Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: V Severní Karolíně věří v boha, lásku k zemi a grilování

Šéfkuchař Andrew Zimmern v dalším díle Bizarních jídel na Prima Zoom zamířil do Severní Karolíny na jihovýchodě USA. Místní se upínají k tradicím, jimiž jsou podle něj hlavně láska k rodné zemi, bohu… a grilování. A tak se podíval, jak se tu tradice promítá do praxe.

„Spousta lidí věří, že svatý grál grilování se nachází v restauraci u dálnice 11 ve městečku Ayden ležícím asi padesát kilometrů od Atlantského oceánu. Je to podnik, u kterého se stojí fronty už od rána a zvuk sekáčků ujišťuje i venku čekající, že se griluje, peče a porcuje jejich oblíbená pochoutka,“ říká Zimmern.

Tajemství jejich kuchyně spočívá v tom, že používají prasata od místního farmáře, a to už plných čtyřicet let. Pak půlky prasat opatrně osmnáct hodin grilují na dřevěném uhlí, dokud není kůže tak vypečená, že křupe.

„Jsou při tom vlastně jenom dvě ingredience: prase a dřevo,“ říká majitel podniku. Když se pak maso dostane na krájecí špalek, naseká se i s těmi kůžičkami, takže se dostanou do každé servírované porce a při každém skusu pěkně křupnou. To je mimo koření jedním z poznávacích znaků místní speciality.

Celý vepř na dřevěném uhlí nakonec ochucený octem, to je severokarolinský způsob, který tu vaří už od roku 1947, kdy sedmnáctiletý Pete Jones otevřel svůj podnik Skylite Inn. Na přípravu týdně padnou tři fůry dřeva, na kterém ugrilují čtyřicet prasat.

Nenajdete tu žádné vymoženosti moderní technologie. Nad víkem grilu otevírajícím se protiváhou betonových tvárnic na provaze by se nejspíš mnohý moderní kuchtík ušklíbl. „Když to funguje, není proč to měnit,“ říká však majitel podniku.

Jejich maso se nepodává s omáčkou. Jen se posype směsí soli a pepře, pálivého koření a zalije octem. Jde jim o to, aby nezanikly chutě, které se vytvořily během těch osmnácti hodin grilování nad tvrdým dřevem.

Bizarní jídla

Bizarní jídla na Prima Zoom můžete sledovat každé pondělí večer, reprízu ve čtvrtek v podvečer.

To však není jediná štace, kterou Zimmern v Severní Karolíně navštívil. Zalíbilo se mu například i v oblasti řeky Neuse, kde se v bažinatých oblastech přemnožili divočáci. 

Místní mají povolení divočáky lovit a tak není divu, že se tu záhy rozvinul i způsob, jak si s masem poradit. Jedním z nejoblíbenějších je výroba klobás z divokých prasat. 

Maso rozemelou, naplní do střívka, několik dní nechají sušit a pak vyudí nad studeným kouřem, což trvá další tři dny. Celý proces je symbolem toho, že se tu dodržují tradice předků. 

Klobásy ručně plní na prehistorickém strojku, vážou je způsobem, jemuž je naučili rodiče. Což je věc, která je na Severní Karolíně typická.

A to je leitmotivem aktuálního dílu – žádná bizarní jídla, prostě návrat k tradicím.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...