Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zkuste grilovaný čínský bůček Char Siu a už nikdy ho nebudete chtít jinak

Bůček můžete připravit na sto způsobů. Rozhodně byste si však neměli ujít variantu, která se jmenuje Char Siu. Kdo má totiž rád vypečený a lepkavý vepřový bůček, určitě by měl vyzkoušet dnešní grilovací recept. Říká se mu čínské barbecue a v kombinaci s horkou miskou rýže si po tomhle receptu budete olizovat prsty ještě hodně dlouho.

Na konci vesničky Bystrá nad Jizerou najdete stylový ranč, ve kterém se budete cítit jako doma nebo jako u babičky na venkově. Ve špičkovém hotelu uprostřed pastvin najdete jen klid, přírodu, špičkovou gastronomii a stylový wellness.

Na rozhraní Krkonoš a Českého ráje, na ranči Silverstone Living vám v dnešním dílu grilovací akademie její průvodci David Kubricht a Daniele Govoni ukážou, jak si na grilu připravit bůček Char Siu podle originálního čínského receptu. Přesně takový totiž dostanete v čínských obchodech s grilovaným masem.

Na čínské Char Siu budete potřebovat vepřový bůček. Kdo chce méně tučnější variantu, může ho nahradit vepřovou krkovicí. „Ale jak říkám, bůček je bůček a ten ničím nenahradíš,“ říká v úvodu epizody David Kubricht.

Bůček patří k nejšťavnatějším a pro svůj tuk, který je nositelem chuti, i k nejchutnějším masům a najdete ho snad ve všech světových kuchyních. Jeho konzumace vám čas od času prospěje, protože je plný plnohodnotných bílkovin a vitamínů, zejména skupiny B a nejvíce B1, který je důležitý pro správnou funkci vašeho metabolismu.

Bůček naložte den předem do marinády

Maso naložte do marinády. Soupis surovin najdete níže. Všechny suroviny důkladně promíchejte.

Suroviny na marinádu:

  • 1 kg vepřového boku bez kosti a kůže
  • 2 lžíce klasické sójové omáčky Kikkoman
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce sladké sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového vína
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 4 stroužky utřeného česneku
  • 30 g nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžičky koření pěti vůní
  • 1 lžička bílého mletého pepře
  • 1 lžíce Gochujang chilli pasty

Vepřový bůček kupte bez kostí, zbyvte kůže, rozkrojte ho na dva kusy. Maso vložte do skleněné misky, zalijte marinádou a nechte ideálně 24 hodin marinovat, minimálně však alespoň 12 hodin.

Po namarinovaní položte bůček na mřížku a marinádu z něho nechte 5 minut okapat. S takto připraveným bůčkem můžete do grilu.

Bůček grilujte nepřímou metodou

Pravé Char Siu se připravuje na uhlí, takže použijte gril na dřevěné uhlí s jedním kouskem ovocného dřeva na zauzení. Grilujte nepřímou metodou, to znamená, že maso není v přímém kontaktu s ohněm.

Gril rozpalte na 150 stupňů a bůček v něm nechte dělat asi hodinu a půl dokud nebude v jádru masa 90 stupňů. K tomu vám poslouží teplotní sonda. Ke konci maso potřete zbytkem marinády a po udělání nechte 10 minut odpočinout.

Hotový bůček nakrájejte na centimetrové plátky a podávejte s horkou jasmínovou rýží a omáčkou ze svařeného zbytku marinády. Nakonec dozdobte plátky lahůdkové cibulky a chilli papriček.

„A to nejlepší nakonec, jdeme ochutnat. Krásně se to rozplývá na jazyku, lehce pikantní a nádherně ovoněné kořením pěti vůní. Tohle si prostě udělejte, stojí to za to,“ říká spokojený pipMaster Kubricht.

Autor:

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Polévka z grilu? I to je možné, ale v Česku na grilu se stala katem

Vítězná polévka z pečené zeleniny

VIDEO Soutěž Česko na grilu na Primě postoupila do třetího kola a má o jednu soutěžící dvojici méně. V...

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

Porotci pořadu Česko na grilu Zdeněk Pohlreich a Martin Svatek

VIDEO Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Nevšední camembert v mletém mase je důkazem, že sýr na gril rozhodně patří

Po rozkrojení. Polníček do salátu vmíchejte až těsně před podáváním.

VIDEO Kromě masa se na grilech velice často připravují i sýry. V dnešním dílu grilovací akademie vám její...

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...