Pondělí 27. září 2021, svátek má Jonáš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 27. září 2021 Jonáš

Tajemství chorvatské kuchyně odhaleno

Na stole voní tak čerstvé krevety, že máte pocit, že během několika sekund zmizí z talíře zpět do hlubin. Před hodinou nalovené, nyní lehce opražené na domácím olivovém oleji, k tomu červené víno, jako aperitiv podomácku pálená rakije a odpoledne pečené nadýchané běloučké bagety - možná právě takhle se hoduje v ráji.

I když jídel, po nichž se olíznou i labužníci, je v Chorvatsku víc. A nejsou to rozhodně jen plody moře.

Každý region má své vlastní speciality, které byste měli ochutnat. Smažené, pečené, grilované, zapékané - vyhlášené lahůdky mají desítky druhů úprav a použití. Zeptejte se místních na dobrou hospodu, nikoli však na tu, která je na promenádě a v obležení turistů. Chtějte poctivou konobu s rodinnou tradicí, takovou, kam by zašel i vrásčitý otec vašeho ubytovatele.

Všechno začíná na Istrii

Jestli je vhodné někde začít túru po restauracích, pak právě na Istrii. Zdejší pochoutku, lanýže, jinde hned tak nenajdete. Tato exkluzivní houba dosahuje ceny až 3000 eur za kilo. To v případě nejvzácnějšího, bílého lanýže, jehož domovem jsou lesy městečka Motovun ve vnitrozemí. Lanýže (tartufi) jsou vynikající jako "koření".

Delikatesou je například kozí sýr s lanýži či fuži, těstoviny s hrstí těchto nejdříve orestovaných hub, nebo fritaja čili omeleta s tímtéž. Fritaju lze podávat i s divokým chřestem, který roste v jarních měsících po celém severu Istrie.

Dalším zážitkem jsou vyhlášené ústřice (oštrige) z Limského kanálu či ombolo, plátek vepřového masa od kosti, jemně uzený, poté opékaný na žhavém uhlí.

A jako úvod je vynikající maneštra, polévka "co dům dá". Silný zeleninový vývar z brambor, fazolí, zeleniny, s pořádnou porcí kukuřice, usrkávaný pod staletými stromy, to je chuť, na kterou se nezapomíná. Nespleťte si však maneštru s jinou polévkou - "supou". Mají spolu málo společného. Snad jen, že supa teče a jí se lžící. Horké červené víno se nalije do "bukalety", speciálního keramického džbánku. Přidá se plátek čerstvě orestovaného chleba s několika kapkami olivového oleje, lžící cukru a špetkou pepře.



V KONOBĚ. Otevřené ohniště, čerstvé jehněčí maso, mořské plody, zelenina -
-  to jsou hlavní tajemství chorvatské kuchyně.

O bylinkách v mase

Konkurentem istrijské kuchyně je dalmatská. Váš gastronomický výlet může začít na ostrově Pag. Třeba pažský sýr je delikatesa první třídy. Mléko dávají ovce, které patří k nejmenším v celém Středomoří. Výtěžek je nízký, ale zato zcela unikátní. Ovce spásají léčivé byliny na zdejších pastvinách. Své udělá ostrý vítr bóra, který sklouzává z pohoří Velebit, mezi ostrovem a pevninou nadzvedne neviditelný oblak mořské vody a jako sprchou pokropí právě povrch ostrova. A právě v kombinaci soli bohaté na minerály a léčivých bylin je tajemství chuti pažského sýru.

K sýru se výborně hodí známý dalmatský pršut, vyuzená šunka sušená nejlépe ve větru bóra. Po celé Dalmácii restaurace servírují dalmatské brodetto (brudet), guláš z mořských plodů nebo ryb, a to nejčastěji s kukuřičnou polentou. Toto nejpopulárnější jídlo na jadranském pobřeží má desítky variací přípravy.

Určitě nevynechte plněné olihně (punjene lignje), ačkoli vám můžou první čtyři sousta připadat docela zvláštní.

Zastavte se také u ryb a mořských plodů. Humry, raky, langusty, krevety, bílé a modré ryby (dělení podle kvality masa) mají v každém lepším podniku. A pokud potřebujete maso zajíst něčím sladkým, objednejte si kroštule (odpalované těsto smažené na oleji) či rožatu - slavný dubrovnický pudink.



Chorvatský brudet, dušený pokrm z ryb, najdete snad na každém jídelním lístku.

Víno místo vody

Chorvaté pijí víno téměř jako vodu. Tedy na žízeň, nikoli však v původní síle. Víno ředí: červenému s vodou říkají bevanda, bílému s minerálkou gemišt. Pokud si však chcete užít vynikající chorvatská vína, zkuste s nimi zacházet jako s pokladem, vyplatí se to. Proto žádné ředění.

Začněte bílými víny. Ta se pěstují hlavně v severních oblastech země.

