Pondělí 27. září 2021, svátek má Jonáš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 27. září 2021 Jonáš

Pět nejslavnějších dezertů světa. Jak je vyrobit a kde je ochutnat

Říká se jim sladká tečka nakonec či půlnoční pohlazení. Případně to nejlepší z večeře, neboť právě tyhle kulinární skvosty končí každé lepší a slavnostnější hodování. Také se necháváte podobně rozmazlovat? Z našeho přehledu si určitě vyberete svého tajného favorita na celkové vítězství.

Originální panna cotta z podmáslí je jednou z novinek šéfkuchaře Vojtěcha Václavíka z romantické restaurace Hergetova Cihelna. | foto: Archiv restaurace Cihelna

Představíme vám pět slavných dezertů, z nichž většinu najdete na menu každé lepší restaurace. Vydáme se do Francie, do Itálie i na Balkán. Ale pozor, mezi naší vybranou pěticí nenajdete sachr ani cheesecake, kterým jsme věnovali samostatný prostor v souboji dortů (článek zde).

Nyní se posouváme ještě o jednu příčku výše, do vysoké cukrářské gastronomie, kde rozhodující roli hraje nejen kvalita surovin, ale také nečekané a rafinované kombinace chutí.

1.Čokoládová láva

Příkladem za všechny může být velmi populární fondant, na první pohled vlastně jen jakási čokoládová „bábovička“, která ovšem v precizním provedení překvapí jak hutnou a lahodnou čokoládovou lávou, která z fondantu po rozříznutí vytéká, tak také spoustou kreativních hříček, jimiž je možné chuť prémiové čokolády zvýraznit (chilli, zmrzlina).

Teplý čokoládový fondant v kombinaci s mátovou zmrzlinou a mátovým kaviárem...

Teplý čokoládový fondant v kombinaci s mátovou zmrzlinou a mátovým kaviárem z restaurace Mlýnec.

Zajímavé je, že fondant je poměrně mladou záležitostí. O jeho autorství se sice hádá newyorský šéfkuchař se svým francouzským sokem, nicméně za datum narození se považuje rok 1987. Pokud se do fondantu pustíte doma, důležité je vychytat čas pečení v troubě. Pokud ho nevyndáte včas, budete mít místo lávového překvapení jen „kakaovou buchtu“.

Fondant s rybízovou omáčkou
Zkuste si připravit fondant podle receptu šéfkuchaře Michala Nikodéma z kuchařského studia Ola Kala. Množství uvedených surovin postačí na osm porcí.

230 g másla
230 g hořké čokolády 80%
120 g hladké mouky
250 g cukru krupice
400 g vajec
máslo a polohrubá mouka na vymazání formiček

Vejce s cukrem vyšleháme do tuhé pěny. Mezitím rozpustíme máslo a čokoládu a přimícháme do našlehaných vajec. Poté přidáme přes síto prosetou hladkou mouku a opět promícháme. Těsto necháme v lednici minimálně tři hodiny až jeden den odpočinout. Pozor, velmi ztuhne.

Fotogalerie

Poté plníme do formiček vymazaných máslem a vysypaných moukou a pečeme ve vyhřáté troubě na 190°C cca 11 minut. Teplota trouby a čas je orientační. Každá trouba peče jinak. Dezert má být na povrchu pevný, aby se dal z formičky vyklopit, a po zakrojení vidličkou vyteče tekuté horké čokoládové jadérko.

„Ideální je podávat fondant s kyselým ovocem nebo ovocnou omáčkou – například malinovou, rybízovou, višňovou, pomerančovou a s francouzskou zakysanou smetanou creme fraiche. Pozor, mnoho lidí zaměňuje fondant za čokoládové souflé, což je spíše pečený, nadýchaný piškot, kdežto fondant je hutný, na povrchu pevný, ale uvnitř tekutý,“ upozorňuje zkušený kuchař Michal Nikodém.

2.Legendární tiramisu

Další legendou mezi dezerty je italské tiramisu, připravované ze sýru mascarpone, který se vyšlehá se syrovými žloutky a cukrem. Tato hmota se pak prokládá speciálními savojskými piškoty, které jsou namočené do espresa ochuceného mandlovým likérem Amarettem.

Tiramisu je na povrchu posypané hořkým kakaem a někdy se přidávají zrnka kávy.

Tiramisu je na povrchu posypané hořkým kakaem a někdy se přidávají zrnka kávy.

