Středa 29. června 2022, svátek má Petr, Pavel
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 29. června 2022 Petr, Pavel

Jednička je jako voda v přehradě. Dobrá, ale pořád nic moc

  10:32
Úroveň gastronomie okolo Brněnské přehrady mi vždy přišla přímo úměrná kvalitě její vody, do které hygienici v minulých letech už před začátkem prázdnin zakazovali vstupovat. Vyrazili jsme zjistit, zda se zlepšení kvality vody v přehradě odrazilo také v jídle, které lze na "pryglu" ochutnat.

Restaurace Jednička u Brněnské přehrady. | foto: Michal SängerMF DNES

Podniku jsem si všiml díky inzerci na Facebooku. Lze se tak dočíst o pořádání tematických víkendových akcí (mexická kuchyně, mořské ryby na grilu a podobně), což by mohlo svědčit o snaze kvalitou vynikat nad okolní konkurencí.

Z jídelního lístku lze vyčíst profilování směrem k italské kuchyni, bohužel první dojem zbytečně kazí děsivé množství překlepů a ve výpisu ingrediencí se dost často objevuje smetana, sýr nebo obojí dohromady.

Servírka byla příliš rychlá

Ve znamení příjemných i nepříjemných překvapení se

recenze restaurací

Restaurace Jednička, Přístavní
www.restaurace-jednicka.cz
Hodnocení: 50 %
Patrná snaha vyniknout nad okolí je zbytečně srážena velkým množstvím chyb.

odehrála celá návštěva. Nejprve jsme se zaradovali, že čepují dalešické pivo (májový ležák za 37 korun), ale hned potom nás nepotěšila nálepka informující, že celý podnik je kuřácký.

Usadili jsme se tedy na zahrádce vybavené masivními dřevěnými stoly, které se ale vůbec nehodí k moderně provedenému interiéru, jenž navíc zatím působí hodně studeně a prázdně.

Stejně nekompatibilní dvojici představuje obsluha, kde číšník je ukázkový případ sympatického vrchního, který s přehledem stíhá, popřeje dobrou chuť a zajímá se, bylo-li jídlo v pořádku. Naopak jeho kolegyně nám dvakrát donesla jídlo, když jsme ještě nedojedli předchozí, a bez úsměvu nebo přání dobré chuti talíř prostě položila a odešla.

V sezóně používají sušenou bazalku

Je léto, vrchol sezony zeleniny i čerstvých bylinek, takže italskou kuchyni musí být radost vařit. Bohužel už první chod byl učebnicový příklad toho, co všechno lze pokazit na jednoduchém jídle.

Restaurace Jednička u Brněnské přehrady - pokus o klasické caprese za 99 korun neohromil. Rajčata byla pobledlá a vše úplně zkazila sušená bazalka.

Salát z plátků rajčat, mozzarelly, bazalky a černých oliv, dochucených pestem, stál 99 korun a byl pravděpodobně pokusem o klasické caprese. V této lokalitě bych za tu cenu čekal nekompromisní kvalitu, jenže my jsme dostali pobledlé rajče, pár levných oliv a průměrnou mozzarellu korunovanou sušenou bazalkou!

Tragédii okamžiku doplňoval talíř nesympatické modré barvy a couvert ve formě několika krajíčků obyčejného chleba účtovaného deseti korunami na osobu.

Kuchař nešetří česnekem

Díky zmíněné "promptnosti" servírky jsme záhy obdrželi čtyři bruschetty, v menu inzerované jako "3ks brusketa", za 65 korun.

Opět ta bledá rajčata, opět místo čerstvé bazalky sušená hmota bez chuti a jako novinka se v jídle objevila výrazná chuť česneku.

Restaurace Jednička u Brněnské přehrady - rajčata byla pobledlá,  bazalka sušená a navíc bylo v jídle příliš mnoho česneku.

Italská rajčatová polévka za 62 korun mohla být nejlepší jídlo naší návštěvy, kdyby se pod krásnou vrstvou z drcených rajčat neskrýval oceán sladké smetany a k tomu opět to jedovaté nádobí v barvě holubí modři. Sušená bazalka pochopitelně nemohla chybět.

Že nám moc nechutná, dámská obsluha asi vytušila, a aby nás snad ze zdvořilosti nenapadlo dojíst, tak před nás hned postavila další jídlo.

Hamburger byl vysušený

Hamburger sice nepatří do italské kuchyně, ale dávám si ho všude, kde na něj v restauracích narazím, což je tedy velmi zřídka. Je to jídlo, které fastfoodové řetězce degradovaly na průmyslovou hmotu. Jenže udělat kvalitní burger je podle mě stejně těžké jako udělat dobrý steak.

Doslova mě nadchlo, když se mě číšník zeptal, jak moc chci maso propečené, jenže jako vlastně u každého jídla se opět dostavilo zklamání. Maso bylo příliš nízké, takže jakákoliv snaha o stupeň propečenosti byla marná, a pak ostudně vyschlá houska.

Restaurace Jednička u Brněnské přehrady - Maso v hamburgeru nebylo středně propečené, houska byla suchá, ale hranolky se povedly.

Za 129 korun to ale bylo určitě to lepší, co jsme během naší návštěvy ochutnali. Zejména hranolky byly bez chyby, a kdyby místo trapného listu salátu, plátku rajčete a okurky na talíř dali trochu zelného salátu s křenem, tak bych i tu housku odpustil.

Česnek byl i ve špagetách

Zpět k testu italské kuchyně nás vrátila další jednoduchá klasika – špagety aglio e olio za 79 korun, v menu pochopitelně opět s překlepy. Celý recept tvoří jen špagety, olivový olej, česnek, chilli papričky a petrželka.

