Ikonické jídlo z řetězce IKEA | foto: Profimedia.cz

Odtajnili recept na švédské masové kuličky. Nesmí chybět smetanová omáčka

  • 124
Muži většinou cítí návštěvu restaurace jako odměnu za dlouhé pochodování v uličkách obchodního domu IKEA, ke kterému jsou přinuceni rodinou. Slavné švédské kuličky s omáčkou jsou tak vyvrcholením nákupního dne. Teď se dozvíte, jak si je připravit i doma v situaci, kdy jsou obchody zavřené.

Vlastně na nich není nic zvláštního, vaří se ze směsi hovězího a vepřového masa stejně jako většina pokrmů z mletého masa. Recept zveřejnil zpravodajský deník CNN.

„Víme, že některým lidem v době, kdy jsou naše obchody zavřené, mohou chybět naše masové kuličky, proto jsme připravili alternativní recept pro domácí přípravu, která pomocí snadno přístupných ingrediencí pomůže těm, kteří hledají inspiraci v kuchyni,“ řekla v tiskové zprávě Lorena Lourido, manažerka Ikey.

Receptů na švédské masové kuličky najdete na internetu hromady. Pro každého kuchaře představují výzvu a zároveň tak trochu soutěž, kdo dokáže „ikeácký“ recept nejlépe napodobit. Teď si můžete doma zkusit připravit „ikeaoriginál“.

Suroviny na 16–20 masových kuliček: 500 gramů mletého hovězího masa, 250 g mletého vepřového masa, 1 cibule jemně nasekaná, 1 stroužek česneku (drcený nebo mletý), 100 gramů strouhanky, 1 vejce, 5 lžic plnotučného mléka, sůl a pepř na dochucení

Suroviny pro smetanovou omáčku: kapka oleje, 40 gramů másla, 40 gramů hladké mouky, 150 ml zeleninového vývaru, 150 ml hovězího vývaru, 150 ml smetany, 2 lžičky sojové omáčky, 1 lžička dijonské hořčice.

Postup: Hovězí a vepřové maso důkladně promíchejte, přidejte jemně nakrájenou cibuli, česnek, strouhanku, vejce a promíchejte. Přidejte mléko a dobře osolte solí a pepřem. Směs vytvarujte do malých kulatých kuliček, ty nechejte 2 hodiny v chladničce.

Z tohoto množství připravíte 16–20 masových kuliček.

Po osmažení kuličky vytáhněte z pánve a přeskládejte je do pekáčku, nechte je v troubě na 180 °C asi 30 minut.

Na pánvi zahřejte olej na střední teplotu. Když je horký, opatrně přidejte masové kuličky a opékejte do hněda ze všech stran. Po opečení kuličky přemístěte do pekáčku a přikryjte. Pečte v troubě na 180 °C asi 30 minut.

Mezitím, než se maso dopeče, můžete se vrhnout na smetanou omáčku. Rozpusťte máslo s troškou oleje na pánvi. Rozšlehejte mouku a po dobu zhruba 2 minut dělejte jíšku. Přidejte oba vývary a dále míchejte. Přidejte smetanu, sojovou omáčku a dijonskou hořčici.

Máte rádi švédské kuličky?

celkem hlasů: 2535

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 5. května 2020. Anketa je uzavřena.

To je to nejlepší, co nabízejí
To je to nejlepší, co nabízejí 1279
Občas si je dám
Občas si je dám 648
Nijak mě nezaujaly
Nijak mě nezaujaly 608

Omáčku přiveďte k varu a za občasného míchání ji redukujte, tím se postupně zahustí. Obvykle se švédské kuličky podávají s bramborem nebo bramborovou kaší, vyloučit nelze ani hranolky, záleží na osobním vkusu.