Sobota 30. května 2020, svátek má Ferdinand
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 30. května 2020 Ferdinand

Upéct cupcake není problém. Teprve ozdobit ho je to pravé umění

aktualizováno 
Představte si sladký korpus se sladkou náplní ozdobený sladkými ozdobami. To je cupcake importovaný k nám z angloamerických končin. Je to malý dortík, který může být uměleckým dílem, když se to umí a máte dost fantazie. Pak může být každý kus originál.

Svatební cupcakes od Markéty | foto: Marketinacukrarna.cz

Upéct dobrou bábovku nebo muffin umí hodně lidí. Pro zdobení cupcakes to však chce ještě něco navíc: cit pro cukrařinu, trpělivost a tvořivou duši, chuť experimentovat, hrát si s barvami a nenechat se odradit prací na miniatuře.

Tyto vlastnosti se dobře hodí na Markétu Hlaváčkovou, která společně s kamarádkou Erikou založily značku Markétina cukrárna. „Já jsem původní profesí grafik, ale tato práce mě tak pohltila, že už zhruba půl roku se živím jenom pečením,“ říká Markéta, která pořádá kurzy přípravy cupcakes pro zájemce, kteří by si chtěli přípravu vyzkoušet na vlastní kůži.

Pečení a zdobení cupcakes krok za krokem

Příprava hmoty na výrobu korpusu je jen takový malý rozjezd. Přesné množství jednotlivých ingrediencí najdete na seznamu. To je však základ, který můžete modifikovat podle chuti. Na rozdíl od muffinů, které jsou klasicky bábovkovité, se do korpusu cupcakes používá například ovoce, které těsto zvláční.

Do pečení byste se určitě mohli pustit i sami, jenže kurz má tu výhodu, že si nanečisto vyzkoušíte, co to obnáší v praxi. Když se něco nevede, je tu člověk, který už dortíků upekl tisíce, a proto dokáže poradit.

Do těsta se například používá vanilkový extrakt, který chutná lépe než vanilkový cukr. A mimochodem se dozvíte, že ve vanilkovém cukru nějaká ta vanilka přece jen je, pokud však doma na sáčku najdete nápis „vanilinový“, buďte si jisti, že uvnitř najdete čistou chemii.

Základem těsta pro korpus je ušlehané máslo s cukrem. Ideálně by suroviny měly mít stejnou pokojovou teplotu. Ničemu neuškodíte, když na pár sekund necháte máslo z lednice povolit do mikrovlnné trouby.

Recepty na 1000 a jeden cupcake

Řadu receptů na cupcake najdete na Labuznik.cz.

Šlehejte alespoň pět minut. Čím déle šleháte, tím jsou pak dortíky nadýchanější. K nadýchanosti přispěje i další složka: podmáslí. „Když si srovnáte můj recept a originál americký, zjistíte, že používám zhruba třetinu cukru. Jejich dávkování by bylo pro Čecha v podstatě nepoživatelné,“ vysvětluje Markéta.

Těsto bývá o něco tužší než na muffiny, polotekuté. Košíčky se plní lžící. Pokud by vám v první fázi vyšlo už moc tuhé, můžete těsto naředit podmáslím, ale i mlékem. „Šlehačku ne, korpus by byl už moc mastný,“ radí cukrářka.

Velmi pečlivě vybírejte košíčky. Ty nejlevnější nekupujte, ztrácejí tvar, je vhodnější připlatit a koupit silnější. Košíčky plňte zhruba do tří čtvrtin, počítejte s tím, že těsto ještě vyběhne. Peče se na 180 °C (160 na horkovzduch) 20–25 minut. Při pečení nikdy neotevírejte troubu v prvních dvou třetinách pečení. Chladný vzduch by mohl způsobit, že těsto spadne a srazí se.

