Upéct cupcake není problém. Teprve ozdobit ho je to pravé umění

Autor:
Představte si sladký korpus se sladkou náplní ozdobený sladkými ozdobami. To je cupcake importovaný k nám z angloamerických končin. Je to malý dortík, který může být uměleckým dílem, když se to umí a máte dost fantazie. Pak může být každý kus originál.
Svatební cupcakes od Markéty

Svatební cupcakes od Markéty | foto: Marketinacukrarna.cz

Upéct dobrou bábovku nebo muffin umí hodně lidí. Pro zdobení cupcakes to však chce ještě něco navíc: cit pro cukrařinu, trpělivost a tvořivou duši, chuť experimentovat, hrát si s barvami a nenechat se odradit prací na miniatuře.

Tyto vlastnosti se dobře hodí na Markétu Hlaváčkovou, která společně s kamarádkou Erikou založily značku Markétina cukrárna. „Já jsem původní profesí grafik, ale tato práce mě tak pohltila, že už zhruba půl roku se živím jenom pečením,“ říká Markéta, která pořádá kurzy přípravy cupcakes pro zájemce, kteří by si chtěli přípravu vyzkoušet na vlastní kůži.

Pečení a zdobení cupcakes krok za krokem

Příprava hmoty na výrobu korpusu je jen takový malý rozjezd. Přesné množství jednotlivých ingrediencí najdete na seznamu. To je však základ, který můžete modifikovat podle chuti. Na rozdíl od muffinů, které jsou klasicky bábovkovité, se do korpusu cupcakes používá například ovoce, které těsto zvláční.

Do pečení byste se určitě mohli pustit i sami, jenže kurz má tu výhodu, že si nanečisto vyzkoušíte, co to obnáší v praxi. Když se něco nevede, je tu člověk, který už dortíků upekl tisíce, a proto dokáže poradit.

Do těsta se například používá vanilkový extrakt, který chutná lépe než vanilkový cukr. A mimochodem se dozvíte, že ve vanilkovém cukru nějaká ta vanilka přece jen je, pokud však doma na sáčku najdete nápis „vanilinový“, buďte si jisti, že uvnitř najdete čistou chemii.

Základem těsta pro korpus je ušlehané máslo s cukrem. Ideálně by suroviny měly mít stejnou pokojovou teplotu. Ničemu neuškodíte, když na pár sekund necháte máslo z lednice povolit do mikrovlnné trouby.

Recepty na 1000 a jeden cupcake

Řadu receptů na cupcake najdete na Labuznik.cz.

Šlehejte alespoň pět minut. Čím déle šleháte, tím jsou pak dortíky nadýchanější. K nadýchanosti přispěje i další složka: podmáslí. „Když si srovnáte můj recept a originál americký, zjistíte, že používám zhruba třetinu cukru. Jejich dávkování by bylo pro Čecha v podstatě nepoživatelné,“ vysvětluje Markéta.

Těsto bývá o něco tužší než na muffiny, polotekuté. Košíčky se plní lžící. Pokud by vám v první fázi vyšlo už moc tuhé, můžete těsto naředit podmáslím, ale i mlékem. „Šlehačku ne, korpus by byl už moc mastný,“ radí cukrářka.

Velmi pečlivě vybírejte košíčky. Ty nejlevnější nekupujte, ztrácejí tvar, je vhodnější připlatit a koupit silnější. Košíčky plňte zhruba do tří čtvrtin, počítejte s tím, že těsto ještě vyběhne. Peče se na 180 °C (160 na horkovzduch) 20–25 minut. Při pečení nikdy neotevírejte troubu v prvních dvou třetinách pečení. Chladný vzduch by mohl způsobit, že těsto spadne a srazí se.

Základní recept

Co budete potřebovat

Těsto na cupcakes

175 g změklého másla, 160 g cukru krystal, 1 lžička vanilkového extraktu, 2 vejce, 200 ml podmáslí, 250 polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva špetka soli, kůra z citronu

Máslový krém

250 g změklého másla, 170 g moučkového cukru, vanilka nebo vanilkový extrakt

Zatímco pečete korpus, můžete si připravit krém, kterým buď budete cupcake plnit tak, že ho podříznete, nebo ozdobíte. Krém se sladí moučkovým cukrem. „Nezapomeňte ho prosít, abyste v krému neměli hrudky,“ připomíná Markéta.

Když už máte všechno hotové, začíná ta pravá chvíle pro tvůrčí práci. Vytažené korpusy se propíchají párátkem a pomažou amarettem, nebo rumem kvůli vůni. Teď se rozhoduje, zda se bude máslem jen zdobit, nebo se budou cupcakes potahovat fondánem. To je v podstatě cukrová hmota, kterou lze sice také doma vyrobit, ale v cukrářských potřebách se dá bez problémů koupit v různých barvách.

V případě, že budete cupcakes potahovat, potřete korpus máslovým krémem, který hmotu udrží. „Musí tam být hodně tuku, protože kdyby krém obsahoval velké množství vody, fondán by se začal rozpouštět, voda je pro fondán rozpouštědlo,“ vysvětluje Markéta.

Princip práce s fondánem je zbytečné vysvětlovat, na fotografiích sami uvidíte, jak se zdobí a jak se mění v ozdobný dortík. Máslový krém se nejvíce uplatní při zdobení surového korpusu. Krém se může i barvit. Používá se koncentrát, kterého stačí kapička. Klasická práškové potravinářská barviva se nepoužívají, protože jsou ve hmotě cítit.

Témata: Vaření, Máslo

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Český vědec jako první vyfotil tajemnou huňatou velekrysu, měří téměř metr

Obří krysa měří 85 cm, váží téměř 2 kg, jde o největšího hlodavce Austrálie a Oceánie a mladý český vědec František Vejmělka ji jako první na světě zdokumentoval na tropickém ostrově Nová Guinea....

Po dvaceti letech zahrada vyzrála do podoby krajiny s nadčasovým domem

Při budování zahrady si málokdo umí představit, jak bude vypadat za pár let či desetiletí. Pokud má opravdu promyšlenou podobu, bývá to radost – zahrada dozraje a měla by plnit svou funkci podobně,...

Přítulnou zelenou potvůrku si ochočte. Vyčistí lymfu, pomůže s celulitidou

Možná se vám na procházce přichytil na rukáv či nohavici, svízel zvaný přítula si však zaslouží víc než jen nařknutí z otravného plevelu. Umí pomoci s otoky, celulitidou i jarní únavou, stačí se...

Snili o zahradě na Slapech. Teď o ni s vášní pečují, na polosamotě i bydlí

Soutěž

„Od útlého dětství mě maminka vedla k péči a poznávání rostlin na zahradě i v lese. Pěstovali jsme snad vše, co je možné v našich podmínkách pěstovat. Možná i toto byl impuls odstěhovat se na takovou...

Zahrada jako obývák se vzrostlými břízami, přívětivá pro lidi i jezevčíky

Na velmi omezeném prostoru u městské vily a sochařského atelieru měla vzniknout klidná a pohodová zahradní oáza, kde si najde své místo každý člen domácnosti včetně dvou jezevčíků. Od nich se odvíjel...

Ryba na gril patří. Tipy na přípravu i pár neprůstřelných receptů

Léto a nažhavený gril k sobě prostě patří. Proč ale grilování trochu neodlehčit? Zkuste si místo steaku z červeného masa nebo burgeru dopřát alespoň párkrát za sezonu rybu. Kromě lehčího jídelníčku...

23. května 2025

Tajemství zdravé a lesklé psí srsti. Klíčem je správná výživa a péče

Každý z majitelů psů rád slyší pochvalná slova komentující vzhled čtyřnohého člena rodiny. Hustá a lesklá srst je výsledkem mnoha různých faktorů, z nichž největší vliv má výživa. Chcete-li tedy na...

23. května 2025

Za tulení v posteli tisíc navíc. Mazlichůvy a venčitelky jsou stále žádanější

Premium

Alík je na procházce se svou opatrovnicí. Jeho majitel od ní dostává videa a fotografie, na kterých je vidět, jak je pes spokojený a veselý. Psů, kteří mají své pečovatelky, přibývá. „Když se blíží...

22. května 2025

Igelitový střapec se hne a psi vyrazí za ním. V Česku poprvé závodí chrti z celého světa

Na rozlehlé louce je nataženo lano, na němž je upevněna návnada v podobě kusu kožešiny s igelitovými střapci. Na začátku trasy stojí dvě chovatelky se svými psy. Jakmile se dá návnada do pohybu,...

22. května 2025  17:04

Díky Zoo Praha v červnu odletí do Kazachstánu dalších osm koní Převalského

V červnu proběhne transport dalších osmi vybraných koní Převalského do Zlaté stepi ve středním Kazachstánu, jak ve středu oznámila Zoo Praha, která hraje v příběhu posledního divokého koně zásadní...

22. května 2025  11:25

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

22. května 2025  9:07

Jahody je potřeba sbírat opatrně. Správné skladování prodlouží jejich čerstvost

Jahody jsou oblíbená letní pochoutka. Abychom si je ale mohli vychutnat co nejdéle, je třeba je sbírat opatrně a promyšleně je skladovat, aby vydržely dlouho čerstvé.

22. května 2025

Češi se chystají na samosběr. Letos budou třešně opravdu sladké

Po loňském roce, kdy jarní mrazy v mnoha regionech České republiky zničily úrodu, se letos zdá, že se dočkáme bohatší sklizně. Kam a kdy se vydat na samosběr třešní v roce 2025?

22. května 2025

Zahrada jako obývák se vzrostlými břízami, přívětivá pro lidi i jezevčíky

Na velmi omezeném prostoru u městské vily a sochařského atelieru měla vzniknout klidná a pohodová zahradní oáza, kde si najde své místo každý člen domácnosti včetně dvou jezevčíků. Od nich se odvíjel...

22. května 2025

V létě může vaše zahrada trpět suchem. Zajistěte jí dostatek vláhy

Přestože jarní deště byly vydatné, během léta naše zahrady brzy vyprahnou a připomínají saharskou poušť. Jak připravit zahradu na horké letní dny, aby byla stále svěže zelená, plná barevných květin a...

21. května 2025

Rozjeďte svou jarní čajovou party, je ideální čas vyrazit s košíkem na bylinky

V květnu je ideální čas vyrazit ven s košíkem a nůžkami, protože příroda nabízí celou náruč bylinek plných léčivé síly. Které si rozhodně nasušit na čaj a kde je hledat?

21. května 2025

Od figurek k živým Predátorům. Jak se rodí unikátní česká komunita

Premium

Klan Predators CZ/SK je jediná česko-slovenská cosplay skupina, která s vášní oživuje různá monstra, ikonické sci-fi a hororové postavy. Především proslulé Predátory a Vetřelce. „Loví“ ve filmech,...

21. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.