Díky snadnému zpracování, dostupnosti a příznivé ceně patří drůbež k nejoblíbenějším masům v Česku. Dnes si můžete běžně koupit celé kuře, ale také jenom křidýlka, stehýnka, játra, žaludky, skelet, drůbky, půlky a kdovíco ještě...
Zdravé a čerstvé kuřecí maso má bledě růžovou nebo načervenalou barvu. Pokud má zbarvení tmavošedé, tmavé, lehce nažloutlé až průsvitné (je vidět maso pod kůží), nebo bude dokonce nazelenalé, určitě není vhodné pro konzumaci. Také případný nepříjemný zápach svědčí o tom, že maso už není dobré k jídlu.
Kuře se řadí mezi takzvaná bílá masa a je u nás nejoblíbenějším druhem drůbeže. Nabízí široké využití v kuchyni, a protože je lehce stravitelné, je velmi vhodné i pro dietní a posilující jídelníček.
Kuřecí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, minerálních látek a vitaminů. Tuk obsahuje zejména pod kůží a v ní, při dietách byste tuto část tedy jíst neměli.
Tip: Pokud kupujete maso na táccích, nesmí na nich být žádná voda ani jiné šťávy z masa. Takové zboží neberte.
Jak porcovat kuře a co z něj připravit?