pohřební služby: poslední rozloučení má dnes jiná pravidla

Premium MF DNES rozptyluje mýty o pohřebnictví v době koronaviru. Pohřeb do země možný je, i když se úplně nedoporučuje. O čem...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Miliardář Dědek o Pardubicích, krizi, (ne)fungování extraligy i Jágrovi

Premium Jeho jmění se odhaduje na čtyři miliardy korun, podle magazínu Forbes je 54. nejbohatší Čech. Na přelomu roku se Petr...

  • Další z rubriky

Stavba nemusí v zimě utichnout. Jen to chce lépe plánovat

Snad každý stavebník se snaží stihnout hrubou stavbu před zimou. Mnoho prací se totiž při nižších teplotách nedá dělat....

Kam s krabicemi? Vznikla mapa míst, kam přinést použité obaly a výplně

Přijde vám pár balíčků a najednou se doma nakupí několik krabic, nafukovací sáčky a jiné výplně. Co s nimi, když v...

Namalujte strom a přečtěte si, co jste právě odhalili o své povaze

Na kus papíru načrtněte strom. Ze způsobu, jakým ho namalujete, se dá leccos vyčíst o vaší povaze. Přesvědčte se sami.

Krůtí maso není suché, problémem je špatný kuchař, říká Pohlreich

V dalším dílu kuchařské show Šéfem za pár minut je hvězdou krůtí maso. Nejenže se ve většině případů dá použít v...

SOUTĚŽ: Vyhrajte balíček 12 skvělých pudingů Dr. Oetker
SOUTĚŽ: Vyhrajte balíček 12 skvělých pudingů Dr. Oetker

Kdo by neměl rád puding? Chutná skvěle samostatně, se šlehačkou a čerstvým ovocem, ale i jako náplň do dortů. Navíc je přirozeně bezlepkový. Nyní...

Jsem znechucená, říká Eva Burešová, kterou vyfotili s Forejtem z MasterChefa

Eva Burešová (27) a Přemek Forejt (33) byli společně vyfoceni, jak vycházejí z domu, kde herečka bydlí. Hvězda seriálu...

Ordinace v růžové zahradě za půl roku skončí, co seriál nahradí?

Po více než patnácti letech od okamžiku, kdy padla první klapka, začal tvůrčí tým seriálu Ordinace v růžové zahradě 2...

Příběh Denisy: Manžel mě ignoruje, mám dva milence

S manželem jsme svoji osm let, máme dvě děti. S tím mladším jsem teď doma. Muž je věčně v práci a na nás nemá čas....

Tahák: 20 klávesových zkratek, o nichž jste možná neměli ani potuchy

Uživatelé Windows jistě znají notoricky známé klávesové zkratky jako Alt + F4, Alt + Tab, Windows + E, Windows + C,...

Kapitán je na tahu, bude šach mat, oznámil po líbánkách Pavel své ženě

Psycholožka, terapeut a genetička vybrali na základě testů i DNA mezi více než patnácti sty přihlášenými jednotlivci...