Marek Hanza pracuje jako nutriční terapeut v FN Plzeň. | foto: Petr Eret, MAFRA

Že se po houbách nesmí pít alkohol? To je mýtus, říká expert

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Není mnoho expertů na výživu, kteří se zároveň vyznají v houbách a navíc se vzdělávají v kuchařském umění. Marek Hanza z Plzně mezi takové patří. Jídlem se zabývá v práci i mimo ni a zejména ho zajímá vliv stravy na lidské zdraví. „Houby jsou vítaným doplňkem stravy, složením se spíše podobají zelenině,“ říká.

Které zdraví prospěšné látky v houbách byste vyzdvihl?
Dá se říct, že houby podporují trávení, a to pro svůj obsah vlákniny, kterou naše tělo potřebuje. Její denní příjem by se měl pohybovat kolem třiceti gramů, zatímco většina lidí konzumuje jen zhruba poloviční množství. Houby jsou v tomto směru vítaným doplňkem, protože čistí střeva, podporují zdravou střevní mikroflóru a snižují riziko zácpy. Ale pozor, tohle platí jen pro zdravého člověka.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se