Čtvrtek 3. prosince 2020, svátek má Svatoslav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 3. prosince 2020 Svatoslav

Jak si poradit s nadúrodou hub: hlavně nesušte babky, promění se v jed

Každá houba se nehodí ke každému způsobu úpravy. Například babky napadne jedovatý parazit nedohub, zmrazená pýchavka zhořkne. Pro zmrazování se doporučuje houby krátce povařit, choroš zase výborně chutná naložený.

Sušené houby se hodí do polévek i do směsí k masům, ne všechny druhy si ale po usušení zachovají tak dobrou chuť | foto: Profimedia.cz

Konec léta vynahradil houbařům hubené jaro a první polovinu prázdnin. Už od srpna si odnášejí z lesa plné košíky. Až se vám bohatá úroda přejí a pustíte se do sušení a nakládání, dejte si pozor. Chuť některých hub můžete špatně zvolenými úpravami úplně zkazit.

Nejčastěji sušíme, ale...

Nejčastěji uchováváme houby sušením (viz článek Češi vášnivě houbaří, ale nesbírají cokoliv a raději suší, než nakládají), dají se tak totiž zpracovat skoro všechny druhy. Některé by vám ale přeci jen po této úpravě nezachutnaly. K sušení se nehodí například choroš, muchomůrka růžovka, pýchavky nebo václavky. Zato si pochutnáte na bedlách, kotrčích, křemenáčích, ryzcích či žampionech a samozřejmě na hřibech.

Pozor ale na obyčejné babky, při sušení se na nich množí parazit nedohub. "Babka se tak stane zdravotně závadnou. Nedohub (Verticillium), který po požití ohrožuje slinivku, se při sušení rozšiřuje i na všechny ostatní houby. Připravíte si tak dokonalý jed," varuje mykolog Jiří Baier.

Při sušení rozprostřete houby v dostatečné vzdálenosti a suchém prostředí

Při sušení rozprostřete houby v dostatečné vzdálenosti a suchém prostředí

Z pečícího papíru usušené houby jednoduše seberete, aniž by se nalepily na plech

Z pečícího papíru usušené houby jednoduše seberete, aniž by se nalepily na plech

U ostatních druhů se ale bát nemusíte. Houby nakrájejte na několikamilimetrové plátky a nechte usušit v dobře větrané místnosti. Kdo nemá sušičku na potraviny nebo suchou půdu, vystačí si s plechy na radiátoru. Na pečící papír rozložte houby v dostatečné vzdálenosti, aby se nepřilepily. Díky papíru půjdou pak jednoduše sundat z plechu. Usušené houby skladujte opět v suchu, i špatné skladování může houby znehodnotit.

Do mrazáku se všemi houbami

Pokud si chcete pochutnat na "čerstvých" houbách i v zimě, máte ještě možnost je zamrazit. Lišky, hřiby i václavky tak vydrží roky. "Stačí je alespoň pět minut tepelně zpracovat, povařit nebo dát do mikrovlnné trouby," radí Baier. Poté jimi naplňte igelitové sáčky a dejte do mrazničky. Nezmrazujte ale pýchavky, které zhořknou.

Díky zamrazení budete mít chutné houby vždy po ruce a připravovat z nich různé pochoutky. Míchat je ale můžete i mezi sebou podle chuti. "Ideálně zkombinujte pevné druhy, jakými jsou třeba holubinky, s blátivějšími křemenáči nebo klouzky," doporučuje mykolog.

obalované nebo nakládané? Které houby se hodí do směsí nebo do rizota?

Nakládáné: hřiby, choroš oříš, lišky, ryzce, špičky, václavky
Čína a jiné směsi: jedlé holubinky, muchomůrka růžovka, ryzce, špičky, ucho Jidášovo, žampiony
Řízek: hlívy, choroše, chorošovce, kotrče, pýchavka palicovitá, žampiony
Pod maso: bedly, hřiby, smrže, špičky, závojenka podtrnka, žampiony
Polévky a omáčky: hříbky, lišky, pýchavky, smrže, ucho Jidášovo
Rizoto: lišky, pravé hřiby, žampiony
Smaženice: hřiby, muchomůrka růžovka, ryzce, václavky
Zapečené: čerstvé hřiby a žampiony, kozáky

Špatně zvolená úprava zkazí chuť

Ať už si chcete pochutnat na čerstvých nebo sušených houbách, hraje roli kromě jejich chuti i úprava, kterou zvolíte. Choroš potřebuje delší tepelné zpracování a výtečně chutná naložený v octě. Guláš se vám povede z klobouků václavek nebo z klouzku sličného. Tyto druhy by ale chuťově pohořely, kdybyste je zkusili usušit. Závojenkou podtrnkou nebo pýchavkou byste zase zkazili smaženici.

