Upéct cupcake není problém. Teprve ozdobit ho je to pravé umění

Představte si sladký korpus se sladkou náplní ozdobený sladkými ozdobami. To je cupcake importovaný k nám z angloamerických končin. Je to malý dortík, který může být uměleckým dílem, když se to umí a máte dost fantazie. Pak může být každý kus originál.
Svatební cupcakes od Markéty

Svatební cupcakes od Markéty | foto: Marketinacukrarna.cz

Upéct dobrou bábovku nebo muffin umí hodně lidí. Pro zdobení cupcakes to však chce ještě něco navíc: cit pro cukrařinu, trpělivost a tvořivou duši, chuť experimentovat, hrát si s barvami a nenechat se odradit prací na miniatuře.

Tyto vlastnosti se dobře hodí na Markétu Hlaváčkovou, která společně s kamarádkou Erikou založily značku Markétina cukrárna. „Já jsem původní profesí grafik, ale tato práce mě tak pohltila, že už zhruba půl roku se živím jenom pečením,“ říká Markéta, která pořádá kurzy přípravy cupcakes pro zájemce, kteří by si chtěli přípravu vyzkoušet na vlastní kůži.

Pečení a zdobení cupcakes krok za krokem

Příprava hmoty na výrobu korpusu je jen takový malý rozjezd. Přesné množství jednotlivých ingrediencí najdete na seznamu. To je však základ, který můžete modifikovat podle chuti. Na rozdíl od muffinů, které jsou klasicky bábovkovité, se do korpusu cupcakes používá například ovoce, které těsto zvláční.

Do pečení byste se určitě mohli pustit i sami, jenže kurz má tu výhodu, že si nanečisto vyzkoušíte, co to obnáší v praxi. Když se něco nevede, je tu člověk, který už dortíků upekl tisíce, a proto dokáže poradit.

Do těsta se například používá vanilkový extrakt, který chutná lépe než vanilkový cukr. A mimochodem se dozvíte, že ve vanilkovém cukru nějaká ta vanilka přece jen je, pokud však doma na sáčku najdete nápis „vanilinový“, buďte si jisti, že uvnitř najdete čistou chemii.

Základem těsta pro korpus je ušlehané máslo s cukrem. Ideálně by suroviny měly mít stejnou pokojovou teplotu. Ničemu neuškodíte, když na pár sekund necháte máslo z lednice povolit do mikrovlnné trouby.

Recepty na 1000 a jeden cupcake

Řadu receptů na cupcake najdete na Labuznik.cz.

Šlehejte alespoň pět minut. Čím déle šleháte, tím jsou pak dortíky nadýchanější. K nadýchanosti přispěje i další složka: podmáslí. „Když si srovnáte můj recept a originál americký, zjistíte, že používám zhruba třetinu cukru. Jejich dávkování by bylo pro Čecha v podstatě nepoživatelné,“ vysvětluje Markéta.

Těsto bývá o něco tužší než na muffiny, polotekuté. Košíčky se plní lžící. Pokud by vám v první fázi vyšlo už moc tuhé, můžete těsto naředit podmáslím, ale i mlékem. „Šlehačku ne, korpus by byl už moc mastný,“ radí cukrářka.

Velmi pečlivě vybírejte košíčky. Ty nejlevnější nekupujte, ztrácejí tvar, je vhodnější připlatit a koupit silnější. Košíčky plňte zhruba do tří čtvrtin, počítejte s tím, že těsto ještě vyběhne. Peče se na 180 °C (160 na horkovzduch) 20–25 minut. Při pečení nikdy neotevírejte troubu v prvních dvou třetinách pečení. Chladný vzduch by mohl způsobit, že těsto spadne a srazí se.

Základní recept

Co budete potřebovat

Těsto na cupcakes

175 g změklého másla, 160 g cukru krystal, 1 lžička vanilkového extraktu, 2 vejce, 200 ml podmáslí, 250 polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva špetka soli, kůra z citronu

Máslový krém

250 g změklého másla, 170 g moučkového cukru, vanilka nebo vanilkový extrakt

Zatímco pečete korpus, můžete si připravit krém, kterým buď budete cupcake plnit tak, že ho podříznete, nebo ozdobíte. Krém se sladí moučkovým cukrem. „Nezapomeňte ho prosít, abyste v krému neměli hrudky,“ připomíná Markéta.

