Houby mohou být zrádné. Do nemocnice vás pošlou toxiny i špatné skladování

aktualizováno 
Sběr hub často nepřináší pouze radost, ale v případě jejich neznalosti i nemalé zdravotní problémy. Rozhodně se vyplatí pravidlo, že co neznám, to nesbírám. Důležité je také dbát na správné skladování hub.

Muchomůrka zelená je považována za nejjedovatější houbu Evropy a Severní Ameriky, kde způsobuje nejvíc smrtelných otrav. | foto: MAFRA

„Na sběru a konzumaci hub jsou nebezpečné dvě věci. Tou první je špatné skladovaní a nedostatečná úprava hub, které mohou způsobit zejména gastrointestinální potíže – průjem a zvracení po jejich požití,“ říká Aleš Průcha, vedoucí Metabolické jednotky intenzivní péče II. interní kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a LF MU. 

Jak je skladovat

U mladých pacientů podle něj většinou nehrozí žádné závažné komplikace, starší lidé – vzhledem k riziku rozvoje dehydratace – přijímají do nemocnice na 24 až 48 hodin k léčbě infuzí a monitorování životních funkcí. Jde o relativně málo závažnou komplikaci, naštěstí se právě s ní potkávají lékaři nejčastěji.

Toxinů je víc

Druhou nebezpečnou věcí je požití primárně jedovatých hub, kterých je celá řada a obsahují velkou škálu toxinů. Z nich některé způsobují opět „pouze“ gastrointestinální potíže. Například hřib satan nebo většina hub obsahujících termolabilní toxiny, které po rozkrojení modrají, ale adekvátně dlouhou tepelnou úpravou se inaktivují).

„Problém nastane, když se tyto houby suší, nebo ošetří jen krátkou tepelnou úpravou. Poté se velmi záhy objevují průjmy a zvracení, které však opět nezpůsobí žádné závažné komplikace,“ doplňuje Průcha.

Fotogalerie

Závažnější problém způsobují houby obsahující například látky na bázi isoxazolu, typicky obsažené v muchomůrce tygrované, kterou lze při neznalosti zaměnit za jedlou muchomůrku růžovku. První příznaky otravy se projevují asi za půl až tři hodiny (průměrně 2,5 hodiny) po požití pokrmu. 

Dostavují se zažívací problémy, ale může dojít také ke zrakové a časové dezorientaci – účinek připomíná alkoholové opojení. Otravu muchomůrkou tygrovanou mohou doprovázet i halucinace, podobně jako při požití lysohlávek nebo muchomůrky červené. Opět jde o méně závažné případy intoxikací houbami, s fatálními komplikacemi se při nich lékaři prakticky nepotkávají.

Nejnebezpečnější je muchomůrka zelená a některé bedly

Největším zdravotním problémem je skupina hub, které obsahují silné toxiny, amanitiny nebo faloidiny. Sem patří například muchomůrka zelená, ale také některé druhy malých bedel (např. bedlička chřapáčová a jiné). 

Atlas hub

Pomocník pro houbaře rozdělený nejen podle názvu, ale podle rozdělení na jedlé, nejedlé či jedovaté.

Tyto toxiny po vstřebání vedou k závažnému poškození jater, v nejtěžších případech k jaternímu selhání. První příznaky se objevují relativně pozdě, osm až deset hodin po konzumaci hub. 

Otrava se začne projevovat nejprve zvracením a průjmem, což většinou vede k těžké dehydrataci nemocného. Poté následuje zrádná „klidová fáze“, kdy se může houbař naivně domnívat, že je vše v pořádku. 

V dalším průběhu otravy muchomůrkou zelenou však nastává již akutní selhání jater a poté i ledvin. Neléčená intoxikace končí smrtí mezi 7. až 9. dnem.

„V případě, že má pacient po požití hub gastrointestinální potíže, tedy průjem nebo silně zvrací, měl by vždy vyhledat lékaře. Velkou pomocí pro nás je, pokud s sebou donese houby, jejich odřezky, produkt, který z nich připravil nebo biologické vzorky (zvratky, stolici). Z těch pak můžeme dohledat spóry či zbytky hub a jasně identifikovat, které houby byly požity. Zrychlí se tak určení diagnózy a zahájí adekvátní léčba,“ doporučuje lékař.

Autor:

Nejčtenější

Pivo si vaří v paneláku a královsky se baví. Domácích vařičů přibývá

Ochutnávka – asi nejzajímavější fáze domácího vaření.

Staletá tradice českého pivaření má nový fenomén. Stále víc lidí se baví samovýrobou a experimentováním s nekonečným...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Česku hrozí první mrazíky. Připravte se a zachraňte úrodu ze zahrádky

O zeleninu na zahrádce musíte řádně pečovat.

Letos hrozí podle meteorologů přízemní mrazíky poněkud dříve. Některé druhy zeleniny však ještě nestačily pořádně...

Sezona dýní je tady. Vyznáte se v nich a umíte je zpracovat v kuchyni?

Máslová dýně

Dýně jsou k dostání všude, stačí po nich jen sáhnout. Jak však poznat na první pohled ty nejchutnější? dokážete...

Nejlepší bio pochoutka roku je sušené maso. Je od mlsné kozy

Barbora Filípek Spitzová na své farmě

Na zemědělskou tradici svého otce i dědy Barbora Filípek Spitzová navázala teprve před čtyřmi lety, ale už nyní se jí...

Další z rubriky

Přežijte smaženici ve zdraví. Některé otravy mohou být zákeřné

Smaženice někdy může být zrádná, pokud zpracováváte houby, u kterých si nejste...

Houby sbíráme pro radost. Jíme je, když nám chutnají. A všichni víme, že do košíku patří jen to, co člověk bezpečně...

Penízovka, hlíva i ucháč. Houby začínají vystrkovat růžky

Hlíva ústřičná

Amatérští houbaři i mykologičtí odborníci už si začali užívat sezonu jarních hub. A taková penízovka nebo hlíva nejen...

OBRAZEM: Houbaři poslali poslední úlovky, našli vzácný květnatec Archerův

Poslali jste houbařské úlovky, které se v posledních dnech podařilo najít v...

Poslali jste houbařské úlovky, které se v posledních dnech podařilo najít v lesích Česka. Byly to nejen klasické hřiby...

Houby se probouzejí, deště posledních dní jim pomohly, říká mykolog

Na velikosti nezáleží. Zato na kondici houby ano. Ani částečně plesnivé houby...

Konečně rostou. Dosud nepříliš dobré podmínky pro růst hub o něco málo zlepšilo deštivé počasí posledních dní. Do...

Advantage Consulting, s.r.o.
MISTR V ODDĚLENÍ ÚDRŽBY – RANNÍ SMĚNA

Advantage Consulting, s.r.o.
Středočeský kraj, Plzeňský kraj
nabízený plat: 35 000 - 40 000 Kč

Najdete na iDNES.cz