Upéct cupcake není problém. Teprve ozdobit ho je to pravé umění

aktualizováno 
Představte si sladký korpus se sladkou náplní ozdobený sladkými ozdobami. To je cupcake importovaný k nám z angloamerických končin. Je to malý dortík, který může být uměleckým dílem, když se to umí a máte dost fantazie. Pak může být každý kus originál.

Svatební cupcakes od Markéty | foto: Marketinacukrarna.cz

Upéct dobrou bábovku nebo muffin umí hodně lidí. Pro zdobení cupcakes to však chce ještě něco navíc: cit pro cukrařinu, trpělivost a tvořivou duši, chuť experimentovat, hrát si s barvami a nenechat se odradit prací na miniatuře.

Tyto vlastnosti se dobře hodí na Markétu Hlaváčkovou, která společně s kamarádkou Erikou založily značku Markétina cukrárna. „Já jsem původní profesí grafik, ale tato práce mě tak pohltila, že už zhruba půl roku se živím jenom pečením,“ říká Markéta, která pořádá kurzy přípravy cupcakes pro zájemce, kteří by si chtěli přípravu vyzkoušet na vlastní kůži.

Pečení a zdobení cupcakes krok za krokem

Příprava hmoty na výrobu korpusu je jen takový malý rozjezd. Přesné množství jednotlivých ingrediencí najdete na seznamu. To je však základ, který můžete modifikovat podle chuti. Na rozdíl od muffinů, které jsou klasicky bábovkovité, se do korpusu cupcakes používá například ovoce, které těsto zvláční.

Do pečení byste se určitě mohli pustit i sami, jenže kurz má tu výhodu, že si nanečisto vyzkoušíte, co to obnáší v praxi. Když se něco nevede, je tu člověk, který už dortíků upekl tisíce, a proto dokáže poradit.

Do těsta se například používá vanilkový extrakt, který chutná lépe než vanilkový cukr. A mimochodem se dozvíte, že ve vanilkovém cukru nějaká ta vanilka přece jen je, pokud však doma na sáčku najdete nápis „vanilinový“, buďte si jisti, že uvnitř najdete čistou chemii.

Základem těsta pro korpus je ušlehané máslo s cukrem. Ideálně by suroviny měly mít stejnou pokojovou teplotu. Ničemu neuškodíte, když na pár sekund necháte máslo z lednice povolit do mikrovlnné trouby.

Recepty na 1000 a jeden cupcake

Řadu receptů na cupcake najdete na Labuznik.cz.

Šlehejte alespoň pět minut. Čím déle šleháte, tím jsou pak dortíky nadýchanější. K nadýchanosti přispěje i další složka: podmáslí. „Když si srovnáte můj recept a originál americký, zjistíte, že používám zhruba třetinu cukru. Jejich dávkování by bylo pro Čecha v podstatě nepoživatelné,“ vysvětluje Markéta.

Těsto bývá o něco tužší než na muffiny, polotekuté. Košíčky se plní lžící. Pokud by vám v první fázi vyšlo už moc tuhé, můžete těsto naředit podmáslím, ale i mlékem. „Šlehačku ne, korpus by byl už moc mastný,“ radí cukrářka.

Velmi pečlivě vybírejte košíčky. Ty nejlevnější nekupujte, ztrácejí tvar, je vhodnější připlatit a koupit silnější. Košíčky plňte zhruba do tří čtvrtin, počítejte s tím, že těsto ještě vyběhne. Peče se na 180 °C (160 na horkovzduch) 20–25 minut. Při pečení nikdy neotevírejte troubu v prvních dvou třetinách pečení. Chladný vzduch by mohl způsobit, že těsto spadne a srazí se.

Základní recept

Co budete potřebovat

Co budete potřebovat

Těsto na cupcakes

175 g změklého másla, 160 g cukru krystal, 1 lžička vanilkového extraktu, 2 vejce, 200 ml podmáslí, 250 polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva špetka soli, kůra z citronu

Máslový krém

250 g změklého másla, 170 g moučkového cukru, vanilka nebo vanilkový extrakt

Zatímco pečete korpus, můžete si připravit krém, kterým buď budete cupcake plnit tak, že ho podříznete, nebo ozdobíte. Krém se sladí moučkovým cukrem. „Nezapomeňte ho prosít, abyste v krému neměli hrudky,“ připomíná Markéta.

Když už máte všechno hotové, začíná ta pravá chvíle pro tvůrčí práci. Vytažené korpusy se propíchají párátkem a pomažou amarettem, nebo rumem kvůli vůni. Teď se rozhoduje, zda se bude máslem jen zdobit, nebo se budou cupcakes potahovat fondánem. To je v podstatě cukrová hmota, kterou lze sice také doma vyrobit, ale v cukrářských potřebách se dá bez problémů koupit v různých barvách.

V případě, že budete cupcakes potahovat, potřete korpus máslovým krémem, který hmotu udrží. „Musí tam být hodně tuku, protože kdyby krém obsahoval velké množství vody, fondán by se začal rozpouštět, voda je pro fondán rozpouštědlo,“ vysvětluje Markéta.

Princip práce s fondánem je zbytečné vysvětlovat, na fotografiích sami uvidíte, jak se zdobí a jak se mění v ozdobný dortík. Máslový krém se nejvíce uplatní při zdobení surového korpusu. Krém se může i barvit. Používá se koncentrát, kterého stačí kapička. Klasická práškové potravinářská barviva se nepoužívají, protože jsou ve hmotě cítit.

Autor:
Témata: Vaření, Máslo

Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Tvarohovou svačinku připravíte za čtvrtinu ceny z obchodu. Za deset minut

Tvarohovou svačinku může ochutit jahodami, ořechy, anebo třeba borůvkami, podle...

Mám dvojčata a obyčejná dopolední svačinka pro kluky se mi prodraží skoro na padesát korun, píše čtenářka Věra. Některé...

Čtenáři ocenili citlivý přístup k téměř stoleté zahradě po předcích

Vítězné zahrady 1. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Celý týden měli čtenáři iDNES.cz možnost hlasovat a vybrat pětici nejkrásnějších zahrad, u nichž oceňují jak jejich...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Další z rubriky

Postihne-li vás běhavka, zkuste místo pilulek ostružiník či majoránku

Čas nedobrovolně strávený na WC mohou zkrátit bylinkové čaje.

Není nutno sahat hned po pilulkách, když jsou po ruce ty správné bylinky. Poradí si i s průjmem, který dokáže život...

Tvarohovou svačinku připravíte za čtvrtinu ceny z obchodu. Za deset minut

Tvarohovou svačinku může ochutit jahodami, ořechy, anebo třeba borůvkami, podle...

Mám dvojčata a obyčejná dopolední svačinka pro kluky se mi prodraží skoro na padesát korun, píše čtenářka Věra. Některé...

Nesnášejí děti na základce šutrologii? V Muzeu Říčany se naučí ji milovat

Čedičové varhany, které vznikají tuhnutím magmatu, se nacházejí u zřejmě...

Muzeum v Říčanech je tak trochu odlišné. Neočekávejte posedávající důchodkyně hlídající zaprášené skleněné vitríny s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz