Složení je v podstatě stejné jako u klasických receptů. Jde o to, abyste zamíchali nakrájené housky nebo toustový chleba s vejcem, mlékem či smetanou, okořenili.
Pak přimíchali spařené kopřivy nebo jakoukoliv jinou zelenou nať. Podle toho, co příroda právě podle postupu jara nabídne.
I když – kopřivy lze už dnes sehnat i v sámošce, avšak cena nebývá příliš příznivá. Takže pokud máte jen trochu možnost, určitě se vypravíte spíš hledat do přírody nebo na zahradu.
Okolo plotu bývá největší pravděpodobnost, že byste je mohli aktuálně najít. Jen vybírejte místa, která nechodí očůrávat pejsci.
Další náplní je i trocha masa. Můžete být klasické uzené, Koko například použila slaninu. Prostě podle hesla: co dům dal.
VIDEO: Velikonoční nádivka nesmí chybět u žádného slavnostního stolu |
Velikonoční nádivka s pórkem a kopřivami
Doba pečení: 35–40 minut na 180 °C
Příprava: 35 minut
Počet osob: 6
Ingredience na kulatou zapékací formu o průměru 16 cm:
- 150 g (6 ks) bílého toastového chleba
- 100 g pórku
- 100 g slaniny
- hrst spařených mladých kopřiv
- hrst hladkolisté petrželky
- 100 ml smetany na vaření (12 % tuku)
- 50 ml kuřecího vývaru
- 2 velká vejce
- 2 stroužky česneku nebo lžička sušeného
- vrchovatá lžička sušeného oregana
- ¾ lžičky soli
- čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce sádla nebo másla
- strouhanka na vysypání formy
Postup:
Koko se rozhodla udělat nádivku v menších porcích a použila k tomu nepřilnavou formu pro muffiny. Je však jedno, jakému postupu dáte přednost, klidně pečte v klasické formě, jak určuje recept.
Excelentní nádivka, jehněčí ragú i roláda. Tak vaří na Velikonoce šéfkuchaři |
Spařila kopřivy a nakrájela toustový chléb na centimetrové kostičky. Důležité je, aby se předem trochu zapekly a pak se v mléčné lázni úplně nerozpustily. Prostě jako když děláte krutony do polévky, které by měly i v tekutině trošku křupnout.
Nejdříve si rozpustila trošku sádla, které použila i na vytření formy. Pak formu vysypala strouhankou. V sádle opražila slaninu, přidala na drobno nakrájený pórek. Až zavadl, odstavila pánev a přidala smetanu a vývar.
Až směs trochu vychladne, přidá do ní žloutky. Jde o to, aby se při vysoké teplotě nesrážely. Ze zbylých bílků se vyšlehá sníh, který nakonec nádivku odlehčí. Nakonec zbývá přidat česnek a bylinky, osolit a opepřit, promíchat a vlít do misky s dvěma třetinami chleba.
Nakonec se přidá zbytek chleba, který nebude tak rozmočený a udělá na řezu pěknou mozaiku. A aby se to pěkně zazelenalo, nezbývá než nasekat další zelené: kopřivy a hladkolistou petrželku. Nakonec (až bude trouba připravená k akci) opatrně vmíchejte sníh z bílků a můžete plnit pekáček nebo formu na muffiny.
Pořad Koko ve varu můžete sledovat denně odpoledne na Primě a večer na Prima Show.
Že patří velikonoční nádivka k pokrmům, kde kreativita nezná mezí, dokládají i další recepty. V některých najdete hrášek, jinde vejce i medvědí česnek. Malý výběr najdete namátkou zde, ale další lze najít zde.