Jednička je jako voda v přehradě. Dobrá, ale pořád nic moc

  10:32aktualizováno  10:32
Úroveň gastronomie okolo Brněnské přehrady mi vždy přišla přímo úměrná kvalitě její vody, do které hygienici v minulých letech už před začátkem prázdnin zakazovali vstupovat. Vyrazili jsme zjistit, zda se zlepšení kvality vody v přehradě odrazilo také v jídle, které lze na "pryglu" ochutnat.

Restaurace Jednička u Brněnské přehrady. | foto: Michal SängerMF DNES

Podniku jsem si všiml díky inzerci na Facebooku. Lze se tak dočíst o pořádání tematických víkendových akcí (mexická kuchyně, mořské ryby na grilu a podobně), což by mohlo svědčit o snaze kvalitou vynikat nad okolní konkurencí.

Z jídelního lístku lze vyčíst profilování směrem k italské kuchyni, bohužel první dojem zbytečně kazí děsivé množství překlepů a ve výpisu ingrediencí se dost často objevuje smetana, sýr nebo obojí dohromady.

Servírka byla příliš rychlá

Ve znamení příjemných i nepříjemných překvapení se

recenze restaurací

Restaurace Jednička, Přístavní
www.restaurace-jednicka.cz
Hodnocení: 50 %
Patrná snaha vyniknout nad okolí je zbytečně srážena velkým množstvím chyb.

odehrála celá návštěva. Nejprve jsme se zaradovali, že čepují dalešické pivo (májový ležák za 37 korun), ale hned potom nás nepotěšila nálepka informující, že celý podnik je kuřácký.

Usadili jsme se tedy na zahrádce vybavené masivními dřevěnými stoly, které se ale vůbec nehodí k moderně provedenému interiéru, jenž navíc zatím působí hodně studeně a prázdně.

Stejně nekompatibilní dvojici představuje obsluha, kde číšník je ukázkový případ sympatického vrchního, který s přehledem stíhá, popřeje dobrou chuť a zajímá se, bylo-li jídlo v pořádku. Naopak jeho kolegyně nám dvakrát donesla jídlo, když jsme ještě nedojedli předchozí, a bez úsměvu nebo přání dobré chuti talíř prostě položila a odešla.

V sezóně používají sušenou bazalku

Je léto, vrchol sezony zeleniny i čerstvých bylinek, takže italskou kuchyni musí být radost vařit. Bohužel už první chod byl učebnicový příklad toho, co všechno lze pokazit na jednoduchém jídle.

Restaurace Jednička u Brněnské přehrady - pokus o klasické caprese za 99 korun neohromil. Rajčata byla pobledlá a vše úplně zkazila sušená bazalka.

Salát z plátků rajčat, mozzarelly, bazalky a černých oliv, dochucených pestem, stál 99 korun a byl pravděpodobně pokusem o klasické caprese. V této lokalitě bych za tu cenu čekal nekompromisní kvalitu, jenže my jsme dostali pobledlé rajče, pár levných oliv a průměrnou mozzarellu korunovanou sušenou bazalkou!

Tragédii okamžiku doplňoval talíř nesympatické modré barvy a couvert ve formě několika krajíčků obyčejného chleba účtovaného deseti korunami na osobu.

Kuchař nešetří česnekem

Díky zmíněné "promptnosti" servírky jsme záhy obdrželi čtyři bruschetty, v menu inzerované jako "3ks brusketa", za 65 korun.

Opět ta bledá rajčata, opět místo čerstvé bazalky sušená hmota bez chuti a jako novinka se v jídle objevila výrazná chuť česneku.

Restaurace Jednička u Brněnské přehrady - rajčata byla pobledlá,  bazalka sušená a navíc bylo v jídle příliš mnoho česneku.

Italská rajčatová polévka za 62 korun mohla být nejlepší jídlo naší návštěvy, kdyby se pod krásnou vrstvou z drcených rajčat neskrýval oceán sladké smetany a k tomu opět to jedovaté nádobí v barvě holubí modři. Sušená bazalka pochopitelně nemohla chybět.

Že nám moc nechutná, dámská obsluha asi vytušila, a aby nás snad ze zdvořilosti nenapadlo dojíst, tak před nás hned postavila další jídlo.

Hamburger byl vysušený

Hamburger sice nepatří do italské kuchyně, ale dávám si ho všude, kde na něj v restauracích narazím, což je tedy velmi zřídka. Je to jídlo, které fastfoodové řetězce degradovaly na průmyslovou hmotu. Jenže udělat kvalitní burger je podle mě stejně těžké jako udělat dobrý steak.

Doslova mě nadchlo, když se mě číšník zeptal, jak moc chci maso propečené, jenže jako vlastně u každého jídla se opět dostavilo zklamání. Maso bylo příliš nízké, takže jakákoliv snaha o stupeň propečenosti byla marná, a pak ostudně vyschlá houska.

Restaurace Jednička u Brněnské přehrady - Maso v hamburgeru nebylo středně propečené, houska byla suchá, ale hranolky se povedly.

Za 129 korun to ale bylo určitě to lepší, co jsme během naší návštěvy ochutnali. Zejména hranolky byly bez chyby, a kdyby místo trapného listu salátu, plátku rajčete a okurky na talíř dali trochu zelného salátu s křenem, tak bych i tu housku odpustil.

Česnek byl i ve špagetách

Zpět k testu italské kuchyně nás vrátila další jednoduchá klasika – špagety aglio e olio za 79 korun, v menu pochopitelně opět s překlepy. Celý recept tvoří jen špagety, olivový olej, česnek, chilli papričky a petrželka.

Potěšilo nás, že přesně tyto suroviny jsme dostali, jenže špagety byly al dente asi tak o tři minuty dřív, než se v kuchyni domnívali, petrželka byla zřejmě přidána, když špagety byly ještě na pánvi, takže dostaly zelený odstín.

Restaurace Jednička u Brněnské přehrady - špagety aglio e olio za 79 korun zkazilo množství oleje a česneku.

Chilli bylo docela málo, bohužel oleje a hlavně česneku bylo velmi mnoho. Nedalo se nic dělat, ale toto jídlo putovalo zpět do kuchyně. Naštěstí situaci profesionálně zvládl obsluhující číšník – asi nejlepší část podniku – který objednávku stornoval a jako omluvu nabídl citronovo-limetkový sorbet.

Dělají zbytečné chyby

Sorbet s kousky ovoce byl vynikající, ale to je kupovaný produkt, takže podnik za něj moc chválit nelze. Stejně tak byla výborná třetinka zázvorové limonády za 18 korun. Chtěl bych věřit, že třeba víkendová akce s grilovanými rybami bude vydařenější než naše návštěva. Rád bych pochválil přístup k propagaci i snahu vyčlenit se z okolního průměru, kterému dominují klobásy, langoše a bramboráky.

Jenže ani jedno jídlo nebylo bez chyby a některá byla vyloženě nepodařená. Mnoho chyb by podnik mohl jednoduše napravit a skokově svoje hodnocení zlepšit. Snad se tak brzy stane.

Autoři:

Nejčtenější

Hašek titul JUDr. neměl získat. Jeho práce by propadla i jako seminárka

MF DNES získala rigorózní práci Michala Haška

Rigorózní práci, díky které Michal Hašek získal titul JUDr. ve slovenském Sládkovičově, exhejtman 7 let tají. MF DNES...

Eda z Mostu! je moje role snů. Lidé mě zdraví „drž úhel“, říká Isteník

Michal Isteník hraje výčepního Edu, který v Mostě provozuje hospodu Severka....

Seriál Most! protkaný nekorektním humorem trhá divácké rekordy. Diváky baví i impotentní výčepní Eda, ztvárněný...

„Vlevo dole, vole.“ Timo připsal prezidentovi další citát pod mostem

Pod mostem v Bítešské ulici v Brně se objevil další nápis odkazující na kauzu...

V Brně se po čase znovu objevil nápis odkazující na kauzu prezidenta Miloše Zemana kolem jeho obvinění zesnulého...

Plekanec se rozloučil s Kometou. Gól nedal, ale v bránění byl vzorem

Zadumaný Tomáš Plekanec na brněnské střídačce.

V seznamu střelců hokejové Komety byste jeho jméno hledali marně, přesto si služeb hvězdného Tomáše Plekance v Brně...

Špinavé fotbalové pavučiny. Jak hluboký je problém, který řeší Znojmo?

Stadion fotbalového Znojma

Znělo to jako mimořádně lákavá nabídka. Tak lákavá, že je až s podivem, že nevzbudila podezření. Když tajemní...

Další z rubriky

VIDEO: Zdrogovaný řidič při honičce narazil do stromu, poté zkusil utéct

Zdrogovaný řidič při honičce narazil do stromu

V divokou honičku se minulý čtvrtek změnila policejní kontrola na Břeclavsku. Řidič před hlídkou začal zběsile ujíždět...

Zastal se obětí kněží a nabízí jim pomoc, dostal vyhazov z církevního soudu

Ilustrační snímek

Nová iniciativa, která pomáhá obětem sexuálního zneužití duchovními, vadí brněnskému biskupství. Jejího zakladatele...

Z garáže vyrostli v lídra trhu, podnikatelům roku pomohl i krizový rok

Manželé František Fabičovic a Radka Prokopová z břeclavské firmy Alca plast se...

Začínali v garáži, dnes mají obrat přes miliardu korun a zaměstnávají stovky lidí. Manželé František Fabičovic a Radka...

Najdete na iDNES.cz