Nejznámější odrůdou je malvazija, v obchodech natrefíte i na chardonnay, tokaj, rulandské šedé, ryzlink a muškát. Věhlasné bílé však naleznete jedině na ostrově Krk v okolí měst Vrbnik. Vrbnička žlahtina je unikátní víno, kterému se v žádných jiných podmínkách nedaří.

Víno z ostrovů

Slávu chorvatským vínům však přinesla až dalmatská vína. Už v dobách antiky patřila k vyhlášeným pochoutkám, vína z ostrova Vis dokonce platila za jedna z nejlepších v celém světě. Každý ostrov si dodneška odnesl svoje druhy vín a svoje vinaře.

Ostrovem s nejvíce odrůdami vinných hroznů i nejvíce ceněnými produkty je Hvar, stejné postavení na trhu však mají i vína z ostrovů Brač, Vis, Korčula a Lastovo a z poloostrova Pelješac.

Nejproslulejším vínem severní Dalmácie je primoštenský babič, výborné červené suché, nejrozsáhlejší nabídku dobrých kvalitních vín nabízejí vinice v okolí Šibeniku - šibenický babič, plavina, opol rosé, dalmatiner.

Směrem na jih však nabídka z pohledu kvality i množství druhů výrazně roste. Střední a jižní Dalmácie, a především ostrovy, jsou rájem pro milovníky dobrého červeného moku. V Murvici na Brači roste jedna z nejlepších variant odrůdy plavac, víno bol. Na Hvaru najdete autochtonní vína bogdanuša, drnekuša, prč a mekuja i vynikající zlatý plavac nebo faros. Poloostrov Pelješac nabízí to nejlepší z dingače a postupu, vinice se tady doslova dotýkají mořských vod.

Nejen vínem jsou Chorvaté živi. Během dne vypijí několik káv. A turisté to od nich odkoukali. Silná černá káva, taková, co vás nenechá do čtyř hodin ráno usnout, je na každém nápojovém lístku. Espreso dělané po italsku, které se téměř vejde do náprstku, stejně jako macchiato (espreso s trochou teplého mléka) či kapučíno je nezbytně nutné na pobřeží Jadranu ochutnat.

Zkrátka přijdou snad jen milovníci piva - nabídka je sice pestrá, ale český jazyk to patrně příliš neocení. A jedna rada na závěr - od roku 2004 platí absolutní zákaz alkoholu za volantem. Pokuty jsou vysoké a při opakovaném přestupku nenechavci hrozí dokonce vězením. Nespoléhejte se na to, že chorvatskou policii umluvíte.





Každá restaurace nabízí velký výběr vín. Často postačí objednat si stolní víno, které většinou stojí za to. Nejznámější odrůdou je bílá malvazija.


Udělejte si chorvatské léto ve vaší kuchyni

Recept: Pašticada na trogirský způsob

750 gramů hovězího bez kosti
uzená slanina
trochu hřebíčku
3 česnekové stroužky
vinný ocet
mouka
2 polévkové lžíce sádla
1 cibule
1 polévková lžíce rajského protlaku
1-2 kostky cukru
1 sklenice dezertního vína Prošek nebo jakéhokoli sladkého červeného vína
sůl a pepř

Návod k přípravě:

Omyté hovězí maso prošpikujte kousky uzené slaniny, několika hřebíčky a slabě nakrájenými proužky česneku. Nechte maso marinovat přes den ve vinném octu a několikrát ho obraťte. Vyjměte z marinády, dobře osušte a obalte v mouce. Zvlášť dejte dvě polévkové lžíce sádla, na ně položte maso a celou cibuli.

Opečte maso ze všech stran, přidávejte přitom po troškách vodu, případně hovězí vývar a nechte maso pod pokličkou dusit. Vmíchejte rajský protlak. Poté přidejte sklenici červeného vína, 1 až 2 kostky cukru a povařte směs asi tři hodiny na mírném ohni, až je maso měkké a lze ho krájet na tenké plátky. Přeceďte omáčku přes sítko, přidejte sůl a pepř podle chuti, přelijte znovu přes maso a vařte další půlhodinu na mírném ohni. Podávejte s těstovinami a strouhaným sýrem.

 

Recept: Pudink rožata

6 vajec
6 polévkových lžic cukru
1 litr mléka
citronová kůra
1 polévková lžíce likéru Maraskino nebo rumu
vanilkový cukr
14 kostek cukru

Návod k přípravě:

Smíchejte 6 vajec, 6 polévkových lžic cukru, mléko, citronovou kůru, maraskino (rum) a vanilkový cukr. V odděleném hrnci zkaramelizujte 14 kostek cukru a nalijte je do misky na pudink. Přidejte pudinkovou hmotu a povařte vše ve vodní lázni asi 45 minut. Po zchlazení opatrně překlopte pudink na tác a podávejte. V létě je možné jej před podáváním vychladit v ledničce.



Rožata

 

Chorvatský brudet, dušený pokrm z ryb, najdete snad na každém jídelním lístku.