Takto připravený dezert se musí nechat několik hodin rozležet, na povrchu je pak posypaný hořkým kakaem a někdy se přidávají zrnka kávy. Výsledkem je mimořádně rafinovaná, téměř návyková chuť, která je samozřejmě závislá na poctivém provedení a kvalitě samotných surovin.

Problémem tiramisu je použití syrových vajec, které hrozí salmonelou, řada restaurací raději používá vejce pasterovaná, nebo připravuje tiramisu bez vajec. Také tiramisu je poměrně mladým dezertem, neboť poprvé bylo podle dostupných informací připraveno ve městě Treviso v roce 1971.

3.Dobrota pod krustou

Naopak slavný francouzský dezert creme brulée, případně jeho španělská, respektive katalánská variace crema Catalana, má historii mnohem starší, neboť se v kuchařských knihách objevuje již od konce 17. století.

Ještě jednou creme brulée. Tento dezert připravil s chřestem šéfkuchař...

Ještě jednou creme brulée. Tento připravil s chřestem šéfkuchař restaurace Bellevue v rámci chřestového menu.

Francouzský dezert creme brulée (první zleva) proslavila především karamelová...

Francouzský dezert creme brulée (první zleva) proslavila především karamelová krusta, která vznikne roztavením cukru s pomocí speciální cukrářské pistole.

Creme brulée má dvě části – tou první je pudinkový krém ze žloutku, smetany a cukru, který může být ochucen mnoha způsoby, třeba citronem, vanilkou, ovocem či nějakým likérem. Na povrchu se pak připravuje karamelová krusta – která vznikne roztavením cukru s pomocí speciální cukrářské pistole.

4.Pozdrav z Piemontu

Dalším slavným dezertem je panna cotta pocházející z italského Piemontu, kde se údajně připravovala už 19. století, nicméně tištěný recept je známý až od roku 1960.

Dezert panna cotta pochází z italského Piemontu, kde se údajně připravoval už v...

Dezert panna cotta pochází z italského Piemontu, kde se údajně připravoval už v 19. století.

Panna cotta se dělá ze smetany, cukru a želatiny, která se povaří a pak se nalije do misky, kde se nechá zchladnout a ztuhnout.

Základní krém má křehkou konzistenci a velmi jemnou a lahodnou chuť, která se skvěle kombinuje s lesním či exotickým ovocem, čokoládou a mnoha dalšími ingrediencemi.

5.Balkánské pohlazení

Jako poslední si představíme dezert, který je sice nejméně známý, ale chuťově je naprosto jedinečný a obvykle po něm nezůstane na talíři ani drobeček.

Pochází z Balkánu, konkrétně se o něj hádají hlavně Slovinci a Chorvati (první zaznamenaná verze pochází ze Slovinska a má v rodném listě zapsán rok 1953) a jmenuje se kremšnita.

Kremšnita z pražské restaurace Luka Lu. V dobách společné Jugoslávie byla...

Jeho základem je vyšlehaný žloutkový krém s vanilkovým luskem, který se pokládá na do zlatova upečené listové těsto, zatímco druhý plát listového těsta se položí navrch a pak se vše dá na několik hodin zchladit do ledničky. Výsledný chuťový dojem je skvostný, neboť v sobě spojuje jemnost, lahodnost a křehkost.

Kde ochutnat?

A kam zajít vyhlášené dezerty ochutnat? Třeba pražská Hergetova Cihelna nabízí výborný čokoládový fondant s višňovým kompotem a zmrzlinou ze zakysané smetany.

Vyhlášené creme brulée připravují v restauraci Bellevue, kde ho šéfkuchař podává s meruňkami marinovanými v brandy nebo v brněnské restauraci Borgo Agnese, kde šéfkuchař vsadil na kombinaci chutě červených pomerančů s kardamonem.

Jedno z nejlepších tiramisu v Česku můžete ochutnat v rodinné italské restauraci Cinque Corone nedaleko Uhelného trhu, kde nabízejí také různé kreativní verze, třeba tiramisu s jahodami či s limoncelem. Na kremšnitu se chodí buď do Chorvatského mlýnu v Šárce nebo do malostranské restaurace Luka Lu. Skvělou kokosovou panna cottu doplněnou mangem, mučenkou a mátou připravují v olomoucké restauraci Entree.

