Jak se vaří u kuchařského mistra Francie

V lyonském "bouchonu", lidovém hostinci, který přežil z dob, kdy se ještě cestovalo na povozech, každému přijdou na jeho chuť. Prostý, ale gurmánský hostinec získal řadu ocenění a jeho hosté si v něm připadají jako v domácí kuchyni.
Joseph Viola získal v roce 2004 kuchařské ocenění Mistr Francie.

Joseph Viola získal v roce 2004 kuchařské ocenění Mistr Francie. | foto: Kateřina KoubováMF DNES

Dala jsem si štičí nok. Místní specialitu. Spíše velký knedlík, který se líně válí v oranžové omáčce nantua připravené z červených raků na žampionech. Francouzi se olizují až za ušima. Kamarádka Françoise mi říká: "Lepší štičí nok jsem ještě nejedla." Ale já ani po třetím soustu nemůžu těmhle jemnostem přijít na chuť.

Aby bylo jasno: vařím francouzskou kuchyni už roky, vynechávám glutaman a solím jen to nejnutnější. Přesto se nechytám. Fádní nok nemůžu skoro ani dojíst a ráchání v omáčce pomáhá jen zčásti. Aniž bych jeho umění hanila, upřímně se vyznám šéfkuchaři. "Nebojte, každému přijdeme na chuť," říká hned Joseph Viola a nabízí telecí řízek, hovězí nebo zeleninu. To se mi líbí. Nakonec tu zachutná každému.

Interiér restaurace je prostý, přesto v něm vládne příjemná a pohodová atmosféra.

Sedět tady znamená vydat se na cestu časem i do žaludku, srdce a mozku francouzské kuchyně. Do jejího gruntu - lidového hostince z dob, kdy se ještě cestovalo na povozech a Lyon byl centrem textilního průmyslu.

Hostinci se říká bouchon (čte se bušon). Zatímco dnes tento název znamená "špunt" nebo "dopravní zácpu", dříve se tady stavělo ze zcela jiných důvodů. Přepřahalo se a koně se čistili kartáčem, tedy bouchonem. I dnes v Lyonu spousta Francouzů odpočívá při dlouhé jízdě z Paříže na Azurové pobřeží na srpnovou dovolenou.

Tahle restaurace se jmenuje Daniel et Denise a je to jeden z posledního tuctu bouchonů, restauraci doporučuje i slavný průvodce Michelin. Dokonce je to "bistro" letošního roku. Líbí se mi tady, protože vnitřek je prostý a na nic si nehraje, i když vím, že přesně s tímhle cílem ho zařídili: na stolech ubrusy jako ve školní jídelně, na zdech mosazné nádobí, česnekové věnce a retro reklamy. V poledne i večer narváno a veselo.

Je to tady jako kdysi. A jako doma. Šéfkuchař utře ruce do zástěry a už nás

Je to tady jako kdysi - a jako doma. Šéfkuchař utře ruce do zástěry a už nás vítá. Pokorně, jako by ani neměl mistrovský titul za svou prvotřídní paštiku zapečenou v těstě, jejíž plátek si můžete koupit s sebou za "pouhých" bratru deset eur.

Za recept na paštiku z kachních jater a telecího brzlíku s 18 tajnými přísadami zabalenou v těstě získal v roce 2004 Joseph Viola mezi kuchaři ocenění "mistr Francie". Paštiku si hosté kupují domů jako vzácné zboží.

Medové madlénky a meruňkové rozhovory

Tohle je totiž ta pravá francouzská lidová kuchyně, ve které kuchařům krmeným dršťkami (gras-double), jitrnicemi (andouillette), klobáskami (saucisson), telecími brzlíky (ris de veau) a mozečky nebo štičími noky narůstají křídla. Odsud vane věhlas francouzské kuchyně, grunt slavných lyonských šéfkuchařek "matek", ale i pokračovatelů jako Paula Bocuse, šéfkuchaře století, který kuchyni odlehčil do novější podoby a opentlil michelinskými hvězdami.

