Jak by měla vypadat ideální česká hospoda? Do takového podniku by se nemělo chodit jen v poledne na levné menu a večer na pivo. Měl by to být menší podnik, kde u stolů sedí štamgasti z okolí a na place lidé, které práce baví.
Příjemná nekuřácká restaurace
V kuchyni by měl být kuchař, který nabídne jídlo, za nímž se vyplatí vyrazit i z druhého konce Brna. Po
Recenze restauracíMF DNES hodnotí každý týden jednu restauraci na jižní Moravě. Restaurace Betlém Z jídelního lístku: Hodnocení: 80% Nekuřácká restaurace v klidné části Brna. Skvělá kuchyně zaměřená na maso a čerstvé suroviny. |
Brněnská čtvrť Černá Pole, to jsou klidné ulice, starší zástavba a vzrostlé stromy. Příliš mnoho náhodných kolemjdoucích do restaurace na rohu Krkoškovy a Hansmannovy ulice zřejmě nezavítá.
Prostorná zahrádka si teď v létě žije svým klidným životem a nejčastějšími hosty jsou lidé z okolí, kteří vědí, kam si zajít na půllitr dalešického piva.
Na zahrádce je kouření povoleno, ale vnitřek restaurace je nekuřácký, což je velmi příjemné.
Přístup je velmi přátelský
V jídelním lístku je zmínka o tom, že kuchař vaří z čerstvých surovin a kromě standardní nabídky připraví hostům to, na co mají chuť, pokud v kuchyni bude mít ingredience.
Tak přátelský a otevřený přístup se v restauracích nevidí příliš často. Menu se čtyřmi druhy mas (ryby, kuřecí, vepřové a hovězí) je doplněno o několik salátů a bezmasých jídel.
Součástí objednávky je i předkrm, který je zcela v režii kuchaře. Za 219 korun jsem zvolil steak z roštěné, ke kterému jsem přiobjednal jen zeleninu. Kuchař se nebojí ukázat, zač stály jeho školy, další úpravu steaku jsem tedy nechal na něm. Přál jsem si pouze, aby maso bylo rare – jemně propečené.
Steak byl dokonalý
Bez dlouhého čekání mi obsluha přinesla předkrm. Malou porci vepřové panenky, šťouchaných brambor a dokonalé, silné, tmavé masové šťávy demi-glace. A jelikož v restauraci Betlém vědí, jakou gastronomickou parádu s demi-glace mohou hosté doma vykouzlit, dá se tu i koupit.
Dvě deci hutné šťávy, konzistence řídké marmelády, pohodlně vystačí pro šest lidí. Domnívám se, že za 75 korun je to skvělá koupě.
Jak dobře umí kuchař udělat steak, se ukázalo hned po prvním rozkrojení. Byl dokonalý. Měkký tak, že by se dal napichovat plastovým příborem. A přesná byla i propečenost. Tento skvost kuchař doplnil demi-glace s nasekanou pažitkou a další porci přidal do omáčníku, obložil grilovanou zeleninou a nakládaným zeleným pepřem.
Škoda jen neochuceného kusu salátu, který jsem, jako jediný, vrátil do kuchyně zpět.
Chyby se dají napravit
O dezertu mne informovala tabule u vchodu. Domácí sacher dort za 57 korun a sklenička portského za 69 korun byla vydařená sladká tečka. Vzhledem k velikosti předchozí porce by bohatě stačilo jen to portské. Jediná slabina dortu byla příliš světlá, měkká a v chuti málo čokoládová poleva.
Myslím, že existenci podniků, jako je Betlém, by mohla nařizovat vyhláška. Restaurace není bez chyby. "Gordon blue" v menu bolí, místo dezertů by mohli nabízet třeba chuťově zajímavé sýry, a musí-li být na talíři list salátu, nechť je tedy ochucen.
To vše se ale dá napravit, protože v kuchyni je zjevně někdo, kdo svému řemeslu rozumí a chce ho dělat poctivě. A to je natolik vzácná kombinace, že je potřeba ji zažít na vlastní kůži.