Potěšilo nás, že přesně tyto suroviny jsme dostali, jenže špagety byly al dente asi tak o tři minuty dřív, než se v kuchyni domnívali, petrželka byla zřejmě přidána, když špagety byly ještě na pánvi, takže dostaly zelený odstín.

Restaurace Jednička u Brněnské přehrady - špagety aglio e olio za 79 korun zkazilo množství oleje a česneku.

Chilli bylo docela málo, bohužel oleje a hlavně česneku bylo velmi mnoho. Nedalo se nic dělat, ale toto jídlo putovalo zpět do kuchyně. Naštěstí situaci profesionálně zvládl obsluhující číšník – asi nejlepší část podniku – který objednávku stornoval a jako omluvu nabídl citronovo-limetkový sorbet.

Dělají zbytečné chyby

Sorbet s kousky ovoce byl vynikající, ale to je kupovaný produkt, takže podnik za něj moc chválit nelze. Stejně tak byla výborná třetinka zázvorové limonády za 18 korun. Chtěl bych věřit, že třeba víkendová akce s grilovanými rybami bude vydařenější než naše návštěva. Rád bych pochválil přístup k propagaci i snahu vyčlenit se z okolního průměru, kterému dominují klobásy, langoše a bramboráky.

Jenže ani jedno jídlo nebylo bez chyby a některá byla vyloženě nepodařená. Mnoho chyb by podnik mohl jednoduše napravit a skokově svoje hodnocení zlepšit. Snad se tak brzy stane.

Autoři:
  • Nejčtenější

Neotvírat! Okna brněnských tramvají přelepila reklama s primátorkou

Při cestování v současném parnu se hodí jakýkoli doušek čerstvého vzduchu, v některých brněnských tramvajích bez...

Na Vyškovsku naboural autobus z Litvy, nevešel se pod most

V neděli dopoledne narazil do mostu v Ivanovicích na Hané na Vyškovsku autobus z Litvy. Nikomu z 44 cestujících se nic...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mafiánské chování, hodnotí soudce kroky policie při vyšetřování politiků ODS

Premium Městský soud v Brně řeší maření vyšetřování politiků ODS, které se týká i ministra spravedlnosti Pavla Blažka....

Cena za arénu se vyšplhala z 1,5 k 7 miliardám. Zatím se ani nestaví

Když se v roce 2019 začala řešit stavba nové multifunkční haly v Brně v areálu výstaviště, mluvilo se o částce 1,5...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Radnici vadí rušná hospoda, její provozovatel si stěžuje na šikanu

Až ve fyzické napadení místního obyvatele údajně přerostl spor okolo hospody U Vodičků v brněnských Černých Polích....

Nadané děti mají společné rysy. Rodiče to někdy nepoznají, říká expert Mensy

Premium Pouhá dvě promile populace – tedy jenom jeden člověk z pěti set – má IQ vyšší než 150. Zhruba každý padesátý má přes...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Ekonomie hlouposti: počet hlupáků „v oběhu“ je vyšší, než si myslíte

Premium Hloupí lidé patří ekonomicky k nejnebezpečnějším. Za hloupé je třeba považovat ty, kteří škodí druhým i sobě samým. V...

  • Další z rubriky

Cena za arénu se vyšplhala z 1,5 k 7 miliardám. Zatím se ani nestaví

Když se v roce 2019 začala řešit stavba nové multifunkční haly v Brně v areálu výstaviště, mluvilo se o částce 1,5...

Na čtyřech místech v Brně praskl vodovod, na vině může být i vedro

Dopravní komplikace způsobila série poruch vodovodních potrubí na několika místech Brna. Nejhorší byla situace v...

Pozor na sluchátka a mobily, upozorňovali brněnští policisté chodce

Mladý člověk se sluchátky v uších a pohledem zavrtaným do mobilního telefonu. Tak vypadá nejčastější oběť srážky s...

Nebe nad Brněnskou přehradou ozářila světelná show. Využilo se 200 dronů

Vyobrazená dvoušroubovice DNA zahájila v sobotu nad Brněnskou přehradou dronovou světelnou show. Ta odkazovala na...

Pečujte o svou pokožku s kouzelnými oleji Bi-Oil
Pečujte o svou pokožku s kouzelnými oleji Bi-Oil

Proč je nutné v létě dvojnásob pečovat o pokožku? Protože právě v létě je vystavena mnoha negativním vlivům. Zapojte se proto do soutěže o 6...

Aerolinky ruší tisíce prázdninových letů. Pilot vysvětluje proč

Tisíce zrušených letů, mnohahodinové fronty, vyčerpaný personál ostřelovaný výpověďmi. Současné letectví je v těžké...

Kladivo na ruské dělostřelectvo. HIMARS se zapojil do bojů

Americký dělostřelecký systém HIMARS, po kterém Ukrajina volá už několik týdnů, byl konečně dopraven k bojujícím...

Někde bědují nad benzinem, jinde už hladoví. Zdražování pociťují lidé všude

To, že je všechno dražší a že pravděpodobně bude ještě o něco hůř, se rozhodně netýká jen Česka. Britský deník The...

Tradiční hluboká orba vadí Bruselu. Čeští farmáři mohou přijít o peníze

Premium Jarní ječmen, který se používá v pivovarnictví a sladařství, ztratí kvalitu. Česká pole už nebudou jako dřív a farmáře...

Proč dřív lidé vypadali na fotce starší. Rychleji se stárnulo, nebo je to klam?

Premium Tak schválně, udělejte si čas a zalistujte rodinnými alby. Podívejte se na svoje rodiče, prarodiče, praprarodiče. A...