Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Upéct cupcake není problém. Teprve ozdobit ho je to pravé umění

Představte si sladký korpus se sladkou náplní ozdobený sladkými ozdobami. To je cupcake importovaný k nám z angloamerických končin. Je to malý dortík, který může být uměleckým dílem, když se to umí a máte dost fantazie. Pak může být každý kus originál.
Svatební cupcakes od Markéty

Svatební cupcakes od Markéty | foto: Marketinacukrarna.cz

Upéct dobrou bábovku nebo muffin umí hodně lidí. Pro zdobení cupcakes to však chce ještě něco navíc: cit pro cukrařinu, trpělivost a tvořivou duši, chuť experimentovat, hrát si s barvami a nenechat se odradit prací na miniatuře.

Tyto vlastnosti se dobře hodí na Markétu Hlaváčkovou, která společně s kamarádkou Erikou založily značku Markétina cukrárna. „Já jsem původní profesí grafik, ale tato práce mě tak pohltila, že už zhruba půl roku se živím jenom pečením,“ říká Markéta, která pořádá kurzy přípravy cupcakes pro zájemce, kteří by si chtěli přípravu vyzkoušet na vlastní kůži.

Pečení a zdobení cupcakes krok za krokem

Příprava hmoty na výrobu korpusu je jen takový malý rozjezd. Přesné množství jednotlivých ingrediencí najdete na seznamu. To je však základ, který můžete modifikovat podle chuti. Na rozdíl od muffinů, které jsou klasicky bábovkovité, se do korpusu cupcakes používá například ovoce, které těsto zvláční.

Do pečení byste se určitě mohli pustit i sami, jenže kurz má tu výhodu, že si nanečisto vyzkoušíte, co to obnáší v praxi. Když se něco nevede, je tu člověk, který už dortíků upekl tisíce, a proto dokáže poradit.

Do těsta se například používá vanilkový extrakt, který chutná lépe než vanilkový cukr. A mimochodem se dozvíte, že ve vanilkovém cukru nějaká ta vanilka přece jen je, pokud však doma na sáčku najdete nápis „vanilinový“, buďte si jisti, že uvnitř najdete čistou chemii.

Základem těsta pro korpus je ušlehané máslo s cukrem. Ideálně by suroviny měly mít stejnou pokojovou teplotu. Ničemu neuškodíte, když na pár sekund necháte máslo z lednice povolit do mikrovlnné trouby.

Recepty na 1000 a jeden cupcake

Řadu receptů na cupcake najdete na Labuznik.cz.

Šlehejte alespoň pět minut. Čím déle šleháte, tím jsou pak dortíky nadýchanější. K nadýchanosti přispěje i další složka: podmáslí. „Když si srovnáte můj recept a originál americký, zjistíte, že používám zhruba třetinu cukru. Jejich dávkování by bylo pro Čecha v podstatě nepoživatelné,“ vysvětluje Markéta.

Těsto bývá o něco tužší než na muffiny, polotekuté. Košíčky se plní lžící. Pokud by vám v první fázi vyšlo už moc tuhé, můžete těsto naředit podmáslím, ale i mlékem. „Šlehačku ne, korpus by byl už moc mastný,“ radí cukrářka.

Velmi pečlivě vybírejte košíčky. Ty nejlevnější nekupujte, ztrácejí tvar, je vhodnější připlatit a koupit silnější. Košíčky plňte zhruba do tří čtvrtin, počítejte s tím, že těsto ještě vyběhne. Peče se na 180 °C (160 na horkovzduch) 20–25 minut. Při pečení nikdy neotevírejte troubu v prvních dvou třetinách pečení. Chladný vzduch by mohl způsobit, že těsto spadne a srazí se.

Základní recept

Co budete potřebovat

Těsto na cupcakes

175 g změklého másla, 160 g cukru krystal, 1 lžička vanilkového extraktu, 2 vejce, 200 ml podmáslí, 250 polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva špetka soli, kůra z citronu

Máslový krém

250 g změklého másla, 170 g moučkového cukru, vanilka nebo vanilkový extrakt

Zatímco pečete korpus, můžete si připravit krém, kterým buď budete cupcake plnit tak, že ho podříznete, nebo ozdobíte. Krém se sladí moučkovým cukrem. „Nezapomeňte ho prosít, abyste v krému neměli hrudky,“ připomíná Markéta.

Když už máte všechno hotové, začíná ta pravá chvíle pro tvůrčí práci. Vytažené korpusy se propíchají párátkem a pomažou amarettem, nebo rumem kvůli vůni. Teď se rozhoduje, zda se bude máslem jen zdobit, nebo se budou cupcakes potahovat fondánem. To je v podstatě cukrová hmota, kterou lze sice také doma vyrobit, ale v cukrářských potřebách se dá bez problémů koupit v různých barvách.

