Středa 8. prosince 2021, svátek má Květoslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 8. prosince 2021 Květoslava

Jak si poradit s nadúrodou hub: hlavně nesušte babky, promění se v jed

Každá houba se nehodí ke každému způsobu úpravy. Například babky napadne jedovatý parazit nedohub, zmrazená pýchavka zhořkne. Pro zmrazování se doporučuje houby krátce povařit, choroš zase výborně chutná naložený.

Sušené houby se hodí do polévek i do směsí k masům, ne všechny druhy si ale po usušení zachovají tak dobrou chuť | foto: Profimedia.cz

Konec léta vynahradil houbařům hubené jaro a první polovinu prázdnin. Už od srpna si odnášejí z lesa plné košíky. Až se vám bohatá úroda přejí a pustíte se do sušení a nakládání, dejte si pozor. Chuť některých hub můžete špatně zvolenými úpravami úplně zkazit.

Nejčastěji sušíme, ale...

Nejčastěji uchováváme houby sušením (viz článek Češi vášnivě houbaří, ale nesbírají cokoliv a raději suší, než nakládají), dají se tak totiž zpracovat skoro všechny druhy. Některé by vám ale přeci jen po této úpravě nezachutnaly. K sušení se nehodí například choroš, muchomůrka růžovka, pýchavky nebo václavky. Zato si pochutnáte na bedlách, kotrčích, křemenáčích, ryzcích či žampionech a samozřejmě na hřibech.

Pozor ale na obyčejné babky, při sušení se na nich množí parazit nedohub. "Babka se tak stane zdravotně závadnou. Nedohub (Verticillium), který po požití ohrožuje slinivku, se při sušení rozšiřuje i na všechny ostatní houby. Připravíte si tak dokonalý jed," varuje mykolog Jiří Baier.

Při sušení rozprostřete houby v dostatečné vzdálenosti a suchém prostředí

Při sušení rozprostřete houby v dostatečné vzdálenosti a suchém prostředí

Z pečícího papíru usušené houby jednoduše seberete, aniž by se nalepily na plech

Z pečícího papíru usušené houby jednoduše seberete, aniž by se nalepily na plech

U ostatních druhů se ale bát nemusíte. Houby nakrájejte na několikamilimetrové plátky a nechte usušit v dobře větrané místnosti. Kdo nemá sušičku na potraviny nebo suchou půdu, vystačí si s plechy na radiátoru. Na pečící papír rozložte houby v dostatečné vzdálenosti, aby se nepřilepily. Díky papíru půjdou pak jednoduše sundat z plechu. Usušené houby skladujte opět v suchu, i špatné skladování může houby znehodnotit.

Do mrazáku se všemi houbami

Pokud si chcete pochutnat na "čerstvých" houbách i v zimě, máte ještě možnost je zamrazit. Lišky, hřiby i václavky tak vydrží roky. "Stačí je alespoň pět minut tepelně zpracovat, povařit nebo dát do mikrovlnné trouby," radí Baier. Poté jimi naplňte igelitové sáčky a dejte do mrazničky. Nezmrazujte ale pýchavky, které zhořknou.

Díky zamrazení budete mít chutné houby vždy po ruce a připravovat z nich různé pochoutky. Míchat je ale můžete i mezi sebou podle chuti. "Ideálně zkombinujte pevné druhy, jakými jsou třeba holubinky, s blátivějšími křemenáči nebo klouzky," doporučuje mykolog.

obalované nebo nakládané? Které houby se hodí do směsí nebo do rizota?

Nakládáné: hřiby, choroš oříš, lišky, ryzce, špičky, václavky
Čína a jiné směsi: jedlé holubinky, muchomůrka růžovka, ryzce, špičky, ucho Jidášovo, žampiony
Řízek: hlívy, choroše, chorošovce, kotrče, pýchavka palicovitá, žampiony
Pod maso: bedly, hřiby, smrže, špičky, závojenka podtrnka, žampiony
Polévky a omáčky: hříbky, lišky, pýchavky, smrže, ucho Jidášovo
Rizoto: lišky, pravé hřiby, žampiony
Smaženice: hřiby, muchomůrka růžovka, ryzce, václavky
Zapečené: čerstvé hřiby a žampiony, kozáky

Špatně zvolená úprava zkazí chuť

Ať už si chcete pochutnat na čerstvých nebo sušených houbách, hraje roli kromě jejich chuti i úprava, kterou zvolíte. Choroš potřebuje delší tepelné zpracování a výtečně chutná naložený v octě. Guláš se vám povede z klobouků václavek nebo z klouzku sličného. Tyto druhy by ale chuťově pohořely, kdybyste je zkusili usušit. Závojenkou podtrnkou nebo pýchavkou byste zase zkazili smaženici.

