Holubinka mandlová (Russula vesca)

  10:15aktualizováno  10:15

Holubinka mandlová | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewJejím hlavním poznávacím znakem je zvláštní zbarvení klobouku, připomínající mladou hovězinu. Když se vám po dostatečně dlouhém tréninku podaří její barvu zafixovat v podvědomí, máte vyhráno.

Klobouky jsou 6 - 8 cm široké, v mládí polokulovité, později rozložené až vmáčklé, na okraji krátce rýhované, kalně masově červenavé až hnědavé, barevně jako rozmyté, naspodu s bílými lupeny a bílým až nažloutlým, dole zúženým, narezlým, 3 - 6 cm dlouhým a 1 - 2 cm širokým třeněm; chuť mírná, výtrusný prach bílý. Výtrusy jsou bezbarvé.

Kde a kdy roste

Holubinka mandlová roste celkem hojně v létě a na podzim (červen až říjen) v lesích listnatých, smíšených a jehličnatých, ale i v parcích, zejména pod duby, habry, břízami, borovicemi ap..

Je jedlá. Holubinka mandlová je dosti podobná též jedlé holubince celokrajné (Russula polychroma), která se liší červenohnědým, až do fialová zbarveným kloboukem a brzy žlutookrovými lupeny. Jinak s ní můžete v kuchyni všemožně čarovat – je naprosto všestranná. Hodí se do omáček, do směsí, můžete ji smažit i pražit. Také vyzkoušejte sušení – sušit lupenaté houby je výhodou hlavně v sezóně, která nebyla na hřiby zrovna bohatá.

Autoři:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Další z rubriky

Hřib moravský (Boletus moravicus)

Hřib moravský

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.

Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Hřib skvrnitý

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.

Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Hřib rudonachový

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz