Tak má vypadat fastfood. Deset nejlepších pouličních stánků v Evropě

Zapomeňte na mastné klobásy a nazelenalé párky v rohlíku. Odborníci na gastronomii sestavili žebříček nejlepších pouličních stánků v Evropě, na jejichž návštěvu vaše chuťové buňky nezapomenou.
Hija de Sanchez nabízí několik druhů tacos.

Hija de Sanchez nabízí několik druhů tacos. | foto: Kyle John

Oběd v pouličním stánku je vždycky tak trochu loterie, ze které si můžete odnést žaludeční problémy, ale výjimečný chuťový zážitek jen málokdy.

Důkazem toho, že rychlé občerstvení se nemusí omezovat jen na klobásy a hot dogy, je žebříček nejlepších fastfoodů Evropy, který ve spolupráci se třiasedmdesáti gastronomickými experty sestavil easyJet Traveller magazine.

Šéfkuchařka na ulici

Jednoznačným vítězem se stal stánek Hija de Sanchez, který najdete v Kodani a specializuje se na mexické tacos. Provozuje ho Rosio Sanchezová, která byla pět let šéfkuchařkou v legendární restauraci Noma oceněné dvěma michelinskými hvězdami.

V roce 2015 se tato výjimečná kuchařka rozhodla zúročit dědictví po svých mexických předcích (sama vyrostla v Chicagu a je dcerou mexických imigrantů) a začala provozovat fastfood zaměřený na tacos (mimochodem „hija“ znamená ve španělštině „dcera“).

„Většinu své kariéry jsem pracovala ve špičkových restauracích. Dělala jsem to ráda, ale postupem času jsem začala toužit po práci na místě, které by bylo obyčejnější, lépe přístupné běžným lidem a více souznělo s mou duší,“ uvádí Rosio Sanchezová na svých internetových stránkách.

„Myslím, že většina šéfkuchařů chce dosahovat stále lepších výsledků a stoupat výš a výš. Ale před pár lety jsem zjistila, že to není cesta pro mě. Nechtěla jsem skončit se svou vlastní špičkovou a drahou restaurací. A když jsem to zkombinovala se skutečností, že v Evropě je problém najít dobré mexické jídlo, vznikla z toho taqueria – moje další kuchařské dobrodružství,“ doplňuje Sanchezová.

Rosio při výrobě tacos kombinuje ingredience dovezené z Mexika s lokálními dánskými surovinami, jako je třeba čerstvý sýr. K tomu ručně vyráběné tortilly, kvalitní maso a výsledkem jsou tacos, za kterými sem míří tisíce strávníků.

Nabídka tacos se v Hija de Sanchez mění každý den podle dostupnosti ingrediencí.

Parádní domácí limonády? Je libo citrónovou, ananasovou nebo ibiškovou?

Sympatické jsou i ceny. Dvojice tacos vás například vyjde na sto dánských korun, což je v přepočtu tři 340 českých korun.

Rybí kuchyně, vafle i hot dogy

Na druhém místě se v gastronomickém žebříčku umístil fastfood Sea Me v Lisabonu. João Vaz a Rui Gaspar ho založili v oblasti, kde se původně nacházely staré rybářské obchody, a vzdávají jim hold i svým menu. Právě olihně z jejich jídelníčku upoutaly pozornost gastronomických expertů. Kuchaři kombinují tradiční portugalskou kuchyni s japonskou a vaří výhradně z čerstvých ryb a plodů moře.

Proč není kebab jako kebab. A co je vlastně kebab?

V posledních letech obliba kebabu v českých městech vytrvale stoupá. Jenže spousta z nás v tom má trochu „hokej“. Co je vlastně kebab, jak se liší od gyrosu a hlavně proč není kebab v našich fast foodech tak dobrý jako třeba v Německu nebo přímo v Turecku?

Kořeněné maso, pikantní omáčka a spousta zeleniny. Ovšem ten můj kebab je ze...

Bronz potom patří pařížskému Miam Miam, kde najdete ty nejlepší citronové palačinky v Paříži. Dlouhé fronty (ve stánku vaří jediný kuchař) se stojí i na pohankové palačinky plněné čerstvou zeleninou a roztaveným sýrem.

