Na večeři u Semináru se čeká a čeká

  10:30aktualizováno  10:30
U Semináru si naši pozornost hned získal prvorepublikový ráz interiéru, atmosféra je v dobré restauraci důležitá. Kvalita kuchyně za ní ale trochu pokulhává.

Hostinec U Semináru v Brně | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Do restaurace se dá pohodlně dojít pěšky z centra města. Když jsme přišli my, z ulice nás lákali na zabijačkové speciality, to bylo příjemné. Pro nekuřáky jsou uvnitř vyhrazeny čtyři stoly, větší část i výhled na hezký výčep patří kouřící menšině.

Porcelánové tácky na stole s čistým ubrusem čekaly na pivo a my jsme poněkud déle v nekuřáckém zákoutí čekali na obsluhu.

Česnečka, kde kousky mrkve ukazují na použití VegetyGuláš s domácím bramborákem jsme bohužel dostali studený.Sádlo, škvarky a škvarková pomazánka k pivu skvělé, ale stačilo by toho pro čtyři.

A když jsme žádali o jídelní lístek, varovali nás, že kuchař je v kuchyni sám a jídlo nestihne připravit dřív než za čtyřicet minut. Trochu to tedy u Semináru vázne.

Porce jsou příliš velké

Jídelní lístek není román o sto a jedné masové kapse a katově šlehu. Ovšem zcela bez chyby není, usmáli jsme se zařazení brynzových halušek s domácí slaninou mezi bezmasé pokrmy. K pivu za 34 korun jsme si vybrali domácí zabijačkovou nátěrku za 39 korun.

Sádlo, škvarky a škvarková pomazánka k pivu skvělé, ale stačilo by toho pro čtyři.

Číšník přinesl tři misky se sádlem, škvarky a škvarkovou pomazánku v množství, které by bohatě stačilo i čtyřem lidem. Spolu s pivem to byla chutná ukázka české klasiky v nezkonzumovatelném množství.

Polévka byla s vegetou

Moravská česnečka za 34 korun byla příjemně horká i dostatečně česneková, ale drobné kousky mrkve na kuchaře požalovaly, že bez umělého dochucovadla vařit neumí.

Česnečka, kde kousky mrkve ukazují na použití Vegety

Mezi polévkou a hlavním jídlem se projevila slabá stránka jinak sympatické obsluhy. Do nekuřácké části nechodí často a další chod jsme měli na stole bez příborů, ale se špinavým nádobím od polévky.

Guláš byl studený, šlehačka umělá

Na hotovky, které jsme si dali s ohledem na vytíženost kuchaře, jsme nakonec dlouho nečekali. Bohužel guláš za 115 korun byl studený, chtěli jsme jej reklamovat, ale obsluha nepřišla. Přitom jídlo se podařilo.

Bramborák nebyl žádný polotovar a chuť pikantního guláše vylepšily kozí rohy a opražená slanina. Jenže při teplotě, kterou guláš měl, vynikla i značná slanost a většinu jídla jsme nechali na talíři.

Guláš s domácím bramborákem jsme bohužel dostali studený.

To tradiční svíčková s variací knedlíků příjemně horká byla. Je zarážející, proč si kuchař skvělou omáčku a krásně měkké, špekem špikované maso kazí nepoužitelným plátkem citronu a náhražkou smetany. Špekové knedlíky neměly chybu, ale kypré houskové by si zasloužily viditelnou stopu po nakrájených houskách.

Skvělou svíčkovou si kuchař pokazil šlehačkovou náhražkou.

Hezká hospoda, škoda těch dochucovadel

Nabídnutou kávu jako omluvu za guláš jsme nevyužili, ale gesto nás potěšilo. Méně už opět dlouhé čekání na dezert. Objednali jsme si smažené jablko ve vinném těstíčku za 65 korun. Jenže to zdobila další náhražka čokolády i šlehačky a samotný zákusek byl bez chuti.

Nadměrný dezert bez výrazné chuti a sw záplavou náhražek.

Hostinec U Semináru je podnik, kam by se dalo zajít třeba s přáteli, kterým chceme ukázat hezkou českou hospodu. Potěšila nás fungující nekuřácká část, sympaticky stručný jídelní lístek i příjemné prostředí.

Je ale škoda, když dobře naladění hosté dostanou jídlo, které nestíhající kuchař zbytečně pokazí technickými chybami a dochucovadly, která šetří čas.

Recenze restaurací

Dnes: Hostinec U Semináru

Smetanova 30, Brno, www.useminaru.cz

Hodnocení: 70 %

V restauraci vaří tradiční jídla české kuchyně. Potěší krásné prostředí a povedený jídelní lístek. Zážitek ale zbytečně kazí čekání a dochucování náhražkami. 

Autor:

Nejčtenější

Hašek titul JUDr. neměl získat. Jeho práce by propadla i jako seminárka

MF DNES získala rigorózní práci Michala Haška

Rigorózní práci, díky které Michal Hašek získal titul JUDr. ve slovenském Sládkovičově, exhejtman 7 let tají. MF DNES...

Eda z Mostu! je moje role snů. Lidé mě zdraví „drž úhel“, říká Isteník

Michal Isteník hraje výčepního Edu, který v Mostě provozuje hospodu Severka....

Seriál Most! protkaný nekorektním humorem trhá divácké rekordy. Diváky baví i impotentní výčepní Eda, ztvárněný...

Cinklé sázky na fotbal? Podezření padlo na klub ze Znojma

Korupce ve fotbale - ilustrační foto

Druholigové fotbalové Znojmo čelí podezření. Jeho zápasy v zimní přípravě mohly být zmanipulované. Problémy na jih...

Špinavé fotbalové pavučiny. Jak hluboký je problém, který řeší Znojmo?

Stadion fotbalového Znojma

Znělo to jako mimořádně lákavá nabídka. Tak lákavá, že je až s podivem, že nevzbudila podezření. Když tajemní...

Plekanec se rozloučil s Kometou. Gól nedal, ale v bránění byl vzorem

Zadumaný Tomáš Plekanec na brněnské střídačce.

V seznamu střelců hokejové Komety byste jeho jméno hledali marně, přesto si služeb hvězdného Tomáše Plekance v Brně...

Další z rubriky

Pacient musí pochopit, že hubnutí je v době onemocnění nevýhodné

Miroslav Tomíška z Fakultní nemocnici Brno se specializuje na podpůrnou léčbu a...

Tři roky sepisoval Miroslav Tomíška knihu, kterou chce pomoci lékařům i nutričním poradcům se správnou výživou pacientů...

Ztrácejí se bariéry mezi tím, co nosí muži a ženy, ukazuje veletrh v Brně

I brněnské módní veletrhy Styl a Kabo ukázaly, že se v dnešní době ztrácejí...

Hity pro plavkovou sezonu nebo novou kolekci spodního prádla mohli obdivovat účastníci sobotní módní přehlídky na...

„Vlevo dole, vole.“ Timo připsal prezidentovi další citát pod mostem

Pod mostem v Bítešské ulici v Brně se objevil další nápis odkazující na kauzu...

V Brně se po čase znovu objevil nápis odkazující na kauzu prezidenta Miloše Zemana kolem jeho obvinění zesnulého...

Najdete na iDNES.cz