Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

aktualizováno 
Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je používat a zároveň tyto přípravky zatěžují životní prostředí.

„Na čištění mřížky vůbec žádné saponáty nejsou potřeba,“ radí šéfkuchař Radek David z restaurací La Veranda a Babiččina zahrada. Podle něj je nejdůležitější gril mechanicky očistit v okamžiku, kdy je rozpálený. „Takže až skončí grilování, vezměte špachtli a drátěný kartáč, nebojte se přitlačit. Veškeré nečistoty se pak vypálí jako v troubě při pyrolýze.“

Fotogalerie

Může se stát, že se vám s plným žaludkem do čištění nebude chtít. Není však problém stejný proces udělat před začátkem dalšího grilování. Rozpálit gril na maximum, nejlépe při zavřeném víku a provést čištění, až se gril rozpálí.

Radek David se přiznává, že na konci sezony mřížku dává do myčky nádobí. „Mám doma malý gril, jehož mřížka se mi tam vejde,“ říká. Je to nerezová mřížka, která proces mytí v agresivních mycích přípravcích lépe snese.

Rozhodně by podobnou metodu neměl zkoušet majitel grilu s litinovou mřížkou. Surová litina je na mytí velmi citlivá a po pečlivém umytí by zkorodovala. I u běžného litinového nádobí se doporučuje, aby bylo stále jemně napuštěné olejem. Proto je vhodné, abyste po vyčištění na konci grilování mřížku potřeli olejem nebo kuchaři oblíbenou kůží ze špeku.

Stejný názor má i Zdeněk Marcín, který v Pražském kulinářském institutu vede kurzy grilování. „Chápu, že se výrobci čisticích prostředků snaží prolobovat, aby lidi jejich výrobky kupovali, ale není to potřeba. Když skončíme grilování, zapnu gril na maximum, nechám čtvrt hodinky vypálit a pak vezmu kartáč. Mám jeden s kratšími a jeden s delšími štětinami, který se lépe dostane do všech záhybů. A taky vyndám mřížku, ať už litinovou nebo nerezovou a vyčistím ji ze spodní části. Tam se mohou hromadit nápeky, které sice nepřijdou do styku s potravinami, ale působí nakonec tak trochu jako izolant, takže pryč s nimi,“ radí.

Na závěr je vhodné mřížku znovu naimpregnovat. „Ale nedělejte to napuštěnou papírovou utěrkou nebo kapesníčkem. Nechávají na mřížce chlupy,“ radí.

Mřížku také můžete nastříkat speciálním přípravkem na čištění grilů, nechat chvíli působit a pak ostříknout vodou z hadice. Ale i speciální přípravky se doporučuje aplikovat na povrch teplý 50–70 °C podle doporučení výrobce. Aby však fungovaly, musejí být dost agresivní, a když je opláchnete, splachujete si do kanalizace nebo půdy spoustu chemie.

Autor:

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

VIDEO Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle...

Veřejná griloviště jsou skvělá. Dávají šanci lidem, kteří nemají zahradu

Grilovat nemusí jen ten kdo má zahradu, využijte i veřejná místa, na kterých je...

V městské zeleni v Česku skvěle funguje řada oficiálních grilovacích míst, kde je povoleno...

Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.

VIDEO Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních...

Konečně gril, který nekouří. Pohání ho ventilátor na baterky

Designový kotlík se vzduchovým pohonem

VIDEO Do redakce nám přišel gril, jehož prodejce se dušuje, že tento kousek neprodukuje žádný kouř. S...

Kdo nemá gril, jako by nebyl. Jak vybrat ten správný a nespálit se

Grilování na terase. Ilustrační foto

Táborák už je passé. Kdo nemá gril, platí za outsidera. Dokonce není výjimkou, že se lidé vracejí...

Grilujeme s Filipem a Ondřejem: NEJ zahradní party

Rolky ze pstruha se smetanovým sýrem s bylinkami - Ondřej Slanina a Filip...

V sobotu jsme pozvaní na garden party, můžete často slyšet zvláště v amerických filmech. Zní to...


Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Najdete na iDNES.cz