Proběhne celosvětový úklidový den. Odpadky se budou sbírat i u nás

aktualizováno 
Den celosvětového úklidu letos proběhne 15. září. Miliony lidí ve skoro 150 zemích včetně Česka se postaví proti globálnímu problému s odpady tím, že vyčistí silnice, parky, pláže, lesy i řeky.

Je neuvěřitelné, kolik odpadků jsou lidé schopni v přírodě odhodit. | foto: Trash Hero Praha

Celosvětový úklidový den je myšlenka, která vyvstala ze spontánní národní iniciativy Let’s Do It! v Estonsku v roce 2008, kdy lidé vyčistili celé Estonsko za pouhých pět hodin. Od té doby se akční model – jedna země za jeden den – rozšířil po celém světě a vytvořil jedno z nejrychleji rostoucích hnutí v historii. K dnešnímu dni se tak 134 zemí a 20 milionů lidí připojilo k úsilí o uklizení nelegálního odpadu ve svém okolí, letos se chystá další nárůst.

Fotogalerie

Národním koordinátorem pro Českou republiku je již pátým rokem spolek Ukliďme Česko. Národní akce Ukliďme svět, ukliďme Česko se letos na jaře zúčastnilo 113 000 lidí.

V České republice organizované úklidy probíhají již od roku 1992, po vzoru Let’s Do It! se uklízí pátým rokem a za tu dobu se do akce zapojilo více než 300 tisíc dobrovolníků, kteří společně uklidili přes 9 000 tun odpadů z našich měst a přírody. 

Letos se připojila do celosvětové výzvy i organizace Trash Hero, která vznikla v Thajsku v roce 2013. Tehdy jedna parta uklidila pláž zaneřáděnou odpadky. Další týden uklidila jiné místo a pak znovu a znovu. 

Za pět let se k odpadkovým hrdinům připojilo 104 000 dobrovolníků, kteří uklidili přes 600 tun odpadků z pláží, řek i měst v Asii, Evropě a Americe. V Česku uklízejí „odpadkoví hrdinové“ v Praze a v Brně a postupně vznikají další základny.

Pro zájemce je trojí možnost, jak se do celosvětové akce zapojit. Buď se můžete stát organizátorem úklidu ve své lokalitě, nebo se stát dobrovolníkem, který 15. září vyjde do terénu a bude pomáhat uklízet. A pro ty, kdo časově nestíhají, je tu ještě třetí možnost, pomocí mobilní aplikace ZmapujTo (pro Android a iPhone) zmapujte nepořádek, jehož jste svědky (o aplikaci ZmapujTo jsme psali zde).

Akce má především za cíl širokou veřejnost skrze vlastní zážitek poučit o závažnosti problému černých skládek a odpadu v přírodě, oživit témata diskuze o odpadech a recyklaci a takto vzniku černých skládek předcházet. Ti, co jednou uklízeli, už další nepořádek dělat nebudou.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

Hip hop svědčí sýrům, jsou pak lepší, vyzkoumala švýcarská studie

Vítězný sýr, kterému se hrála hudba ve stylu hip hopu.

Neobvyklý experiment provedla Bernská umělecká univerzita. Vzala devět kol ementálského sýru a každému z nich hrála...

Pohlreich griluje levné hovězí hrudí v suché marinádě jako Texasan

Neočekávejte maso křehké jako z bifteku

Ke grilování není třeba vždy používat jen ty nejdražší a nejjemnější kousky. Šéfkuchař v dalším dílu primácké show...

Nesestavil bych stejné menu pro Harrachov, Prahu či Brno, říká šéfkuchař

Šéfkuchař Zdeněk Křížek

Šéfkuchař Zdeněk Křížek byl „zavedenou veličinou“ v malostranském hotelu Mandarin Oriental, kde se specializoval na...

Najdete na iDNES.cz