Farmář z Netína chce sestavit databázi farem s prodejem ze dvora

aktualizováno 
Zemědělec František Němec spustil internetové stránky, na kterých chce sestavit databázi zemědělců prodávajících své produkty napřímo. Spotřebitelé u nich nakupují čerstvé produkty levněji, farmáři zase mají vyšší zisk, než kdyby prodávali do velkoobchodu.
Zatím se od farmářů nejčastěji kupují brambory a mléko

Zatím se od farmářů nejčastěji kupují brambory a mléko | foto: Jan Strouhal, MAFRA

František Němec z Netína na Žďársku chce získat informace o podobných nabídkách a setřídit je tak, aby spotřebitelé jednoduše našli svého nejbližšího farmáře. Nejde mu samozřejmě jen o spotřebitele. "U přímého prodeje dostávají farmáři lépe zaplaceno, protože odpadají obchodní marže, ale oslovovat nové zákazníky pro ně není snadné," říká Němec.

Celorepubliková databáze by podle něj mohla pomoci i turistům, kteří chtějí ochutnat regionální výrobky. Aktuální spuštění webových stránek www.najdisisvehofarmare.cz by měla v nejbližší době doplnit propagační kampaň, na niž se složí sami zemědělci.

"Vycházím z vlastní zkušenosti, že o potraviny nakupované přímo z farmy je zájem a například naše farma není schopna svými produkty zásobovat celou republiku," zdůvodnil Němec tuto aktivitu. Rodina Němcova hospodaří na 150 hektarech zemědělské půdy a chová 120 kusů dobytka. Asi polovinu mléka od 70 dojnic sama zpracovává ve vlastní malé mlékárně na jogurty, tvaroh a sýry. Produkty nabízí i v internetovém obchodě.

Titulní strana nového webu

Titulní strana nového webu

Podle Němce by bylo dobré, kdyby se do databáze zapojilo z každého kraje asi 15 až 20 zemědělců. "Teď mám deset lidí, kteří jsou ochotni do toho jít a mám zaregistrované stránky," doplnil. Zároveň upozornil na to, že v databázi by měli být jen farmáři, kteří mají v hospodářství pořádek a čisto, protože součástí prodeje je i zážitek z farmy.

"Mám představu, že si vytvoříme kvalitní značku a poskytneme stoprocentní servis zákazníkovi, který nese peníze na venkov," řekl farmář. Podle něj se jedná o první takovou aktivitu, kterou si organizují sami farmáři.

Autor:

Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Čtenáři ocenili citlivý přístup k téměř stoleté zahradě po předcích

Vítězné zahrady 1. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Celý týden měli čtenáři iDNES.cz možnost hlasovat a vybrat pětici nejkrásnějších zahrad, u nichž oceňují jak jejich...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Statek v malebném údolí s rozlehlou zahradou, které dopřávají volnost

Jezírko v zahradě založili rodiče před třiceti lety. (Statek v údolí na...

Téměř tři čtvrtě hektaru na jihovýchodním svahu a na něm zpustlá zahrada se starými třešněmi. To byla před třiceti lety...

Další z rubriky

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto neoznačuje svoji restauraci...

Nesnášejí děti na základce šutrologii? V Muzeu Říčany se naučí ji milovat

Čedičové varhany, které vznikají tuhnutím magmatu, se nacházejí u zřejmě...

Muzeum v Říčanech je tak trochu odlišné. Neočekávejte posedávající důchodkyně hlídající zaprášené skleněné vitríny s...

Maso z jalovice je lepší než z býka, míní kuchař Lukáš Nevyjel

Šéfkuchař Lukáš Nevyjel

Lukáš Nevyjel z pražské restaurace Nota Bene si sám bourá hovězí maso. Nevybírá si však jenom ty nejatraktivnější...

Najdete na iDNES.cz