Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

aktualizováno 
Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u nás považuje za samozřejmost. Díky tomu jsou Češi považováni za jedny z nejlepších třídičů odpadu, napsal týdeník 5plus2.

Kontejnery na tříděný odpad | foto: Josef Škvor, Metro.cz

Češi jsou milovníci přírody, což dokazuje například nejpropracovanější systém značených turistických tras na světě. Smysl pro ekologii se mezi lidmi projevuje i při třídění odpadu. 

Fotogalerie

Však také modrý, žlutý, zelený či červený kontejner připomíná právě stejné barvy turistických značek a tím pádem krásnou přírodu tuzemských luk a lesů. 

Většina obyvatel, přesně 73 procent, třídění odpadu dnes považuje za svou každodenní rutinu.

Je to prý to nejmenší, co mohou udělat pro ochranu životního prostředí. Tvrdí to alespoň účastníci průzkumu společnosti EKO-KOM, jež provozuje síť barevných kontejnerů. V tomto ohledu patří Češi mezi premianty celé Evropské unie. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Třídění odpadků ovšem v poslední době zažívá i problémy. Například až donedávna posílala Evropa více než polovinu svého plastového odpadu do Číny. S tím je teď konec. 

Peking v lednu uzavřel největší recyklační trh světa. Vyvstal tak poměrně palčivý problém – co teď bude Evropa dělat se svým odpadem? 

Jedním z návrhů je i zakládání plastových dolů (více informací o tom, jak si poradit s plasty čtěte zde). 

Jak si v Česku vedeme v třídění jednotlivých materiálů? Jen v bodech si to připomeňme.

1.Papír

Devět z deseti papírových obalů se podařilo loni v Česku vytřídit. Pokud se z jednoho vzrostlého stromu vyrobí přibližně tuna papíru, pak se podařilo zachránit 9 z 10 stromů, které by jinak sloužily k výrobě papírových obalů. 

Za loňský rok je to přes 200 tisíc stromů, jeden strom pak zachrání přibližně 50 třídících lidí.

2.Barevných kontejnerů přibývá

 Loni bylo dostupných pro obyvatele Česka 354 tisíc barevných kontejnerů na recyklovaný odpad. V roce 2010 jich bylo jen 200 tisíc.

3.Sklo

Každý Čech loni průměrně vytřídil 12,6 kg skla. Všechny dnešní skleněné lahve obsahují větší či menší část recyklovaného skla. Z toho se pak vyrábí například stavební izolace, takzvané pěnové sklo. 

K zateplení jednoho rodinného domu je třeba asi 14 tisíc lahví. Takový počet loni průměrně recyklovalo 560 lidí.

4.Zkracuje se docházková vzdálenost

Průměrná docházková vzdálenost každého Čecha ke kontejneru s tříděným odpadem je 92 metrů. Ještě v roce 2016 to bylo 96 metrů, v roce 2006 dokonce 138 metrů.

5.Plasty

Loni průměrně vytřídil každý Čech 13,2 kg plastů. Kdyby šlo jen o plastové lahve, tak z těchto 13,2 kg lahví se vyrobí jedna až dvě flísové bundy. Z recyklovaného plastu se vyrábí například protihlukové stěny nebo plastové díly v autech.

Podívejte se na video, jak Evropa řeší plastové odpady.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Zahradu u Baťova domku zvládli přetvořit za sto tisíc, pomohli kamarádi

Terasu ze starých cihel doplnil nábytek ze zlínské produkce.

Proměna zahrady u jednoho z Baťových půldomků ve Zlíně vyžadovala citlivý přístup s respektem ke specifické historii i...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

Sehnat kuchaře je největší problém gastronomie, řekl Punčochář v Rozstřelu

Šéfkuchař Jan Punčochář v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel. (30. dubna 2019)

Šéfkuchař Jan Punčochář je jedním z nejvýraznějším členů pražské kulinářské scény. V současné době ho můžete pravidelně...

Pohlreich se vrací na obrazovky s grilováním steaků. Na řadě je T-bone

T-bone steak s gremolatou

Primácký pořad Rozpal to, šéfe! se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem zahájil prvním dílem svoji jarní premiéru....

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz