Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

aktualizováno 
Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu sladké, trochu kyselé a dosti kořeněné. Jak toho docílit, radí foodblogerka Veronika Koko Kokešová ve své rubrice v magazínu Víkend MF DNES.

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která už by nedozrála. | foto: Profimedia.cz

V Indii se pod slovem čatní skrývá cokoli od pomalu vařených produktů, které vyžadují trpělivost pro zrání před prvním ochutnáním, až po jednoduché relishe z jemně nasekaných syrových přísad, jež se pár hodin marinují. My tomu dáme trochu jasnější obrysy.

Základní pravidlo: čatní musí být trochu sladké, trochu kyselé a dosti kořeněné. Jinak můžete bez obav využít plný sortiment své podzimní zahrady nebo stánků s ovozelem na farmářských trzích. (Využít můžete i recept Koko na zpracování přebytku úrody rajských.)   

Jak co nejlépe kombinovat a využít přebytky či nabídku trhovců

Pro sladkost využíváme nejen přirozenou chuť použitého ovoce (mango, ananas, broskve, fíky, jablka) či zeleniny (dýně, mrkev, cibule), ale také cukr. Doporučuji buď tmavý třtinový, nebo želírovací. Zastane i polovinu konzervační činnosti.

Zlaté tipy ke kombinaci chutí

  • Zelená rajčata, jablka, rozinky
  • Dýně, jablka, zázvor, chilli
  • Karotka, zázvor, kúra z biocitronu
  • Lilek, česnek
  • Rajčata, cibule, kardamom
  • Mango, česnek, chilli
  • Broskve, jablka, šalotka, citron
  • Ananas, jablka, fíky, zázvor
  • Papriky, okurka, cibule, zázvor

O tu druhou se postará ocet. V receptech je ale vyžadován také kvůli vyrovnání chutí, proto používejte ideálně ovocné octy (jablečný, vinný), které výsledek vjemově obohatí.

Volba příchutí velmi záleží na použitém koření, a tedy na tom, co vám voní. K nejčastěji používaným patří římský kmín, koriandr, nové koření, hřebíček, zázvor, celý pepř, paprika, hořčičné semínko a česnek. Ideálně je podrťte v hmoždíři, aby se naplno využil jejich potenciál. Specifickou chutí navíc je chilli, se kterým musíte manipulovat opatrně, protože všechny chutě se časem propojí a umocní.

I samotná konzistence je volitelná. Od pyré až po větší plovoucí kousky plodů ve hmotě, stále mluvíme o jedné a té samé dobrotě.

A jak na to? Kombinaci zeleniny a ovoce vždy nakrájíme a spolu s octem vložíme do většího kastrolu ještě s kořením. Přivedeme k varu, zmírníme oheň a necháme mírně bublat asi půl hodiny. Až pak přidáme cukr a sůl. Vaříme další půlhodinu, než se většina tekutiny vypaří a čatní zhoustne.

Během vaření jistě budete mít tendenci ochutnávat. Pochopitelně, jinak by doladit výsledek k dokonalosti ani nešlo. Ovšem pamatujte při tom, že varování z Obecné školy neplatí pouze pro zábradlí: Neolizujte vařečky! Vždy použijte čistou lžičku a vždy jen jedinkrát. Jedině tak zajistíte svému výtvoru dlouhou trvanlivost.

Dobrou zprávou je, že není nutno zavařovat. Stačí plnit horký produkt čistou lžící do vysterilizovaných sklenic a dobře uzavřít. Čatní dozrává až časem, počkejte minimálně měsíc. Při správném skladování v chladu, temnu a suchu vydrží i léta, po otevření však sklenici uchovávejte už výhradně v lednici.

A k čemu se čatní hodí nejvíc? Podávat jej můžete ke zvěřině, sýrům, grilovaným rybám, vlastně k čemukoli.

Veronika Koko Kokešová

I doma si pochutnáte jako v dobré restauraci. Jak na to, vám poradí Koko, populární gastronautka, která sama sebe považuje v kuchyni za samouka. Jako autorka MENUdomu.cz byla dvakrát vyhlášena foodblogerkou roku, připravuje pořady o vaření pro internetovou televizi Stream.cz a nyní má rubriku i v magazínu Víkend DNES.
Autoři:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Zimní malta pomůže zachránit stavbu, ale nepodceňujte předpověď počasí

Pokud je zima mírná, není třeba skončit se stavbou.

V běžných podmínkách by se stavební práce neměly provádět při teplotách pod 5 °C. V případě mírné zimy je však možné...

Co letos chystají hvězdy pro vaši zahradu, domov, kondici i koníčky?

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2019

Každý životní přelom vyžaduje dvě věci: zhodnotit vše, co bylo, a naplánovat to, co bude. Pokud by se navíc ještě...

S propan-butanovou lahví manipulujte bezpečně, ať je z ní dobrý sluha

Jen ventil zapečetěný fólií nebo plombou zaručuje, že lahev řádně naplnil...

Díky nezávislosti na rozvodných sítích jsou propan-butanové lahve oblíbené především na chatách či chalupách, při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz