Farmář z Netína chce sestavit databázi farem s prodejem ze dvora

aktualizováno 
Zemědělec František Němec spustil internetové stránky, na kterých chce sestavit databázi zemědělců prodávajících své produkty napřímo. Spotřebitelé u nich nakupují čerstvé produkty levněji, farmáři zase mají vyšší zisk, než kdyby prodávali do velkoobchodu.
Zatím se od farmářů nejčastěji kupují brambory a mléko

Zatím se od farmářů nejčastěji kupují brambory a mléko | foto: Jan Strouhal, MAFRA

František Němec z Netína na Žďársku chce získat informace o podobných nabídkách a setřídit je tak, aby spotřebitelé jednoduše našli svého nejbližšího farmáře. Nejde mu samozřejmě jen o spotřebitele. "U přímého prodeje dostávají farmáři lépe zaplaceno, protože odpadají obchodní marže, ale oslovovat nové zákazníky pro ně není snadné," říká Němec.

Celorepubliková databáze by podle něj mohla pomoci i turistům, kteří chtějí ochutnat regionální výrobky. Aktuální spuštění webových stránek www.najdisisvehofarmare.cz by měla v nejbližší době doplnit propagační kampaň, na niž se složí sami zemědělci.

"Vycházím z vlastní zkušenosti, že o potraviny nakupované přímo z farmy je zájem a například naše farma není schopna svými produkty zásobovat celou republiku," zdůvodnil Němec tuto aktivitu. Rodina Němcova hospodaří na 150 hektarech zemědělské půdy a chová 120 kusů dobytka. Asi polovinu mléka od 70 dojnic sama zpracovává ve vlastní malé mlékárně na jogurty, tvaroh a sýry. Produkty nabízí i v internetovém obchodě.

Titulní strana nového webu

Titulní strana nového webu

Podle Němce by bylo dobré, kdyby se do databáze zapojilo z každého kraje asi 15 až 20 zemědělců. "Teď mám deset lidí, kteří jsou ochotni do toho jít a mám zaregistrované stránky," doplnil. Zároveň upozornil na to, že v databázi by měli být jen farmáři, kteří mají v hospodářství pořádek a čisto, protože součástí prodeje je i zážitek z farmy.

"Mám představu, že si vytvoříme kvalitní značku a poskytneme stoprocentní servis zákazníkovi, který nese peníze na venkov," řekl farmář. Podle něj se jedná o první takovou aktivitu, kterou si organizují sami farmáři.

Autor:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Další z rubriky

Údržbu domova zvládnou Češi z velké části svépomocí, ukázal průzkum

Drobné opravy většinou zvládáme sami.

Na práci řemeslníků dovedou Češi výrazně ušetřit. Více než polovina lidí by se totiž sama pustila například do zbourání...

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Milujete industriální styl? Místo jarní výmalby zkuste betonovou stěrku

Efektu betonové stěrky na stěnách svého domova můžete docílit i sami, pokud si...

Charakteristická struktura surového přírodního betonu je pro řadu milovníků minimalismu přitažlivá natolik, že po ní...

Maminky přiznávají: Proč mám jen jedno dítě?
Maminky přiznávají: Proč mám jen jedno dítě?

Můžu se zeptat proč? Bylo to Vaše rozhodnutí nebo zdravotní důvody? Případně vyhovuje Vám to? Vyrůstali jste i Vy jako jedinačkové? Jaké to je, nechybí Vám sourozenec?

Najdete na iDNES.cz