Středa 25. května 2022, svátek má Viola
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 25. května 2022 Viola

Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je používat a zároveň tyto přípravky zatěžují životní prostředí.

„Na čištění mřížky vůbec žádné saponáty nejsou potřeba,“ radí šéfkuchař Radek David z restaurací La Veranda a Babiččina zahrada. Podle něj je nejdůležitější gril mechanicky očistit v okamžiku, kdy je rozpálený. „Takže až skončí grilování, vezměte špachtli a drátěný kartáč, nebojte se přitlačit. Veškeré nečistoty se pak vypálí jako v troubě při pyrolýze.“

Fotogalerie

Může se stát, že se vám s plným žaludkem do čištění nebude chtít. Není však problém stejný proces udělat před začátkem dalšího grilování. Rozpálit gril na maximum, nejlépe při zavřeném víku a provést čištění, až se gril rozpálí.

Radek David se přiznává, že na konci sezony mřížku dává do myčky nádobí. „Mám doma malý gril, jehož mřížka se mi tam vejde,“ říká. Je to nerezová mřížka, která proces mytí v agresivních mycích přípravcích lépe snese.

Rozhodně by podobnou metodu neměl zkoušet majitel grilu s litinovou mřížkou. Surová litina je na mytí velmi citlivá a po pečlivém umytí by zkorodovala. I u běžného litinového nádobí se doporučuje, aby bylo stále jemně napuštěné olejem. Proto je vhodné, abyste po vyčištění na konci grilování mřížku potřeli olejem nebo kuchaři oblíbenou kůží ze špeku.

Stejný názor má i Zdeněk Marcín, který v Pražském kulinářském institutu vede kurzy grilování. „Chápu, že se výrobci čisticích prostředků snaží prolobovat, aby lidi jejich výrobky kupovali, ale není to potřeba. Když skončíme grilování, zapnu gril na maximum, nechám čtvrt hodinky vypálit a pak vezmu kartáč. Mám jeden s kratšími a jeden s delšími štětinami, který se lépe dostane do všech záhybů. A taky vyndám mřížku, ať už litinovou nebo nerezovou a vyčistím ji ze spodní části. Tam se mohou hromadit nápeky, které sice nepřijdou do styku s potravinami, ale působí nakonec tak trochu jako izolant, takže pryč s nimi,“ radí.

Na závěr je vhodné mřížku znovu naimpregnovat. „Ale nedělejte to napuštěnou papírovou utěrkou nebo kapesníčkem. Nechávají na mřížce chlupy,“ radí.

Mřížku také můžete nastříkat speciálním přípravkem na čištění grilů, nechat chvíli působit a pak ostříknout vodou z hadice. Ale i speciální přípravky se doporučuje aplikovat na povrch teplý 50–70 °C podle doporučení výrobce. Aby však fungovaly, musejí být dost agresivní, a když je opláchnete, splachujete si do kanalizace nebo půdy spoustu chemie.

Autor:

Podzimem grilování nekončí, stačí se jen trochu přiobléct a jede se dál

Na podzimní grilovačku se už budete muset trochu přiobléct.

Podzim se dá prožít nejen pod dekou s kávou a knížkou v ruce, ale i na terase, která si ještě...

VIDEO: Zkuste na grilu jehněčí kýtu, přinese vám úplně jiné chutě

Grilovaná jehněčí kýta se zeleninou

VIDEO Kdo je už přejedený obligátních krkovic, kuřecích prsíček nebo buřtů z grilu, mohl by vyzkoušet...

V soutěžním grilování vyhrál banán. Ceny putují za novými majiteli

Grilované banány se zmrzlinou

Žádné maso ani zelenina, ale sladká tečka. Nejvíc bodů v anketě o nejlepší recept z domácího...

Zálesácký chleba zvládnete snadno i na grilu v polních podmínkách

Pečení chleba

VIDEO Není to sice tradiční kvasový chléb, ten jen tak někdo nezvládne a jeho příprava potřebuje daleko...

