Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na kuřecí vývar kosti opečte, ať je hezky silný a tmavý

Vývar je základem pro každé vaření, ať už budete připravovat polévky, omáčky nebo péct maso. Proto se vyplatí udělat si ho do zásoby a pak ho můžete používat místo různých kupovaných bujónů. Dnešní kuřecí vývar pro vás připravil kuchař a módní návrhář Pavel Berky.

Nejsnazší je využít kuřecí kostru, která zbude po vykostění kuřete. Je škoda ji vyhodit, když ještě výborně poslouží. Příprava kuřecího vývaru je daleko jednodušší než třeba u hovězího. Ostatně kuchaři se shodují v tom, že jakýkoli vývar je lepší než žádný vývar.

V žádném kupovaném bujónu nenajdete to, co je hlavním benefitem přírodně připraveného vývaru. Množství kolagenu vylouhovaného z kostí působí příznivě na klouby, vazy nebo kůži. O chuti finálního pokrmu nemluvě.

Žádný umělý přípravek vás nepostaví s kocovinou tak spolehlivě na nohy jako silný vývar. Už naše babičky věděly, že je lék. Při dlouhém vaření se do něj z kostí uvolní velké množství minerálů a vitaminů. 

Vedle kolagenu obsahuje i mnoho vápníku a hořčíku, fosforu či draslíku. Navíc vše ve formě, které naše tělo velmi jednoduše stráví a zpracuje. Ostatně jste si mohli všimnout, že v nemocnici po operaci je vývar první pokrm, který vám budou servírovat.

To proto, že detoxikuje játra, redukuje potravinové intolerance a alergie, má protizánětlivé účinky, posiluje imunitu, bojuje proti virům a bakteriím a navíc zlepšuje kvalitu spánku.

Vaříme podle Pavla Berkyho

Pavel Berky a kuřecí vývar

Návrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho youtubovém kanálu a na internetových stránkách.

Ingredience:

  • 200 g celeru bulva
  • 200 g mrkve
  • 200 g petržele – kořen
  • 200 g řapíkatého celeru
  • 200 g bílé ředkve
  • 30 g petrželové natě
  • 2 menší cibule
  • kosti a skelet z jednoho kuřete
  • 30 g přepuštěného másla
  • bobkový list
  • nové koření
  • černý pepř celý

Postup:

Troubu si předehřejte na maximum a kosti nasekejte na menší kusy. Vložte do pekáče a v troubě pečte do zlatova. 

Do hrnce si dejte lžíci přepuštěného másla (nebo jiného tuku), postupně na něm zarestujte všechnu zeleninu mimo petrželové natě. Poté z trouby vyndejte upečené kosti a přidejte je do hrnce. 

Zalijte studenou vodou až po okraj, přidejte všechna koření a petrželovou nať. Přiveďte k varu a pak plamen ztlumte na minimum a pozvolna vařte 4–5 hodin. 

Ze začátku z vývaru sbírejte pěnu z vysrážených bílkovin z masa, která se na povrchu bude tvořit. Vývar zbytečně nemíchejte, nechejte jen probublávat.

Jako domácí bujón

Když vývar ještě silně zredukujete, tak jej můžete zamrazit i v kostičkách ve tvořítku na led, a tím si vytvoříte vlastní domácí bujón, se kterým se vám pak bude při přípravě dalších jídel ještě lépe pracovat.

Po uvaření nechejte vývar 2–3 hodiny ustát, poté sceďte a můžete použít. Buď ho můžete přímo podávat jako polévku, nebo použít na přípravu dalších pokrmů, uskladnit v menších sklenicích v lednici, kde vám vydrží 1–2 dny, nebo zamrazit na delší dobu.

„Na sůl jsem nezapomněl, ale jelikož vývar většinou používám do dalších jídel, tak jej nesolím. Dochucuji pak až výsledné jídlo, a tak si rád vývar nechávám neslaný. Pokud však plánujete rovnou konzumovat, tak můžete s kořením přidat i sůl podle chuti – pozor dlouhým vařením se chuť může zintenzivnit, tak nepřesolte,“ vysvětluje Berky.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...