Čtvrté místo získal AmsterDAM Good Cookies díky svým vaflím, které nabízí ve třech příchutích: tradiční, med v kombinaci s meruňkami a ovocné.

Mordi e Vai v Římě je pátým nejlepším evropským fastfoodem a pochutnat si tu můžete na geniálních sendvičích z tradičních italských surovin. Dalšími oceněnými jsou potom berlínský BERLIN se svým kimči, nebo Aleppo Bahebek v Oslu, kde nabízejí mix mezinárodních kuchyní.

Na osmém místě se umístil Lángos Máshogy v Budapešti, deváté místo potom obsadil Korvar Kiosk ve Stockholmu s nabídkou pětadvaceti různých druhů hot dogů. Desátým nejlepším pouličním občerstvením je londýnský Yum Bun, který nabízí tradiční asijskou kuchyni.

Farmářské fast foody

V posledních letech zažívá pouliční občerstvení velký rozmach. V roce 2016 dostaly michelinskou hvězdu například stánky v Singapuru Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle a Hill Street Tai Hwa Pork Noodle. Přitom kuře v sojové omáčce s rýží, které je nejprodávanějším pokrmem v prvním z nich, si můžete vychutnat v přepočtu už za 35 korun.

Podle deníku Independent slaví v rámci fastfoodů obrovský úspěch regionální kuchyně. Ale lidem už nestačí jen stánek s vývěsním štítem slibujícím indickou kuchyni. Stále více se zajímají o to, odkud pochází ingredience (ideálně od farmáře), jaká je historie jídla, které si dávají, a jak se připravuje. Nabídka a kvalita pouličního občerstvení v řadě zemí ve světě zkrátka stále stoupá.

Hija de Sanchez se specializuje na mexické tacos, najdete ho v Kodani.

Co se týká Čechů, ti patří mezi skutečné milovníky rychlého občerstvení. Podle průzkumu, který v roce 2017 provedla agentura Nielsen Admosphere, chodí alespoň jednou měsíčně do fastfoodu téměř 40 procent Čechů.

Celá polovina z českých návštěvníků fastfoodů však preferuje řetězce a není asi příliš překvapivé, že nejvíc navštěvovaný je McDonald’s. Ten se však vůbec neprobojoval do první trojky fastfoodů z hlediska kvality jídla. Za nejchutnější považují Češi jídla servírovaná řetězcích Ugo, Döner kebab a Bageterie Boulevard (v tomto pořadí). McDonald’s spolu s Burger Kingem, byly hodnoceny jako řetězce s nejhorší kvalitou jídla.

Autor: , pro iDNES.cz

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  30.4 9:22

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Už toho máme dost! Jak se populární destinace perou s přemírou turistů

1. května 2024

Velké pokuty za prkotiny, deklasování turistů na chodící peněženky, vytváření organizovaného...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Český výletník: Kde Československo nezaniklo. Hranice roztrhala dvě obce

27. dubna 2024

Vždycky mě lákalo vidět, jak vypadá osada Sidonie na Zlínsku, jejíž část se „stěhovala“ na...

Poutní místa v Česku zažívají renesanci, říká autor populární knihy

26. dubna 2024

Lidé stále častěji hledají lokality, kde mohou uniknout před dnešním komplikovaným světem. Návod na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Nahlédněte do Indie očima české poutnice hnutí Hare Krišna

25. dubna 2024

Indická republika je sedmá největší a s více než miliardou obyvatel jednou z nejlidnatějších zemí...

Už toho máme dost! Jak se populární destinace perou s přemírou turistů

1. května 2024

Velké pokuty za prkotiny, deklasování turistů na chodící peněženky, vytváření organizovaného...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  30.4 9:22

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

OBRAZEM: Nejlepší místa na světě, kde se můžete vydat po stopách dinosaurů

30. dubna 2024

Už pětašedesát milionů let se po povrchu naší planety neprochází. Ale to neznamená, že byste je...

Pláže, rum i vodopády. Mauricius je exotika s dávkou luxusu i dobrodružství

29. dubna 2024

Premium Palírna rumu, kousek od ní vodopád a „sedmibarevná země“, kterou vytvořila nestejnoměrně chladnoucí...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...