Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podzimní zelenina jako zdravá lahůdka na posílení imunity

Odborníci mají červenou řepu, batáty, růžičkovou kapustu či dýni za ideální suroviny pro sychravé dny. Zasytí a posílí imunitu. Co z nich uvařit?

Batáty neboli sladké brambory lze grilovat, péct v troubě i zpracovat na pyré. Obsahují hodně betakarotenu a fungují jako skvělé antidepresivum. | foto: Profimedia.cz

Červená řepa? Nejen boršč, ale i lívance

Tato typická podzimní potravina vydrží při správném skladování několik týdnů. Je bohatým zdrojem draslíku a vitaminu C. Bulva červené řepy zároveň obsahuje velké množství vlákniny, ale pozor také na nezanedbatelné množství sacharidů, na což by si měli dát pozor hlavně diabetici.

„Z červené řepy můžete připravit klasický boršč, který je bohatý na vitaminy a minerální látky. Můžete ji i vařit, péct, odšťavnit, připravit z ní placky. Ideální je kombinace naložené červené řepy, medu a kozího sýru nebo ji můžete společně s další kořenovou zeleninou použít jako přílohu k pečenému masu,“ doporučuje Monika Bartolomějová, nutriční specialistka poradny Svět zdraví.

V restauracích ovšem pozor na ohřívaný boršč z pytlíku.

Recept na lívance z červené řepy
Potřebujete dvě až tři malé vařené nebo pečené řepy, 1,5 až 2 hrnky mléka, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek celozrnné mouky, 1,5 lžičky prášku do pečiva, sůl, 1 vanilkový cukr, 2 až 3 lžíce přírodního cukru, 50 g rozpuštěného másla, 2 vejce, 1 kelímek smetany ke šlehání, 1 lžíci cukru a olej.

Oloupané řepy pokrájíme a rozmixujeme s částí mléka. Mouky prosejeme do mísy a promícháme s práškem do pečiva a špetkou soli, přidáme vanilkový a přírodní cukr. Pyré z řepy promícháme s většinou zbylého mléka, přimícháme rozpuštěné máslo, vejce a suché přísady.

Těsto zamícháme, drobné žmolky mouky nevadí. Z našlehaného a přemíchaného těsta by nebyly lívance nadýchané, ale gumové. Připravené těsto necháme odležet půl hodiny při pokojové teplotě.

Smetanu ušleháme s cukrem do tuha. Na pánvi potřené olejem smažíme postupně větší lívance a ještě teplé je servírujeme s kompotem a šlehačkou, případně s medem, javorovým sirupem a zakysanou smetanou.

Růžičkovou kapustu ideálně s kmínem nebo koriandrem

Růžičky této kapusty výrazně posilují imunitní systém, což je v chladných dnech k nezaplacení. Obsahují účinné antioxidanty a velké množství vitaminu C a jsou zdrojem vlákniny. Někdy však způsobují drobné zažívací obtíže.

„Nadýmavost lze ovšem snížit dušením kapusty a kombinací s vhodným kořením, například s kmínem, koriandrem nebo zázvorem,“ radí odbornice. 

Dýni zpracujete na slano i na sladko

Dýni zbavte semínek.

Je zásobníkem betakarotenu a zároveň i skvělým zdrojem důležitých vitaminů skupiny B. „Lze ji připravovat na slano i sladko, vařit, péct nebo restovat. Je dobře stravitelná v polévkách, jako pyré, ale přidávat ji můžete třeba i do rizota nebo kuskusu,“ radí Bartolomějová.

Vyzkoušejte například dýňový džem podle Blanky Milfaitové (recept zde):

16. října 2015

Nebo zkuste dýňovou polévku podle Zdeňka Pohlreicha, která zahřeje i zasytí:

12. prosince 2016

Sladké batáty se také hodí na polévku

Batáty jsou bohaté na betakaroten, středně velká brambora obsahuje zhruba půlku doporučené denní dávky. Navíc je také bohatá na vlákninu a vitamin C.

Batáty prý také působí jako přírodní antidepresivum, podle Pohlreicha jsou na podzimní deprese nejlepší a jejich příprava je velmi jednoduchá:

17. října 2016

A ještě recept na polévku ze sladkých brambor
Potřebujete lžíci olivového oleje, 1 cibuli, 1 velkou sladkou bramboru, 2 mrkve, 1 konzervu krájených rajčat, 1 červenou papriku, palec zázvoru, stroužek česneku, 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru, smetanu, sůl a pepř.

Rozpálíme oheň a opékáme na něm cibuli, mrkev, papriku, dokud nezměknou. Přidáme sladké brambory, česnek, zázvor, sůl, pepř a chilli, krátce opečeme a zalijeme vývarem. Necháme vařit asi dvě minuty, dokud brambory nezměknou. Nakonec polévku rozmixujeme nebo propasírujeme a zjemníme podle chuti smetanou.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...