Zmíněná babka, neboli hřib žlutomasý, svou chutí lépe a bezpečně zapadne do polévek. Ty jinak snesou jak sušené, tak čerstvé kousky. "Do bramboračky se hodí většina jedlých hub, nejlepší jsou však modráky - hřiby kováře, koloděje," uvádí na svých stránkách Petr Müller, šéfredaktor časopisu Houbař.

Na druhé straně ale zdánlivě nevhodná kombinace chutná znamenitě. Spojení hub a salátu vás příjemně překvapí (viz článek VIDEO: Bleskový houbový salát á la Pohlreich, jednoduchý jako žebřík).

Informace o zmíněných houbách najdete v našem Atlasu hub.

Jak uchováváte houby?

celkem hlasů: 9126

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 21. září 2010. Anketa je uzavřena.

Suším 5102
Zmrazuji 3228
Nakládám 796
  • Nejčtenější

Legendární rybář si splnil životní sen. Z Labe vytáhl gigantického kapra

Známý kaprař Petr „Pítrs“ Novotný ulovil před pár dny na domácí vodě na Labi jednoho z nejtěžších říčních kaprů, který...

Pozor na zateplení špalet a nadpraží okna. Jinak vzniknou tepelné mosty

Další díl Fachmanů, který sleduje rekonstrukci staršího rodinného domu, řešil správné řešení detailů zateplení kolem...

Krůtí maso není suché, problémem je špatný kuchař, říká Pohlreich

V dalším dílu kuchařské show Šéfem za pár minut je hvězdou krůtí maso. Nejenže se ve většině případů dá použít v...

Navrhněte jméno pro orangutaního kluka ze Zoo Praha a vyhrajte vstupenky

Vzácné mládě orangutana sumaterského se narodilo 17. listopadu a nikdo netušil, za jak dlouho se podaří zjistit jeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zářivé plamínky k adventu patří, pusťte se do výzdoby a užijte si to

Adventní věnec patří k Vánocům stejně jako stromeček, jmelí, betlém nebo vánoční hvězda. I v něm je něco tradičního a...

TEST televizorů: Nevyznáte se v široké nabídce? Pomůže vám náš velký přehled

Premium Od 3 190 do 62 990 korun. Všechny zobrazovací technologie, všechny televizní operační systémy a jedenáct vybraných...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...

  • Další z rubriky

VIDEO: S mykologem na houbách toho nasbíráte víc než obvykle. I u Prahy

Mykologové, podobně jako zkušení houbaři, si toho z lesa odnesou daleko víc než jen obligátní hříbky či křemenáče. Jak...

Když hodně rostou, čeká nás krveprolití. Rozkrýváme houbové záhady

Premium Nejsou to ani rostliny, ani živočichové. Rostou skrytě. Mohou nás otrávit… Magazín Víkend DNES přináší vybraná fakta a...

Čtenáři iDNES stále nosí z lesa hřiby. Rostou i podzimní čirůvky

Sice je polovina listopadu, ale nemrzne, takže houbaře to táhne do lesa, odkud se stále ještě dají přinést hřiby. A...

Houboví profesionálové. Živí je sběr či pěstování i samotní houbaři

Premium Napadlo vás někdy, že práce s houbami může někoho opravdu živit? Zeptali jsme se těch, jimž se houby staly zaměstnáním...

Dvě mámy, tři děti: Testujeme kosmetiku sebamed pro citlivou pokožku
Dvě mámy, tři děti: Testujeme kosmetiku sebamed pro citlivou pokožku

Vyzkoušeli jsme kosmetickou značku sebamed na naše citlivé a suché pokožky. Naše Hanka otestovala řadu BABY s malou Emičkou, do testování se však...

Svůj nový vztah jsem radši šla ohlásit řediteli, říká zamilovaná Witowská

Premium Její život se letos pořádně otočil. Možná ještě víc, než když předloni bravurně zvládla prezidentskou debatu. Aby měla...

Bahamské úřady zveřejnily příčinu smrti Seana Conneryho

Bahamské úřady zveřejnily oficiální pitevní zprávu k úmrtí herce Seana Conneryho. První a nejdéle sloužící James Bond...

Před 40 lety měla nehodu Marika Gombitová, papaláš ji nazval mrzákem

Noc z 30. listopadu na 1. prosince 1980 byla na jihu Moravy nevlídná. Foukal silný vítr a hustě sněžilo. Po posledním...

Vánoční sbírka: salto na trampolíně Filipovi nevyšlo, potřebuje naši pomoc

Jediný moment obrátil sedmnáctiletému Filipovi život naruby. I když deset let skákal parkur a salta metal kudy chodil,...

Z Ellen Page je Elliot. Transgender herec přijal nové jméno a oslovení

Z herečky Ellen Page (33) je nyní Elliot. Umělec oznámil, že je transgender a přijal nové jméno a oslovení on/oni. V...