Zmíněná babka, neboli hřib žlutomasý, svou chutí lépe a bezpečně zapadne do polévek. Ty jinak snesou jak sušené, tak čerstvé kousky. "Do bramboračky se hodí většina jedlých hub, nejlepší jsou však modráky - hřiby kováře, koloděje," uvádí na svých stránkách Petr Müller, šéfredaktor časopisu Houbař.

Na druhé straně ale zdánlivě nevhodná kombinace chutná znamenitě. Spojení hub a salátu vás příjemně překvapí (viz článek VIDEO: Bleskový houbový salát á la Pohlreich, jednoduchý jako žebřík).

Informace o zmíněných houbách najdete v našem Atlasu hub.

Jak uchováváte houby?

celkem hlasů: 9126

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 21. září 2010. Anketa je uzavřena.

Suším 5102
Zmrazuji 3228
Nakládám 796

Sledujte krmítko v americkém Ohiu živě

  • Nejčtenější

Jak často krmíte? Vědci zjistili, kolik porcí denně psovi prodlouží život

Premium Každý majitel chce pro svého mazlíčka jen to nejlepší. Méně ovšem někdy znamená více. Alespoň to tvrdí vědci z...

Bydlí na vaší půdě, leze do motoru auta, vyžírá vás, ale moc nezmůžete

Motoristé ji nesnášejí, myslivci střílejí, majitelé drůbeže na ni líčí pasti. Není lehké být v dnešní době kunou....

VIDEO: Zkuste kuřecí prsa jinak. Pohlreich je zabalil do listového těsta

Kuřecí prsa jsou nejjistější variantou, jak „bezbolestně“ nakrmit rodinu a přitom máte jistotu, že se nebude nikdo nad...

Češi letos více kupují krby a krbová kamna, Zvládnou vytopit celý dům

Češi znovu objevují kouzlo krbů a krbových kamen. Mezi hlavní příčiny patří zejména aktuálně výrazně vyšší náklady na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Za čtyři dny ulovili sto kaprů, tři z toho měli přes 27 kilogramů

Ami Hamidi, Tom Dove a Neil Spooner jsou rybářští kamarádi, kteří vyrazili v novém seriálu Kapří monstra na Prima Zoom...

Blogera připravil lajdáctvím o nohu, další zranil. Za nehodu dostal podmínku

Premium S podmínkou na pět let odešel od soudu čtyřiačtyřicetiletý Moldavan. V červenci 2019 způsobil na obchvatu Chrudimi...

Přes víkend zemřou všichni z JIP. Sestra vypráví o práci v době covidu

Premium Markéta Svobodová, hlavní sestra z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, stojí spolu s dalšími šesti kolegyněmi z...

Android Auto a CarPlay v každém autě. Poradíme vám, jak na to

Premium Chcete používat oblíbenou navigační aplikaci na displeji v autě místo telefonu? Přečtěte si, jak to udělat a neutratit...

  • Další z rubriky

Houbařská sezona se rozjela, pochlubte se svými úlovky ostatním čtenářům

„Je fajn, že z hřibovitých hub už roste opravdu vše, i hřiby smrkové nebo podzimní druhy,“ konstatuje mykoložka Tereza...

Čtenáři iDNES.cz houbaří napříč republikou, na Šumavě i v Krušných horách

Čtenářské snímky, které dorazily do redakce za poslední týden, potvrdily slova mykoložky Terezy Tejklové, že hřiby...

Pořád mě někdo zachraňuje, když vidí staršího muže na zemi, říká mykolog

Statistiky tvrdí, že průměrná česká rodina sesbírá za rok až šest kilogramů hub. Patříme k nejvášnivějším...

Čtenáři iDNES.cz vědí, kde rostou. A někteří houbaři to i prozradí

„Aktuálně najdete v lese houby spíš starší, mladé skoro nejsou,“ konstatuje mykoložka Tereza Tejklová. A dodává, že v...

Žilková: Byla jsem těhotná s Menzelem, potrat byl pro mě rozvodem s Bohem

Veronika Žilková překvapila informací o tom, že kdysi čekala dítě s Jiřím Menzelem. O nevěře manžela, vztahu s...

Moje tetování nad rozkrokem vyznívá vulgárně, stěžovala si paní

Nebylo tak úplně promyšleno, kvůli přemíře alkoholu vlastně nebylo ani zamýšleno. Tetování vyznívá explicitně sexuálně,...

Psychopati za volantem: pozor na dodávky, elektromobily a bouráky dvou značek

Beránci ve škodovkách a predátoři v bavorácích? Výběr auta o vás může prozradit víc, než byste možná chtěli. Ať už se...

Měli jsme zůstat točit v Sydney, říká Chris Hemsworth o práci v Praze

Australský herec Chris Hemsworth (38) v Praze natáčí pokračování akčního filmu Vyproštěn. V české metropoli by měl štáb...

Staré panelákové jádro nahradila skvělá koupelna a ještě lepší kuchyň

Robert se narodil v Německu, ale už řadu let žije v Brně. Nyní se s manželkou rozhodli, že se přestěhují z centra na...