V případě, že budete cupcakes potahovat, potřete korpus máslovým krémem, který hmotu udrží. „Musí tam být hodně tuku, protože kdyby krém obsahoval velké množství vody, fondán by se začal rozpouštět, voda je pro fondán rozpouštědlo,“ vysvětluje Markéta.

Princip práce s fondánem je zbytečné vysvětlovat, na fotografiích sami uvidíte, jak se zdobí a jak se mění v ozdobný dortík. Máslový krém se nejvíce uplatní při zdobení surového korpusu. Krém se může i barvit. Používá se koncentrát, kterého stačí kapička. Klasická práškové potravinářská barviva se nepoužívají, protože jsou ve hmotě cítit.

Autor:
Témata: Vaření, Máslo

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Vlkodlačí či australská. Zvláštní kočky, které budou milovat celou rodinu

Dnes vám představíme kočky, které jsou sice samostatné a svébytné, jak u těchto malých šelem bývá zvykem, nicméně je pro ně lidská společnost nezbytná.

12. září 2024

Poznejte soutěžící Hell’s Kitchen Česko. Pruďas Kašpárek už čtyři vyhodil

Pekelná kuchyně otevřela na konci srpna své brány. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  11.9 22:01

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahrada od Lefflera má vše. A dává vyniknout domu od Pleskota i výhledům

„Porozumět myšlenkám architekta a zároveň přáním majitelů bylo pro mne v tomto případě vysokou školou diplomacie,“ konstatuje zahradní designer Ferdinand Leffler nad místem, kterých mnoho není. Kde...

13. září 2024

Vyčistí hrnec, odpad, umyvadlo i skvrny na tričku. Zázračný kypřicí prášek

Většinou ho znáte jen jako prášek do pečiva. Ovšem tato magická bílá směs v pytlíku zvládne mnohem víc kouzel. V čem všem vám poslouží?

16. září 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Modré, růžové i bílé rozrazily dělají v trvalkovém záhonu radost celé léto

Školní biologie vás nejspíš poučila o blankytně modré kytce podobné pomněnce, o rozrazilu rezekvítku. Vaši zahradu ovšem vyzdobí hlavně rozrazily klasnaté, podle latinského názvu označované také jako...

15. září 2024

V zahradě po povodni řešte jako první stromy. A zvažte změny, radí odborník

Řadu zahrad po celé republice potrápil před pár dny vydatný déšť a silný vítr, leckde bohužel i povodeň. Jak takovou zahradu dostat znovu do kondice, radí permakulturní designér a zahradník Michael...

18. září 2024

Slívy, blumy, švestky. Jak se v nich vyznat a co nejlépe je zpracovat

Užívejte si naplno čas, kdy dozrává toto voňavé a šťavnaté, ale bohužel celkem málo trvanlivé ovoce. Slív je celá řada, ne každý se v nich vyzná, někdy shodu nenajdou ani botanici. Jisté je, že...

18. září 2024

U Japonců se učíte tři roky, než vám svěří přípravu sushi, líčí český šéfkuchař

Premium

Jaroslav Karásek, majitel a šéfkuchař sushi restaurace Kaizen v Brně, tento rok reprezentoval Českou republiku na soutěži Sushi World Cup 2024 v japonském Tokiu. Probojoval se do finále mezi...

17. září 2024

Odčerpat, vysušit, dezinfikovat. Deset kroků k obnově vytopeného domova

Povodně mohou způsobit značné škody na domech a obnova může být náročný a dlouhodobý proces. Existuje však ověřený postup, jak se chovat, když velká voda opadne.

17. září 2024

Líbí se mu moje pipinka. Je pořád nadržený, stěžovala si vyměněná manželka

V novém díle Výměny manželek se pohodlná Lucie snažila přizpůsobit domácnosti, kde se stále něco děje. Ilona jako by...

Radil jsem bratrovi, aby se neupil a neufetoval, říká Jakub Prachař

Premium Mluví jakoby žertem, ale za svými slovy si stojí. Moderátorovi Liboru Boučkovi to Jakub Prachař občas natře před...

Zatnu zuby a nevěra není. V tolyamorii žije v Česku stále více párů

Podvádíš mě, spíš s jinými a já to vím. Doma děláme, že se to neděje, a i když mi to vlastně vadí, rozhodně o tom...

Do výstřihu nekoukat! Fotbalové Ústí vzbudilo ve světě rozruch českou Pamelou

Ústecký fotbal zase dobyl svět, byť opět ne na hřišti. Po „kazmovině“ s tlouštíkem propírají média po celé planetě...

Jste blázni, říkali všichni. Parádní dům si postavili na nejhorším pozemku

Manželé bydleli ve zděném domě, který postupně upravovali. Nakonec se ale rozhodli pro změnu. Od města odkoupili jeden...