Pět základních rad, které udělají z grilu dobrého společníka

Čím lépe gril bude fungovat, tím více ho budete používat a tím lepší budou...

Grilů je nepřeberně druhů a je umění vybrat takový, se kterým se určitě nespletete. Záleží na tom,...

  • Nejčtenější

Hlava napomádovaná, ale nohy smrděj, vzpomínal Pohlreich na Ano, šéfe!

Nová řada příběhů šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je jiná. Dává tu do kontrastu mnohdy otřesné zážitky z minulých natáčení...

Pohlreich: Některým podnikům v Ano, šéfe! nešlo pomoci, už bylo pozdě

Pořad Jak to bylo, šéfe? v televizi Prima je návratem k natáčení starých řad kuchařova putování po českých hospodách....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořídit si mopse znamená sledovat jeho utrpení, varují britští veterináři

Premium Britští vědci si posvítili na plemeno, které v Británii zažívá ohromnou vlnu popularity, přestože je dokázáno, že právě...

Pořád si moc nevěřím, říká letošní vítězka pořadu Peče celá země Martina

Premium Chybělo málo, aby se soutěže Peče celá země nezúčastnila. Nakonec ji překvapivě Martina Kynstlerová vyhrála. Koho by...

Manuál pěstování plodové zeleniny radí, jak na rajčata, okurky či melouny

V poslední době opět vzrůstá zájem o pěstování plodové zeleniny. A není se čemu divit. Doma vypěstované okurky, rajčata...

V předdůchodu si odpočinu a pak se uvidí. Možnost, o které se moc neví

Premium Má do penze pět let a je v předdůchodu na tři roky. Na víc totiž nemá naspořeno. Že to nejde? Ale ano. Legislativa to...

Mami, ty se uzdravíš! Jana Vránová o synově cestě do NHL i boji s rakovinou

Premium Před sedmi lety si prožila peklo. Bojovala s rakovinou lymfatických uzlin a nevěděla, jak to synovi, hrajícímu tehdy...

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

  • Další z rubriky

Hlava napomádovaná, ale nohy smrděj, vzpomínal Pohlreich na Ano, šéfe!

Nová řada příběhů šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je jiná. Dává tu do kontrastu mnohdy otřesné zážitky z minulých natáčení...

V Česku chybí pět tisíc řezníků. Firmy je lákají na praxi při škole

Česká republika postrádá až pět tisíc řezníků. Zájem o obor řezník-uzenář dlouhodobě klesá a řemeslo přežívá zejména...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Ze zeleného chřestu bleskově připravíte ideální zeleninový předkrm

Sezona chřestu je tady. Jeho pěstování má u nás dlouhou tradici, která byla přerušena desítkami let totality.K obnově...

Muškátová móda nabízí spoustu tipů, jak oživit klasiku našich babiček

Pelargonie, lidově muškáty, jsou stálicemi letních zahrad, teras, balkonů i oken. Zkuste je letos po vzoru magazínu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Muž s penisem na předloktí. Pěstoval si ho šest let pro transplantaci

Je to vlastně příběh protkaný smutkem, groteskní fyzickou modifikací, ale se šťastným koncem. A též s mnoha otázkami....

Část dětí dostane 5 000 Kč automaticky, zbytek bude žádat elektronicky

Rodiče, kteří na své potomky pobírají příspěvek na dítě, dostanou státní pětitisícovou pomoc automaticky. Ostatní budou...

Češi posílají na pomoc Ukrajině „ďáblův kočár“

Po pondělním zasedání Kontaktní skupiny pro Ukrajinu zazněla na tiskové konferenci několikrát informace, kterou...

Hrušínského dcera se svlékla pro Playboy. Manžela to překvapilo, říká

Pro nové číslo Playboye se svlékla a nafotila sexy snímky Kristýna Hrušínská (37). Dcera Jana Hrušínského a Miluše...

V Charkově se skrývá tajemný supertank, příliš drahý pro sériovou výrobu

Válka na Ukrajině vstupuje do nové fáze. Rusové se po Kyjevu stahují i z okolí Charkova a chystají se zřejmě soustředit...