Gratinované těstoviny (v pozadí) a opečené brambůrky

"Nejstarších bouchonů se v Lyonu zachovalo jen zhruba dvanáct. Ale jen my máme ocenění v michelinském průvodci," pýří se Joseph Viola a střídavě kontroluje talíře, které míří ke stolům, a vítá hosty. V průvodci Daniel et Denise i jeho loňské dvojče ve starém Lyonu Daniel et Denise St. Jean dostali doporučující známku gurmánského biba, tedy tlustého michelinského panáčka, kterým se označuje výborná kuchyně za dostupné ceny.

Joseph každý den nakupuje čerstvé jídlo na trhu. Jako by tím častým chozením na tržiště za sebou přitáhl i tamní atmosféru. Je tu narváno, loket na lokti, a živo. Třetina menu je stálá, vše ostatní se mění podle sezony. Navíc má Daniel et Denise své speciality jako třeba ty štičí noky z úvodu.

"Ráno často ani nevím, co budu ten den vařit. Když vidím na trhu něco zajímavého, i kdyby toho mělo být jen na pět porcí, koupím to," říká Viola. Jako dezert nabízí pudinkový ostrov plovoucí na karamelu, čokoládové blesky z odpalovaného těsta, medové madlénky z piškotu, meruňkové křehké buchtičky, kterým se tady poeticky říká meruňkové rozhovory (conversation d’abricot).

A prozradí mistr Francie nějaký recept? Třeba na "obyčejnou" omeletu? A proč by ne. Takže, máme si prý nachystat máslo, mrkev, koňak, smetanu, šalotku i cibuli, nějakého raka, olivový olej, bobkový list, papriku, omáčku nantua z červených raků, sůl, tymián, bílé víno. No a vajíčka. Dál to snad zvládnete, ne?

Paštika z kachních jater a telecího brzlíku s 18 tajnými přísadami zabalená v těstě.

I když se sem zrovna nevejdete, názvem bouchon se v Lyonu pyšní více adres. V zákulisí se dokonce vede bitva o to, které sdružení má ty pravé podniky. Najdete jich určitě více než dvě desítky. Spojuje je obyčejné prosté vybavení a syté místní jídlo jako základ k pití.

Ono totiž existuje ještě jedno vysvětlení jejich názvu. Prý by mohlo jít o zkomoleninu jména Bakchuse, bájného řeckého boha vína, jehož označení mohly nést první podniky, které měly povoleno prodávat alkohol. A taky to prý byly první kabarety. A při zapíjení jídla pozor: nezapomeňte, že Lyon, přezdívaný město světla, leží na třech řekách: dvě najdete na mapě, jsou to Rhôna a Saôna. A tou třetí je prý Beaujolais, víno.

Může se hodit

Tříchodová polední menu v Daniel et Denise jsou za 29 eur (v přepočtu 730 korun). Lze si dát taky jen hlavní jídlo v ceně mezi 14 a 31 eury. Rezervace nutná, otevřeno jen v poledne a večer, o víkendech zavřeno. Info: www.daniel-et-denise.fr. Další bouchony v Lyonu: Chez Paul, Chez Chabert, La Tete de Lard, Le Poelon d‘Or, Café comptoir Abel, Le Sathonay.

Autoři:

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  26.4 17:01

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln

21. dubna 2024  12:36

Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...

Velká čínská zeď začíná dračí hlavou v moři. K vidění je v Laolongtou

22. dubna 2024

Žíznivý drak přistál na břehu moře, aby se napil vody. Křivky jeho nekonečného těla dál opisují...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Poutní místa v Česku zažívají renesanci, říká autor populární knihy

26. dubna 2024

Lidé stále častěji hledají lokality, kde mohou uniknout před dnešním komplikovaným světem. Návod na...

Království mechu a červených bran. Fušimi Inari je portálem do japonské pohádky

29. dubna 2024

Kilometry tunelů z červených bran torii, hustý les, v němž vládne mech a divoká prasata, tajuplné...

Na co zírá mašinfíra: S chebským Hurvínkem po nejzápadnější trati v Česku

28. dubna 2024

Dnes se svezeme po nejzápadnější dráze v České republice. Kdysi vedla až do Německa, od roku 1945...

Český výletník: Kde Československo nezaniklo. Hranice roztrhala dvě obce

27. dubna 2024

Vždycky mě lákalo vidět, jak vypadá osada Sidonie na Zlínsku, jejíž část se „stěhovala“ na...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  26.4 17:01

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...