Autor: pro iDNES.cz

Hroši v ZOO Dvůr Králové

Sledujte online přenos z unikátní expozice hrochů v ZOO Dvůr Králové. V největší expozici ve střední Evropě žije 6 hrochů - samec, dvě samice a tři mládata.

Další zajímavé nekonečné přenosy najdete na Slow TV iDNES.

Praha na dlani. Podívejte se na ni z ptačí perspektivy

  • Nejčtenější

Vlídná válka. Ve sporu o ostrov si Dánsko a Kanada udělují alko-rýpnutí

O vlastnictví onoho ostrůvku se pře Kanada s Dánskem dlouhá desetiletí. Jeho bezvýznamnost dává sporu podobu klukovin a...

Při výstupu na Elbrus zemřelo pět horolezců, další vyvázli se zlomeninami

Při výstupu na Elbrus, nejvyšší horu Ruska, zemřelo pět horolezců, informují ruská média. Dalších 14 záchranáři dostali...

Itálie za deset eur. Letenky po Evropě jsou laciné jako nikdy předtím

Premium O tom, kam se pohnou ceny letenek po skončení koronavirové epidemie, se ještě před pár měsíci divoce spekulovalo. Co se...

Mrož, který obeplul půl Evropy a potopil několik lodí, se vrátil na sever

Mrož Wally, který při svých cestách podél západoevropského pobřeží urazil přes čtyři tisíce kilometrů, byl spatřen u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sedm set let stará zpívající lípa ze Svitavska je stromem roku

Anketa Strom roku má letošního vítěze. V konkurenci 77 stromů vyhrála více než 700 let stará zpívající lípa z obce...

Mizejí už i chodníky. Ústecké ghetto se vymyká, čeká ho nový režim

Premium Ve čtvrti Mojžíř v Ústí nad Labem, která se za dvacet let změnila ze solidního sídliště v ghetto, nastane nový režim....

Zabaveno. Policie hon na Savova nevzdává, vzala mu nemovitosti a sto milionů

Premium Kontroverzní podnikatel František Savov je už sedm let obviněn v případu obřích daňových úniků a zhruba stejnou dobu se...

Vlak do Chorvatska klidně zruším, pokud problémy s ním neustanou, tvrdí Jančura

Premium Skupina Student Agency se během léta zvedla z covidového dna, přesto za sebou táhne půlmiliardový účet a chybí jí i...

  • Další z rubriky

ZANIKLÉ TRATĚ: Dráha z Turnova vedla přes dvorky žižkovských činžáků

Seriál Dnes prozkoumáme dráhu za žižkovskými činžáky, po které jezdily vlaky téměř 140 let. Ruch tam ustal teprve v roce 2008,...

Objevujte hrady v Česku. Pět výletů, které opravu stojí za to

Česká republika je na hrady velmi bohatá. Byla by škoda, kdybyste je zrovna vy letos nenavštívili. Přijměte pozvání na...

KVÍZ: Znáte rekordy a kuriozity železnice v Česku?

Železniční síť v Česku patří k nejhustším na světě a o rekordy tu rozhodně není nouze. Víte například, kde hledat náš...

Rozhledny Česka: strážní vojenskou věž turisté milují, špačkárna je unikát

Není to úplně běžná rozhledna, na kterou lze v české krajině narazit. Především u státních hranic jich ještě před...

Jsem zohavená, říká Linda Evangelista. Po kryolipolýze je k nepoznání

Topmodelka Linda Evangelista se rozhodla bojovat s projevy stárnutí pomocí kryolipolýzy a skončila podle svých slov...

Marek Ztracený na koncertě spadl z pódia na hlavu a skončil v nemocnici

Zpěvák Marek Ztracený bude na koncert v Pardubicích dlouho vzpomínat. Během vystoupení si nevšiml, že je už na okraji...

Anife Vyskočilová má chatu v Suchdole s krásným výhledem na Prahu

Vzpomínáte si na poslední díl seriálu Sanitka, natočený podle skutečné události, kde na zahrádkářskou kolonii v...

Nechávat teď ležet peníze na účtu v bance je holý nerozum

S rostoucí inflací si teď láme hlavu nejedna domácnost s volnými penězi. Řeší otázku, kam peníze uložit, jak je...

Lucie Šafářová a Tomáš Plekanec se vzali, ukázali fotky z veselky

Přestože na jaře prohlašovali, že kvůli drahému rozvodu hokejisty Tomáše Plekance do svatby nebudou investovat,...