Psí sušenky, ze kterých lezou kousky masa i tuňáka. Sami neodoláte

  0:11aktualizováno  0:11
Místo sladkého tučného cukroví napéct psovi před Vánocemi jeho vlastní a hlavně zdravé sušenky, tomu se říká frajeřina. Na svědomí ji má Denisa Bartošová, která tyto zdravé psí pamlsky začala péct v době, kdy měli doma dvě psí holky, Bezinku a Bleskovku.

Prvotní impuls byl prostý. Jedna z fen pravidelně přeskakovala plot a zdrhala do nedalekého domova seniorů. Vracela se ufuněná a spokojená, tvářící se sice provinile, ale s břichem nadouvajícím se vánočkou s bílou kávou, která zbyla babičkám od snídaně. „Já jí pak pekla tyhle zdravé a přiměřeně lehké pamlsky, jako psí dietu. Aby pochopila, že přes vyjídání sousedů cesta nevede,“ usmívá se při vzpomínce Denisa, když nám recept připravuje před kamerou.

Potřebné suroviny na cca 50 sušenek (záleží na vykrajovátku)

Před pečením si připravte: 200 g žitné jemně mleté mouky, 100 g kukuřičné polohrubé mouky, 4 lžíce olivového oleje, 1 konzervu tuňáka ve vlastní šťávě, 1 celé vejce, 50 g pokrájeného (nebo nůžkami na kousky nastříhaného) sušeného hovězího masa a jednu jemně nastrouhanou mrkev.

Fotogalerie

Nejprve můžete klidně zapnout troubu, protože ji potřebujete rozehřát na 180 °C. Pak smíchejte všechny suché ingredience, přidejte strouhanou mrkev, kousky tuňáka i se šťávou a rozklepněte k nim celé vejce. Pak všechny suroviny promíchejte v míse, přidejte ještě olivový olej a na moukou podsypaném vále z nich vypracujte pevné, ale vláčné těsto. V případě potřeby ho můžete dát na chvíli ztuhnout do lednice.

Pak těsto na vále opět podsypejte žitnou moukou a rozválejte na zhruba 5 mm vysoký plát. Z něj vykrajujte sušenky formičkou ve tvaru kosti, případně jinou vybranou formičkou.  

Vykrájené sušenky přeneste na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě pečte asi 8 minut. Pokud jste zvolili větší tvary, protože váš hafan si zaslouží víc než malou kostičku, budou možná potřebovat zůstat v troubě o něco déle.

Odkud pochází tento recept?

Recept na psí sušenky pochází z knihy Láska prochází kuchyní (Smart Press), která vybojovala první místo v kategorii design na prestižní soutěži Gourmand World Cookbook Awards 2014 (více čtěte zde). Hrdý titul Best in The World prokazuje, že ne nadarmo se autorka Denisa Bartošová od roku 2005 profesionálně věnuje dekor stylingu.

Vychladlé sušenky můžete podobně jako Denisa naskládat do krabiček od ovoce, Denisa je dokonce natřela balakrylem a převázat stužkou. Případně i doplnit papírovou jmenovkou, na kterou připíšete jméno mazlíka.

Bude to voňavý a chutný dárek nejen pro vašeho psa, ale případně i pro psa přátel či příbuzných, ke kterým vyrazíte na návštěvu. A nebo s nimi můžete zajít do nejbližšího útulku, tam koneckonců zřejmě najdete ty nejvděčnější strávníky.

A protože má Denisa doma dvě kočky z útulku (kde se kočky koneckonců vybírají nejlépe, více zde), nemohla ve své kuchyni zapomenout ani na ně. Dokonce na ně myslela natolik, že z každé prodané kuchařky putuje pětikoruna na konto kočičího útulku ve Vrbičanech u Slaného. A my vám příští týden přineseme článek s videem, jak připravit kočkám pod stromeček čerstvou domácí paštiku.

Autor:

Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Oživuji mrtvé látky, říká žačka Liběny Rochové. Prodává odpad z textilek

Módní designérka Lenka Vacková ve svém obchodu s látkami, které by jinak...

Designérka Lenka Vacková dává druhou šanci textiliím, které by jinak patrně skončily v kontejnerech či na skládce. Což...

Houbové dobroty k zakousnutí: zkuste pirohy, bramboráky, koláč i palačinky

Houbová smaženice v palačince

Párkrát zapršelo, je relativně teplo a houby konečně rostou. A pokud nemáte čas na procházku v lese nebo jste neměli...

Další z rubriky

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

Fotosoutěž Zoo Praha vstupuje do další fáze. Vyberte nejlepší fotky

Krmení žirafy Elišky

Zoo Praha už poněkolikáté vyhlásila soutěž pro své návštěvníky, kteří během návštěvy zahrady fotografují a chtějí se o...

Vlci poznají tenisový loket i těhotenství, řekla v Rozstřelu Tanja Askani

Vlčí matka Tanja Askani (vlevo) v diskusním pořadu Rozstřel. (2. září 2019)

Když Tanja Askani před čtvrtstoletím poprvé hřála v náručí štěně polárního vlka, zatoužila zabývat se těmito...

Advantage Consulting, s.r.o.
VYVÍJEJ V JAVĚ!

Advantage Consulting, s.r.o.
Praha
nabízený plat: 50 000 - 90 000 Kč

Najdete na iDNES.cz