V KONOBĚ. Otevřené ohniště, čerstvé jehněčí maso, mořské plody, zelenina - to jsou hlavní tajemství chorvatské kuchyně.

ROŽATA. Dezert připravovaný z vajec, cukru a pudinku musíte v Chorvatsku ochutnat.

CO SI OBJEDNAT? Každá restaurace nabízí velký výběr vín. Často postačí objednat si stolní víno, které většinou stojí za to. Nejznámější odrůdou je bílá malvazija.

Chorvatská vína

Autoři:

Hroši v ZOO Dvůr Králové

Sledujte online přenos z unikátní expozice hrochů v ZOO Dvůr Králové. V největší expozici ve střední Evropě žije 6 hrochů - samec, dvě samice a tři mládata.

Další zajímavé nekonečné přenosy najdete na Slow TV iDNES.

Praha na dlani. Podívejte se na ni z ptačí perspektivy

  • Nejčtenější

Vlídná válka. Ve sporu o ostrov si Dánsko a Kanada udělují alko-rýpnutí

O vlastnictví onoho ostrůvku se pře Kanada s Dánskem dlouhá desetiletí. Jeho bezvýznamnost dává sporu podobu klukovin a...

Při výstupu na Elbrus zemřelo pět horolezců, další vyvázli se zlomeninami

Při výstupu na Elbrus, nejvyšší horu Ruska, zemřelo pět horolezců, informují ruská média. Dalších 14 záchranáři dostali...

Itálie za deset eur. Letenky po Evropě jsou laciné jako nikdy předtím

Premium O tom, kam se pohnou ceny letenek po skončení koronavirové epidemie, se ještě před pár měsíci divoce spekulovalo. Co se...

Mrož, který obeplul půl Evropy a potopil několik lodí, se vrátil na sever

Mrož Wally, který při svých cestách podél západoevropského pobřeží urazil přes čtyři tisíce kilometrů, byl spatřen u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sedm set let stará zpívající lípa ze Svitavska je stromem roku

Anketa Strom roku má letošního vítěze. V konkurenci 77 stromů vyhrála více než 700 let stará zpívající lípa z obce...

Mizejí už i chodníky. Ústecké ghetto se vymyká, čeká ho nový režim

Premium Ve čtvrti Mojžíř v Ústí nad Labem, která se za dvacet let změnila ze solidního sídliště v ghetto, nastane nový režim....

Zabaveno. Policie hon na Savova nevzdává, vzala mu nemovitosti a sto milionů

Premium Kontroverzní podnikatel František Savov je už sedm let obviněn v případu obřích daňových úniků a zhruba stejnou dobu se...

Vlak do Chorvatska klidně zruším, pokud problémy s ním neustanou, tvrdí Jančura

Premium Skupina Student Agency se během léta zvedla z covidového dna, přesto za sebou táhne půlmiliardový účet a chybí jí i...

  • Další z rubriky

Itálie za deset eur. Letenky po Evropě jsou laciné jako nikdy předtím

Premium O tom, kam se pohnou ceny letenek po skončení koronavirové epidemie, se ještě před pár měsíci divoce spekulovalo. Co se...

OBRAZEM: Dovolená jako žádná jiná. Balaton lákal turisty i v 19. století

Balaton je největší jezero ve střední Evropě a také je jedním z největších přírodních klenotů Maďarska. Místní mu...

V Austrálii dramaticky ubylo koalů, za tři roky uhynula třetina populace

Austrálie přišla za poslední tři roky o třicet procent koalů medvídkovitých. Podle Australské nadace na ochranu koalů...

Zakončete léto u moře. Kde v Evropě se ohřejete bez davů a inflačních cen

Premium Kanárské ostrovy, Sicílie nebo Kréta. Hlavní letní sezona je sice za námi, přesto i v Evropě stále zbývá dost oblastí,...

Jsem zohavená, říká Linda Evangelista. Po kryolipolýze je k nepoznání

Topmodelka Linda Evangelista se rozhodla bojovat s projevy stárnutí pomocí kryolipolýzy a skončila podle svých slov...

Marek Ztracený na koncertě spadl z pódia na hlavu a skončil v nemocnici

Zpěvák Marek Ztracený bude na koncert v Pardubicích dlouho vzpomínat. Během vystoupení si nevšiml, že je už na okraji...

Anife Vyskočilová má chatu v Suchdole s krásným výhledem na Prahu

Vzpomínáte si na poslední díl seriálu Sanitka, natočený podle skutečné události, kde na zahrádkářskou kolonii v...

Nechávat teď ležet peníze na účtu v bance je holý nerozum

S rostoucí inflací si teď láme hlavu nejedna domácnost s volnými penězi. Řeší otázku, kam peníze uložit, jak je...

Lucie Šafářová a Tomáš Plekanec se vzali, ukázali fotky z veselky

Přestože na jaře prohlašovali, že kvůli drahému rozvodu hokejisty Tomáše Plekance do svatby nebudou investovat,...