Masové kuličky v batátové omáčce
Voňavý, barevný a pikantní pokrm pro podzimní a zimní dny či večery vykouzlíte za pomoci několika celkem nenápadných ingrediencí. Výsledek vás nadchne!
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
509 KCal
23 %
21 %
-
Energie
2129 KJ
23 %
21 %
-
Sacharidy
25,5 g
29 %
26 %
-
Vláknina
8,7 g
29 %
29 %
-
Bílkoviny
38,9 g
62 %
57 %
-
Tuky
28,6 g
44 %
41 %
-
nasycené
10,9 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Očištěné maso umeleme najemno na masovém mlýnku. Ochutíme ho solí, pepřem a sladkou paprikou. Rukou dobře propracujeme. Poté postupně zapracujeme rozšlehané vejce, najemno pokrájenou oloupanou červenou cibuli, jarní cibulku a česnek.
- Z masové směsi vytvarujeme kuličky o průměru cca 4 cm a rozložíme je na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut dozlatova.
- Mezitím cibuli, mrkev a batáty oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hluboké pánvi rozehřejeme olej, přidáme připravenou zeleninu a zprudka opečeme. Poté přisypeme koření a za stálého míchání necháme rozvonět. Přidáme nadrobno pokrájenou očištěnou chilli papričku, bobkové listy, zalijeme vývarem a dusíme asi 20 minut doměkka.
- Z batátové směsi odstraníme bobkové listy a rozmixujeme ji dohladka. Pak přilijeme smetanu, necháme přejít varem a podle chuti přisolíme.
- Nakonec do omáčky vmícháme výpek z masových kuliček, vložíme kuličky a společně prohřejeme. Dle chuti dozdobíme lístky koriandru a podáváme společně s rýží.