Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ztracený barbecue bůček se musí mezi prsty rozmáčknout. Jen se rozpadá

Jeho přípravu by měl umět zvládnout každý grilovací nadšenec. V dnešním dílu grilovací akademie vám David Kubricht ukáže, jak na americký Pork Belly Burnt Ends. Jsou to pomalu zauzené kořeněné kostky bůčku s barbecue omáčkou, máslem a medem.

„Toto až ochutnáte, už nikdy nebudete chtít jíst cvrčky,“ básní hned v úvodu David Kubricht o americké klasice Pork Belly Burnt Ends, pro který se těžko hledá český název. V podstatě je to do grilovacích metod převedený princip pomalého pečení, jaký známe z klasické kuchyně. S tím, jak se na grilu částečně udí, dostane nezapomenutelnou chuť, které v klasickém sporáku nedosáhnete.

Sám ho označuje za ztracený bůček, protože tuk, který je na mase, se po pomalém zauzení úplně rozplyne do ztracena. Jeho příprava je sice jednoduchá, zato časově náročná a zabere vám 3–4 hodiny.

Suroviny na Pork Belly Burnt Ends:

  • 1 kg bůčku bez kosti
  • pipMaster Hot BBQ RUB – směs koření ze soli, cukru, papriky, česneku
  • BBQ omáčka Croix Valley ´n Spicy Sauce & Marinade
  • 1 dl jablečného džusu
  • 50 g másla
  • 1–2 lžíce medu (třtinového cukru)

Z prorostlého bůčku bez kosti nejprve sundejte kůži a rozkrájejte asi na 3cm kostky, které okořeňte pikantním barbecue kořením. Mistr grilu zvolil vlastní směs ze soli, cukru, papriky, česneku, a kostky okořeňte ze všech stran.

„Často se mě ptáte, proč je v kořenících barbecue směsích cukr. Maso je díky němu křehčí a zároveň vytáhne všechny ostatní chutě,“ vysvětluje pipMaster. Navíc sladký cukr se sám o sobě výborně snoubí s chutí vepřového masa a jeho povrch ve výsledku krásně zkaramelizuje. Cukr najdete ve většině amerických BBQ kořeních.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Průvodcem akademií je odborník na grilování pipMaster David Kubricht. pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak.

Gril roztopte na 120 stupňů, přidejte dva špalíky třešňového dřeva a kostky v něm nechte asi hodinu a půl zaudit nepřímou metodou, což znamená, že maso není v přímém kontaktu s ohněm.

Zauzené kostky přendejte do hliníkové misky, na ně dejte několik plátků másla, celkem asi 50 gramů. Přidejte 1–2 lžíce medu.

„Med nám stejně jako cukr krásně zkaramelizuje a udělá nám to krásnou glazuru. A kdo nechce použít med, může ho nahradit třtinovým cukrem,“ vysvětluje pipMaster.

Na maso dále přidejte trochu pikantní barbecue omáčky, mistr grilu zvolil řidší Croix Valley ´n Spicy Sauce & Marinade, aby se vše dohromady dokonale zredukovalo a vyvařilo. A vše nakonec podlijte asi jedním decilitrem jablečného džusu, aby se vše dobře odpařovalo.

Misku přikryjte alobalem a vraťte zpátky do grilu. Teplotu v grilu zvedněte na 160–170 °C na další hodinu a půl.

Maso nakonec ještě promíchejte a ihned servírujte. Dozdobte několika plátky chilli papričky a podávejte s chlebem.

„A jak poznáte, že je Pork Belly Burnt Ends správně hotový? Jednoduše vezměte jeden kousek masa mezi prsty a musíte ho lehce úplně rozmáčknout. K bůčku samozřejmě nesmí chybět dobré pivo a jak jsem říkal na začátku, tento pokrm by měl umět každý mistr grilu, protože to je naprosto božské jídlo,“ uzavírá pipMaster.

Autor:

Grilujte klobásky v pivní marinádě. Zaručená střela, která vás nadchne

Grilované klobásky ve fusion stylu – s chorizem, medovo-pivní marinádou,...

V dalším dílu grilovacího pořadu představí Jan Horký s Davidem Valíčkem recept, který zaútočí na...

Asie na grilu? Podle Pohlreicha to jde hravě zvládnout, když máte fantazii

Thajské curry s krevetami a červenou rýží

VIDEO Některá zadání poroty v soutěži Česko na grilu jako by už zoufale zkoušela, co ještě lze na grilu...

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

Burgery propíchněte párátkem, aby držely pohromadě.

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

Výborně vypečená pizza s trhanou mozzarellou a žampiony Dannyho s Danielou

VIDEO Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Od špekáčků a topinky až po žebra. Čtenářské recepty v soutěži o gril

Grilovací sezona je v plném proudu.

Od poloviny května jste nám posílali příspěvky, co jste letos už ugrilovali a zároveň jste se tím...

Dokonalý rib eye steak je perfektní s omáčkou z piva a hořké čokolády

Rib eye steak se zámeckými bramborami a slaninou

VIDEO V dnešním dílu akademie vám evropský šampion ve steacích Daniele Govoni prozradí tajný postup na...

  • Nejčtenější

Zahrada na chalupě po mamince se stala pro manžele soukromým kvetoucím rájem

5. června 2024

Soutěž Manžel paní Evy zdědil ve východních Čechách stavení po své mamince a ještě za jejího života se o...

Džungloidní zahrada přinese úrodu v biokvalitě pro příštích sedm generací

3. června 2024

Soutěž Její více než hektarová zahrada leží vysoko nad vesnicí, v kopci, přesto o ni s láskou zvládne...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Koupací jezírko stojí hodně úsilí. A nejméně půl milionu, říká odborník

31. května 2024

Premium Kdo by netoužil po jezírku či bazénu na koupání, kde z vody není cítit chlór, přesto je čistá....

Pršelo, což je pro houby ráj. Pochlubte se úlovky z lesa

31. května 2024

Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích a následném teplém počasí. A...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tito nejroztomilejší mazlíčci vyhráli granule, deku i lahodné kapsičky

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  31.5 13:22

Hlasování v květnové anketě o nejroztomilejší mazlíčky skončilo a my vám můžeme představit vítěze....

Víkend otevřených zahrad už si žije vlastním životem, radují se organizátoři

6. června 2024

Již v sobotu se po celé České republice symbolicky otevřou návštěvníkům více než dvě stovky zahrad,...

Magie chutí. Dvacet let ochutnával čokolády, dnes vyrábí vlastní a páruje k alkoholu

5. června 2024

Premium Kakaový bob je perfektním nositelem chuti. Zatímco většina čokoládoven přidává k čokoládě ořechy,...

Zahrada na chalupě po mamince se stala pro manžele soukromým kvetoucím rájem

5. června 2024

Soutěž Manžel paní Evy zdědil ve východních Čechách stavení po své mamince a ještě za jejího života se o...

Toužili po domku se zahrádkou, budovat zahradu se teď učí krok za krokem

4. června 2024

Soutěž Když v roce 2015 objevili zahradu v Plzni uprostřed staré bytové zástavby, začal se postupně stávat...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...