Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Premium

Kapra jedině na sádle, mlíčí smažím jako řízek, radí kulinářský mistr Svatek

Martin Svatek | foto: archiv MACE restaurant

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Oblíbenou pochoutkou, ale i postním vánočním jídlem bývali kdysi v Čechách kupodivu šneci. V posledních letech se tradice postupně vrací, říká přední český šéfkuchař Martin Svatek. Sám se však drží klasiky. Prozrazuje tipy a triky, jak si připravit opravdu lahodnou štědrovečerní tabuli a vypráví i o medailích, jež vozí ze světových gastronomických soutěží.

Tradičním vánočním jídlem je v Česku kapr. Kdysi, hlavně v 15. a 16. století, bývali ovšem nejběžnějšími rybami v českých řekách lososi. Vyhubeni byli až posléze kvůli stavbě jezů a přehrad – když migrovali, nedokázali tyhle překážky překonat. Kapři ještě v 18. a 19. století stáli skoro dvojnásobek toho, co hovězí maso. Kvůli tomu, že se špatně transportovali, snadno totiž lekli. Navíc rybníky většinou vlastnila šlechta, kdežto krávu mohl mít každý sedlák. Přesto byla po rybách vysoká poptávka, protože šlo o postní jídlo. Tehdy se ještě půst o Vánocích dodržoval. Mezi oblíbenými a častými lahůdkami na českém vánočním stole byli prý ovšem za první republiky i šneci. Je to pravda? Taky jsem se tomu před lety trochu divil, že právě šneci byli v určitých historických obdobích dokonce tradičnější než kapr. Nemluvím jenom o první republice, ale existují záznamy, že šneci nechyběli třeba na hodovních tabulích české šlechty, třeba u Rožmberků. Postupně se z nich však stalo kvůli dostupnosti i typické vánoční a postní jídlo pro chudší lidi. (První záznamy o konzumaci šneků a jejich spojení s Vánocemi pocházejí už ze 16. století. Postupně si získaly oblibu i ve městech, například v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826 najdete hned čtyři recepty na šneky v kapitole postních jídel, a v prvorepublikové Rybí kuchařce Jindřicha Vaňhy je jich pak dokonce třináct, pozn. red.).

Hovory na talíři

Za první republiky patřili šneci mezi velké vánoční delikatesy a chodilo se na ně při sváteční vycházce městem do vybraných lahůdkářství a restaurací. Praha patřila mezi světové gastro metropole, byly tady jedny z prvních pětihvězdičkových hotelů v Evropě. Šroubek, Alcron, to byly skutečně pojmy. Ono se to vlastně dochovalo i v jazyce. Když chcete vyjádřit, že se někde dobře najíte, dodnes se říká: „Vy se tady máte jak v Alcronu.“ Ale po druhé světové válce tenhle zvyk postupně vymizel. Šneci se ovšem postupně zase na jídelníček vracejí, tedy především ve vybraných restauracích.

Komisař z Asie viděl sulc a pak se na mě tvářil: „Proboha, co to tam u vás jíte?“ A hned dával horší body.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: , Téma

Hovory na talíři

Čokoládové lanýže? Hodně lidí se ptá, zda je v nich opravdu houba, líčí výrobce

Václav Durďák

Největšího výrobce řemeslné čokolády v Česku, Čokoládovnu Janek, založil před lety Václav Durďák s...

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich je známý šéfkuchař, jehož proslavila nejen jeho gastronomická...

Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Mé recepty jsou blbuvzdorné. Uvaří je i antitalent, říká Těhotnej kuchař

V obyčejné kuchyni vaří obyčejná jídla. Moc se s tím nepáře, neodvažuje každý...

V obyčejné kuchyni vaří obyčejná jídla. Moc se s tím nepáře, neodvažuje každý gram a to, jak...

Nejlepší restaurace se stávají vegetariánskými, to mě celkem štve, říká kuchař

Petr Heneš

Britský deník The Guardian před lety zařadil designový hostel Long Story Short v Olomouci mezi...

Reklama na „mekáč“? Když zvednout lidi ze židle, pak pořádně, říká Přemek Forejt

Už zdaleka není jen špičkovým tuzemským kuchařem. PŘEMYSL FOREJT (36) je...

Už zdaleka není jen špičkovým tuzemským kuchařem. Přemysl Forejt je celebritou, která plní stránky...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Tvorové, kteří mají zázračné pohybové nadání. Běhají a skáčou lépe než atleti

27. května 2024

Letci nad savanou, běžci po vodě nebo lezci přes žiletky – nejrůznější tvorové předvádějí doslova...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...