Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejlepší bio pochoutka roku je sušené maso. Je od mlsné kozy

Na zemědělskou tradici svého otce i dědy Barbora Filípek Spitzová navázala teprve před čtyřmi lety, ale už nyní se jí podařilo vyhrát soutěž o biopotravinu roku. Uspěla se sušeným masem, popisuje týdeník 5plus2.
Barbora Filípek Spitzová na své farmě

Barbora Filípek Spitzová na své farmě | foto: Umlsnekozy.cz

„První tři roky jsem farmu táhla sama, i na traktoru jsem jezdila jen já,“ vzpomíná na začátky farmy U mlsné kozy. Ještě před čtyřmi roky to bylo jen nevzhledné a bodláky zarostlé nevyužité pole u Želešic na Brněnsku. 

Dnes je součástí prosperující biofarmy, která se může pochlubit prestižní cenou. Ve zdejším hospodářství Barbory Filípek Spitzové totiž vyrábějí sušené maso, které bylo nyní vyhlášeno celkovým vítězem soutěže Česká biopotravina roku 2019. 

Na malé hospodářství svého dědy i tatínka si vystudovaná zemědělská ekonomka Barbora Filípek Spitzová pamatovala ještě z dětství. Na tyto zkušenosti ale navázala až s narozením syna teprve v roce 2015. Tehdy začala na pár hektarech jižně od Brna hospodařit a letos už vyhrála soutěž o nejlepší tuzemskou bio dobrotu.

„Že zvítězilo naše sušené maso, jsem se dozvěděla v neděli. Počasí zrovna nebylo hezké, odjížděli jsme právě z chaty s takovou rozmrzelou náladou. Toto nám ji značně zlepšilo,“ usmívá se hospodářka z farmy U mlsné kozy.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Jejímu otci patřily v obci Želešice polnosti, které ovšem dlouho ležely ladem. „Jednou jsem proto tátovi řekla, ať mi pole půjčí. Nijak vesele se netvářil, asi si říkal: No jo, mladá ženská, co ta s tím bude dělat?!“ vzpomíná na chvíle, kdy pole s dvoumetrovými bodláky začala zkulturňovat. 

„Jezdila jsem sama s traktorem, první tři roky jsem celou farmu táhla jen já. Pak jsem si musela vzít pomocníky,“ vypráví. Dnes vyrábí mléčné produkty, sýry, kefíry či jogurty, ale i zmiňované vítězné sušené maso – v tomto případě konkrétně vepřové s tymiánem a zázvorem. To vše bez chemie, stabilizátorů, emulgátorů či konzervantů. 

„Bez konzervantů sice výrobky vydrží kratší dobu, ty zakysané tak dva až tři týdny, sýry kolem jednoho týdne, ale jsou zdravější,“ říká s tím, že potraviny si u ní lidé kupují hlavně přes internet a ona jim je pak doveze, nejčastěji do Brna.

Bio musí do supermarketů

Barbora Filípek Spitzová vozila své výrobky i do brněnských obchodů, tam ale prodeje postupně klesaly. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu, ekonoma Tomáše Prouzy, se musí české bio výrobky dostat hlavně do nabídky supermarketů. 

„Problémem tuzemských bio výrobců jsou malé objemy. Ty skončí především prodejem takzvaně ze dvora, na farmě, popřípadě ve speciálních prodejnách,“ vysvětluje ekonom, který zasedal v porotě v soutěži o letošní nejlepší biopotravinu.

Cestu ke zlepšení situace vidí ve sjednocení ekologických zemědělců ve společném odbytovém družstvu, které by zajistilo pravidelnou dodávku biopotravin právě do českých obchodních řetězců. 

Pavel Maurer: V restauracích Češi bio neumí ocenit, naopak stoupá zájem o bio vína

Předsedou 17členné poroty, která rozhodovala v soutěži Česká biopotravina roku 2019, byl znalec gastronomie Pavel Maurer. Ten klání výrobků ekologického zemědělství před 18 lety dokonce spoluzakládal.

Co se na bio výrobcích za tu dobu změnilo?
Změnila se kvalita, přibylo obrovské množství výrobků. Vyvinulo se také vnímání a znalosti biopotravin. Ještě před deseti lety nám lidé psali, že bio jsou hlavně müsli či zdravé tyčinky.

