Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na přípravu zauzené křepelky na Vysočině použili seno, smůlu i foie gras

  22:25
Křepelka je takové malé nic, ale v kuchyni z ní lze vykouzlit voňavé mistrovské dílo, přesvědčili se šéfkuchaři Přemysl Forejt a Radek Kašpárek, když je kolega Jan Punčochář přivezl na farmu a hotel Horní Dvůr. Představil jim nejen kuchaře, farmáře a hoteliéra Radka Buřvala, ale i jeho vyhlášenou křepelku.

Libor Buřval popsal začátky dnes vyhlášené restaurace, kdy si se ženou představovali, jak si v okolí najdou ty nejlepší dodavatele masa. Nenašli. Takže navázal na svůj vesnický původ a postupně začali sami chovat ovce, krávy i přeštická prasátka, takže na dvoře jim to dnes bučí, béká, chrochtá i kdádá.

Když vybírali do své kuchyně drůbež, koupil si od kamaráda i pár křepelek a pak prý v kuchyni měsíce vymýšleli a zkoušeli recepty. Až došli k tomu, že nejlepší bude recept na křepelku od Liborovy babičky: křepelka nadívaná a zauzená. A ukázalo se, že ta se opravdu trefila hostům do chuti. Není divu, podívejte se na úvodní video.

Právě tuto legendární křepelku Přemek Forejt a Radek Kašpárek ochutnali a byli z té vůně a chuti úplně unesení. V tu chvíli je měl Jan Punčochář doslova na lopatě, stačilo jim už jen zadat úkol. A věděl, že pro jeho splnění udělají cokoliv a ještě si venkovní vaření užijí.

Oba špičkoví kuchaři se vrhli do vaření po hlavě, protože motivace byla obrovská. Kdo prohraje, bude spát při společných cestách ve stanu či v přívěsu uprostřed, a mezi dvěma chlapy fakt nechce spát nikdo.

Soutěživý Radek Kašpárek měl okamžitě jasno, že vsadí na jistotu. Při uzení křepelku ovoněl jehličím a smůlou, což se mu sice málem vymstilo, ale dokázal z toho vybruslit. Hlavně ovšem sáhl po foie gras, tučných drůbežích játrech, kterými se rozhodl nejen vyfutrovat porci křepelky, ale připravil z nich i neodolatelné glazé.

Přemek Forejt si recept za pochodu stále promýšlel.

Radek Kašpárek při servírování menu z křepelky

To Přemek Forejt pomaličku rozmýšlel, jako suroviny použije, aby byly místní, respektive z oblasti, kde křepelka žije. A tak se mezi jeho ingrediencemi objevilo mj. seno, topinambury, hroznové víno či voňavé bylinky a luční květiny.

A zatímco Přemek se rozhodl připravit křepelky čtyři, přece jen jsou maličké a potřebuje dát ochutnat hned několika lidem, Radek Kašpárek zariskoval a připravoval křepelky pouze dvě. I v tomto směru sázel na tučná jatýrka, což i Honza Punčochář v legraci označil za prasárnu.

A od koho nakonec chutnala zauzená křepelka lépe? Od Radka a Přemka ochutnávali Liborovi hosté, kteří dobře znají tu podle receptu jeho babičky. A nadšeni byli z obou skvostně naservírovaných menu.

Křepelka s kachními játry (Kašpárek)

Křepelku Přemek Forejt doudil na stole.

A ještě gáblík ke křepelce (Forejt)

Radek křepelky naservíroval s glazurou ze švestek a jablek a celé to postavil na čerstvém chřestu, liškách z místního lesa a opečeném plátku kachních jater. Omáčku měl ze šalotky, bílého vína a foie gras. Přemka prý při přípravě křepelek zase nejvíc inspirovala louka, na níž oba vařili, takže použil místní seno na zauzení a porce křepelky efektně doudil pod skleněným poklopem i na stole. Omáčku připravil z hroznů a medu, který si sám stáčel, a pokrm dále doplnil pečenými šalotkami a polními květy.

O výhře nakonec tak trochu symbolicky rozhodla Liborova babička, která strávila celá život v kuchyni jako kuchařka. A nedá dopustit na zauzenou křepelku svého vnuka. „Ať nejiš aj ty pařáty. Pozor, ať ti to nevostane v krku,“ upozorňovala při ochutnávání své spolustolovníky. A nebrala si servítky, moderní servírování ji nijak neoslnilo. Na rozdíl od Radkových kachních jater. Takže opět vyhrálo Radkovo menu v poměru hlasů 3:1.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...