Vlastně na nich není nic zvláštního, vaří se ze směsi hovězího a vepřového masa stejně jako většina pokrmů z mletého masa. Recept zveřejnil zpravodajský deník CNN.
„Víme, že některým lidem v době, kdy jsou naše obchody zavřené, mohou chybět naše masové kuličky, proto jsme připravili alternativní recept pro domácí přípravu, která pomocí snadno přístupných ingrediencí pomůže těm, kteří hledají inspiraci v kuchyni,“ řekla v tiskové zprávě Lorena Lourido, manažerka Ikey.
Receptů na švédské masové kuličky najdete na internetu hromady. Pro každého kuchaře představují výzvu a zároveň tak trochu soutěž, kdo dokáže „ikeácký“ recept nejlépe napodobit. Teď si můžete doma zkusit připravit „ikeaoriginál“.
Suroviny na 16–20 masových kuliček: 500 gramů mletého hovězího masa, 250 g mletého vepřového masa, 1 cibule jemně nasekaná, 1 stroužek česneku (drcený nebo mletý), 100 gramů strouhanky, 1 vejce, 5 lžic plnotučného mléka, sůl a pepř na dochucení
Suroviny pro smetanovou omáčku: kapka oleje, 40 gramů másla, 40 gramů hladké mouky, 150 ml zeleninového vývaru, 150 ml hovězího vývaru, 150 ml smetany, 2 lžičky sojové omáčky, 1 lžička dijonské hořčice.
Postup: Hovězí a vepřové maso důkladně promíchejte, přidejte jemně nakrájenou cibuli, česnek, strouhanku, vejce a promíchejte. Přidejte mléko a dobře osolte solí a pepřem. Směs vytvarujte do malých kulatých kuliček, ty nechejte 2 hodiny v chladničce.
Na pánvi zahřejte olej na střední teplotu. Když je horký, opatrně přidejte masové kuličky a opékejte do hněda ze všech stran. Po opečení kuličky přemístěte do pekáčku a přikryjte. Pečte v troubě na 180 °C asi 30 minut.
Mezitím, než se maso dopeče, můžete se vrhnout na smetanou omáčku. Rozpusťte máslo s troškou oleje na pánvi. Rozšlehejte mouku a po dobu zhruba 2 minut dělejte jíšku. Přidejte oba vývary a dále míchejte. Přidejte smetanu, sojovou omáčku a dijonskou hořčici.
Máte rádi švédské kuličky?
Omáčku přiveďte k varu a za občasného míchání ji redukujte, tím se postupně zahustí. Obvykle se švédské kuličky podávají s bramborem nebo bramborovou kaší, vyloučit nelze ani hranolky, záleží na osobním vkusu.