Používají nejlepší kuchaři biopotraviny?
Šetří se všude a biopotraviny jsou mnohdy dražší. Hosté často bio v restauraci neumí ocenit. Občas sice někdo bio použije, ale podniky, které vařily jen z bio, zkrachovaly. Kde ale vaří z bio, tak se tím chlubí a udávají místo původu surovin. Rozšiřuje se pití biovína.

Jaké je bio víno?
Když má vinař na vinohradu nějakou „breberku“, hledá jinou, která by tu původní požrala. Nebo například stříká odvarem z bylin, heřmánku a fenyklu. Klasický vinař postříká breberky chemií a má hotovo. Bio víno chuťově nepoznáte, vodítkem může být, že je v něm co nejméně síry, která stabilizuje například kvašení při výrobě. Čím víc je ve vínu síry, tím víc vás bolí hlava. Vtipné na bio vínu je, že při ekologické výrobě je každý ročník chuťově malinko jiný, což je pro spoustu lidí zábavné.

Zohledňujete v hodnocení soutěžních výrobků i jejich cenu?
Cenu jsme od počátku vůbec nehodnotili, možná s tím začneme příští rok. Je to složitá kategorie z hlediska marží dalších prodejců, musíme ji dobře připravit.

Vedle Tomáše Prouzy seděl v porotě zástupce jednoho z takových řetězců – Petr Chmelař, ředitel nákupu potravin Globusu, kde jsou prý biopotraviny zastoupeny v jednotkách procent. „Jejich nabídka ovšem stoupá, kdežto nabídka konvenčních potravin stagnuje,“ říká Chmelař s tím, že mnoho bio výrobků v českých supermarketech nepochází z Česka, jak by se slušelo, ale z Německa. 

S německým trhem má zkušenosti i letošní vítězka soutěže, farmářka Spitzová. „Sestra žije v Německu s manželem a třemi dětmi. Prodej biopotravin tam je na vyšší úrovni, tamní lidé prostě chtějí vše čerstvé a co nejvíc bio. Fungují tam velké bio supermarkety, kam se sváží hlavně biopotraviny lokálních zemědělců, které Němci rádi podporují. Zahraniční dodavatele čerstvých biopotravin na své trhy vůbec nepustí,“ zdůrazňuje.

„Většinu místa v lednici má rodina mojí sestry zaplněnou biopotravinami, které se v Německu díky oblíbenosti dostaly cenově na téměř stejnou úroveň jako potraviny konvenční. Podle mých zkušeností není ani v Česku třeba, aby jídlo s kvalitou bio bylo nějak výrazně dražší,“ uzavírá s tím, že eko zemědělství je i lékem na problémy v české krajině. Menší lány přispívají k lepšímu boji s erozí půdy, na louky a pole bez chemie se vrací zvířata.

Letos byl rekordní počet přihlášených

Soutěž o nejlepší biopotravinu je pořádána už 18 let. Vyhlášení se koná v rámci kampaně Září – Měsíc biopotravin. Kompletní přehled akcí naleznete na webu Měsíc biopotravin

„Letošní rok byl rekordní co do počtu přihlášených výrobků. Důvodem je rozšíření trhu. Výrobci už mají vybudované a zdokonalené řemeslné postupy, zároveň stále experimentují, důkazem je třeba český buvolí sýr,“ podotýká Kateřina Urbánková, manažerka Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO.

Jak v obchodě poznat kvalitní bio produkty

Značka pro biopotraviny

Značka pro biopotraviny

Až budete shánět potraviny v bio kvalitě, hledejte na obalu značku „bio zebry“ či „bio listu“. Pouze tato loga dokládají, že se jedná skutečně o certifikovanou surovinu z ekologického zemědělství.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

Hroši ve Dvoře jsou opět vypuštěni do jezera, užijte si je naživo i online

13. května 2024  10:01

Přímý přenos Skupina pěti dospělých hrochů a jednoho mláděte, samičky narozené letos v lednu, se po zimě opět...

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

Ostrov nabídl k adopci přemnožené kozy. Zaplavily ho žádosti z celého světa

11. května 2024  8:45

Malý italský ostrov Alicudi se snažil zbavit přemnožených divokých koz, a tak je na začátku dubna...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...