Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak si poradit s nadúrodou hub: hlavně nesušte babky, promění se v jed

Každá houba se nehodí ke každému způsobu úpravy. Například babky napadne jedovatý parazit nedohub, zmrazená pýchavka zhořkne. Pro zmrazování se doporučuje houby krátce povařit, choroš zase výborně chutná naložený.

Sušené houby se hodí do polévek i do směsí k masům, ne všechny druhy si ale po usušení zachovají tak dobrou chuť | foto: Profimedia.cz

Konec léta vynahradil houbařům hubené jaro a první polovinu prázdnin. Už od srpna si odnášejí z lesa plné košíky. Až se vám bohatá úroda přejí a pustíte se do sušení a nakládání, dejte si pozor. Chuť některých hub můžete špatně zvolenými úpravami úplně zkazit.

Nejčastěji sušíme, ale...

Nejčastěji uchováváme houby sušením (viz článek Češi vášnivě houbaří, ale nesbírají cokoliv a raději suší, než nakládají), dají se tak totiž zpracovat skoro všechny druhy. Některé by vám ale přeci jen po této úpravě nezachutnaly. K sušení se nehodí například choroš, muchomůrka růžovka, pýchavky nebo václavky. Zato si pochutnáte na bedlách, kotrčích, křemenáčích, ryzcích či žampionech a samozřejmě na hřibech.

Pozor ale na obyčejné babky, při sušení se na nich množí parazit nedohub. "Babka se tak stane zdravotně závadnou. Nedohub (Verticillium), který po požití ohrožuje slinivku, se při sušení rozšiřuje i na všechny ostatní houby. Připravíte si tak dokonalý jed," varuje mykolog Jiří Baier.

Při sušení rozprostřete houby v dostatečné vzdálenosti a suchém prostředí

Při sušení rozprostřete houby v dostatečné vzdálenosti a suchém prostředí

Z pečícího papíru usušené houby jednoduše seberete, aniž by se nalepily na plech

Z pečícího papíru usušené houby jednoduše seberete, aniž by se nalepily na plech

U ostatních druhů se ale bát nemusíte. Houby nakrájejte na několikamilimetrové plátky a nechte usušit v dobře větrané místnosti. Kdo nemá sušičku na potraviny nebo suchou půdu, vystačí si s plechy na radiátoru. Na pečící papír rozložte houby v dostatečné vzdálenosti, aby se nepřilepily. Díky papíru půjdou pak jednoduše sundat z plechu. Usušené houby skladujte opět v suchu, i špatné skladování může houby znehodnotit.

Do mrazáku se všemi houbami

Pokud si chcete pochutnat na "čerstvých" houbách i v zimě, máte ještě možnost je zamrazit. Lišky, hřiby i václavky tak vydrží roky. "Stačí je alespoň pět minut tepelně zpracovat, povařit nebo dát do mikrovlnné trouby," radí Baier. Poté jimi naplňte igelitové sáčky a dejte do mrazničky. Nezmrazujte ale pýchavky, které zhořknou.

Díky zamrazení budete mít chutné houby vždy po ruce a připravovat z nich různé pochoutky. Míchat je ale můžete i mezi sebou podle chuti. "Ideálně zkombinujte pevné druhy, jakými jsou třeba holubinky, s blátivějšími křemenáči nebo klouzky," doporučuje mykolog.

obalované nebo nakládané? Které houby se hodí do směsí nebo do rizota?

Nakládáné: hřiby, choroš oříš, lišky, ryzce, špičky, václavky
Čína a jiné směsi: jedlé holubinky, muchomůrka růžovka, ryzce, špičky, ucho Jidášovo, žampiony
Řízek: hlívy, choroše, chorošovce, kotrče, pýchavka palicovitá, žampiony
Pod maso: bedly, hřiby, smrže, špičky, závojenka podtrnka, žampiony
Polévky a omáčky: hříbky, lišky, pýchavky, smrže, ucho Jidášovo
Rizoto: lišky, pravé hřiby, žampiony
Smaženice: hřiby, muchomůrka růžovka, ryzce, václavky
Zapečené: čerstvé hřiby a žampiony, kozáky

Špatně zvolená úprava zkazí chuť

Ať už si chcete pochutnat na čerstvých nebo sušených houbách, hraje roli kromě jejich chuti i úprava, kterou zvolíte. Choroš potřebuje delší tepelné zpracování a výtečně chutná naložený v octě. Guláš se vám povede z klobouků václavek nebo z klouzku sličného. Tyto druhy by ale chuťově pohořely, kdybyste je zkusili usušit. Závojenkou podtrnkou nebo pýchavkou byste zase zkazili smaženici.

Zmíněná babka, neboli hřib žlutomasý, svou chutí lépe a bezpečně zapadne do polévek. Ty jinak snesou jak sušené, tak čerstvé kousky. "Do bramboračky se hodí většina jedlých hub, nejlepší jsou však modráky - hřiby kováře, koloděje," uvádí na svých stránkách Petr Müller, šéfredaktor časopisu Houbař.

Na druhé straně ale zdánlivě nevhodná kombinace chutná znamenitě. Spojení hub a salátu vás příjemně překvapí (viz článek VIDEO: Bleskový houbový salát á la Pohlreich, jednoduchý jako žebřík).

Informace o zmíněných houbách najdete v našem Atlasu hub.

Jak uchováváte houby?

celkem hlasů: 9126

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 21. září 2010. Anketa je uzavřena.

Suším
Suším 5102
Zmrazuji
Zmrazuji 3228
Nakládám
Nakládám 796

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...