Když už máte všechno hotové, začíná ta pravá chvíle pro tvůrčí práci. Vytažené korpusy se propíchají párátkem a pomažou amarettem, nebo rumem kvůli vůni. Teď se rozhoduje, zda se bude máslem jen zdobit, nebo se budou cupcakes potahovat fondánem. To je v podstatě cukrová hmota, kterou lze sice také doma vyrobit, ale v cukrářských potřebách se dá bez problémů koupit v různých barvách.

V případě, že budete cupcakes potahovat, potřete korpus máslovým krémem, který hmotu udrží. „Musí tam být hodně tuku, protože kdyby krém obsahoval velké množství vody, fondán by se začal rozpouštět, voda je pro fondán rozpouštědlo,“ vysvětluje Markéta.

Princip práce s fondánem je zbytečné vysvětlovat, na fotografiích sami uvidíte, jak se zdobí a jak se mění v ozdobný dortík. Máslový krém se nejvíce uplatní při zdobení surového korpusu. Krém se může i barvit. Používá se koncentrát, kterého stačí kapička. Klasická práškové potravinářská barviva se nepoužívají, protože jsou ve hmotě cítit.

Autor:
Témata: Vaření, Máslo

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Sobota rozhodne o finalistech Peče celá země. Kdo je vaším favoritem?

29. února 2024

Minulou sobotu nastoupilo do sladkého klání vonícího Vánocemi, ovocnou tartaletkou a huňatými...

Někdy fungujeme i jako pároví terapeuti, říká zahradní architekt Leffler

28. února 2024

Rozstřel Rozumný pohled na zahradní design se snaží přiblížit komukoliv, kdo má kousek vlastního pozemku. S...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žili léta jako poustevníci. Vynálezce, zloděj i slavný samotář ze Šumavy

3. března 2024

Premium Čas od času se v každé společnosti najdou lidé, kterým vyhovuje samota. A to do té míry, že...

Pošlete fotku svého mazlíčka a hrajte o krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024

Březnové kolo čtenářské ankety Nejroztomilejší mazlíček je tentokrát určeno výhradně pro psy a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Co s tím, když kočky doma značkují? Odhalte příčiny, řešení existuje

27. února 2024  7:27

V českých domácnostech žijí miliony koček a nemalá část jejich majitelů někdy řešila problém se...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

V britských vodách nalezli nového mořského slimáka, je citlivý na změny klimatu

5. března 2024

Vědci objevili v britských vodách nový druh mořského slimáka. Živočicha pojmenovali Pleurobranchaea...

Housle, které létají s vlastní letenkou. Mezi zavazadla nikdy, říká Ženatý

5. března 2024

Ivan Ženatý je jedním z našich nejuznávanějších houslistů. O své milované housle se stará doslova...

Když se vaše orchideje trápí, přesaďte je. Co s nimi, aby krásně kvetly

4. března 2024

Míváme je běžně doma, nejčastěji na okně, takže nám už skoro ani nepřijde, že jde o exotické...

Hledáte univerzálního pomocníka do domácnosti? Zkuste vsadit na citron

4. března 2024

Citron vám může prospět hned na více frontách: v kuchyni, ale i jako úklidový prostředek či...

Čtenářky testovaly BEBA Comfort inspirovanou mateřským mlékem
Čtenářky testovaly BEBA Comfort inspirovanou mateřským mlékem

Umělé mléko inspirované mlékem mateřským, které se snadno připravuje, má skvělé složení a navíc dobře chutná. Jak obstálo umělé mléko BEBA COMFORT...

Bianca Censori šokovala Paříž odhaleným klínem, pokutě se však vyhnula

Architektka Bianca Censori (29), která je manželkou rapera Kanye Westa (46), opět šokovala veřejnost svými outfity. V...

Okouzlil mě v uniformě pilota a sbalil na Bali, říká Vondráčková o manželovi

Helena Vondráčková (76) zavzpomínala na první seznámení se svým manželem Martinem Michalem (64), kdy ji okouzlil v...

Nikdy jsem nebyla stydlivá, vzpomíná Heidi Janků na focení pro Luckyboy

Zpěvačka Heidi Janků (61) zavzpomínala na pobyt v Monaku, kam se přestěhovala kvůli práci svého manžela Iva Pavlíka. V...

Tělo se na ně neumí adaptovat. Studie odmítla vysoce zpracované potraviny

Není prostor na námitky. Pokud jste čekali na konečné postrčení, proč se opravdu vzdát vysoce zpracovaných potravin...

Brzobohatý řádil v šatech a paruce. Poprvé veřejně jako Tiffany Richbitch

Ondřej Gregor Brzobohatý (41) vystoupil poprvé veřejně v šatech jako drag queen Tiffany Richbitch. Byl hostem druhého...