Základní recept

Co budete potřebovat

Co budete potřebovat

Těsto na cupcakes

175 g změklého másla, 160 g cukru krystal, 1 lžička vanilkového extraktu, 2 vejce, 200 ml podmáslí, 250 polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva špetka soli, kůra z citronu

Máslový krém

250 g změklého másla, 170 g moučkového cukru, vanilka nebo vanilkový extrakt

Zatímco pečete korpus, můžete si připravit krém, kterým buď budete cupcake plnit tak, že ho podříznete, nebo ozdobíte. Krém se sladí moučkovým cukrem. „Nezapomeňte ho prosít, abyste v krému neměli hrudky,“ připomíná Markéta.

Když už máte všechno hotové, začíná ta pravá chvíle pro tvůrčí práci. Vytažené korpusy se propíchají párátkem a pomažou amarettem, nebo rumem kvůli vůni. Teď se rozhoduje, zda se bude máslem jen zdobit, nebo se budou cupcakes potahovat fondánem. To je v podstatě cukrová hmota, kterou lze sice také doma vyrobit, ale v cukrářských potřebách se dá bez problémů koupit v různých barvách.

V případě, že budete cupcakes potahovat, potřete korpus máslovým krémem, který hmotu udrží. „Musí tam být hodně tuku, protože kdyby krém obsahoval velké množství vody, fondán by se začal rozpouštět, voda je pro fondán rozpouštědlo,“ vysvětluje Markéta.

Princip práce s fondánem je zbytečné vysvětlovat, na fotografiích sami uvidíte, jak se zdobí a jak se mění v ozdobný dortík. Máslový krém se nejvíce uplatní při zdobení surového korpusu. Krém se může i barvit. Používá se koncentrát, kterého stačí kapička. Klasická práškové potravinářská barviva se nepoužívají, protože jsou ve hmotě cítit.

Autor:
  • Nejčtenější

Víte, co chce vaše kočka říct? Překladatelský manuál vám poradí

Často si lidé nerozumí ani mezi sebou, a to mluví stejnou řečí, natož aby porozuměli své kočce. Přitom určitě stojí za...

OBRAZEM: Balkonová zahrádka i zahradní jezírko. Tak se staví během karantény

Až do 26. května můžete posílat své projekty, kterými jste se bavili v době, kdy bylo více času na práce kolem chalupy....

Exotické krásky milující teplo. V Česku potřebují muškáty zvláštní péči

Premium Muškáty v široké škále zářivých barev zdaleka nepatří jen na venkov. Také okna, terasy či balkony v menších i velkých...

Vepřový tomahawk je hvězdou letních grilů, navíc za rozumné peníze

Vepřový tomahawk steak je zajímavý tím, že obsahuje část masa z krkovičky i bůčku. Je na kosti, což je pro chuť...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oteplování planety dělá z lesů místo plic hrobaře, dokázali i čeští vědci

Stromy v tropických lesích dovedou i při oteplení vázat velké množství oxidu uhličitého. Teplota však nesmí překročit...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

  • Další z rubriky

Exotické krásky milující teplo. V Česku potřebují muškáty zvláštní péči

Premium Muškáty v široké škále zářivých barev zdaleka nepatří jen na venkov. Také okna, terasy či balkony v menších i velkých...

Radek Kašpárek umí i po Skypu. S redaktorkou vařil pórkovou polévku

Premium Obavy z toho, že člověk musí prodat kravku a zastavit dům, aby se mohl najíst v michelinské restauraci, se snaží...

Prezervativy, manikúra, toaletní papír. Co nacházejí knihovníci v knihách

Premium Pohodlně uvelebeni louskáte román svého oblíbeného autora. Otočíte na další stránku a... z knihy se snese sprška drobků...

Tužebník nahradí acylpyrin, aniž by dráždil žaludek. Lze ho i pěstovat

Na co je tužebník jilmový dobrý, dokládá jeho lidový název zimničné koření. Roste zejména na vlhkých loukách, lesních...

Máte svou sedačku plnou skvrn? Poradíme vám, jak s nimi zatočit
Máte svou sedačku plnou skvrn? Poradíme vám, jak s nimi zatočit

Malé odolné flíčky na sedačce obvykle nikdo neřeší, případně přes ně prostě přehodí deku. Jenže pokud máte doma dítě nebo domácího mazlíčka, nevyhnete se ani pořádným flekům. Jak se jich zbavit?

Najdete na iDNES.cz