Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vývar je ideální lék na podzimní sychravo. Postup podle foodblogerky

Veronika Kokešová se stala v roce 2013 a 2014 foodblogerem roku v anketě Křišťálová lupa. A s výrobou vývarů už spojila i své podnikání. Rozhodla se zaplnit díru na trhu a nabízet vývary těm, kteří nemají dost času nebo schopností uvařit si ho sami a přitom nechtějí používat chemické náhražky v kostce.
V podobném poměru je maso se zeleninou.

V podobném poměru je maso se zeleninou. | foto: Veronika Kokešová

„Kuřecímu vývaru se mnoho lidí brání, protože jim připadá takový nějaký vybledlý. Samozřejmě za to může i kvalita prvotní suroviny, když koupíte kuře za padesát korun za kilo, nemůžete čekat zázraky. Ale i takový vývar si můžete vymazlit, aby byl chutný a poslouží i jako drink v podzimních nečasech. Rozhodně může být lepší než třeba svařák,“ reaguje na poslední trendy, při kterých se vývary nabízejí na trzích jako pití v kelímku.

To se ostatně pokouší nabídnout i sama právě dnes při akci Polévková smršť, jejíž výtěžek míří k pacientům, kteří potřebují rekonvalescenci po mozkové příhodě. Její specialitou je, že si do čistého vývaru může každý namíchat bylinky podle vlastní chuti – tymián, saturejku, koriandr, rozmarýn, ale třeba i chilli papričky, takže vývar zahřeje rovnou dvakrát.

Základem je před vařením opéct

Je to jednoduchý fígl, který hodně lidí zanedbá a pak se diví, že jim vyšla bezbarvá „brynda“. Přitom je to škoda. Když už vykosťujete kuře, vždycky vám zbude skelet, někdo nepoužije ani křídla a je škoda tyto suroviny bez užitku vyhodit. Buď z nich můžete udělat polévku, anebo vývar, který si schováte pro použití do dalšího vaření.

„Já vždy nakrájím zeleninu a společně s kuřecím ho pekáči nechám důkladně do tmava opéct. Tím se docílí toho, aby byl vývar krásně tmavý,“ popisuje. Pak se suroviny přemístí do hrnce, zalijí vodou, přivedou se do varu a pak se nechají až pět hodin táhnout tak, aby voda jen mírně probublávala, spíš se jen tak mírně převalovala.

„Tak to děláme, když připravujeme naše vývary na prodej, ale doma uděláte dobrý vývar i za hodinku a půl. Trochu skepticky se tváří i k tomu, že by si doma někdo dal tu práci a pečlivě sbíral pěnu, jako to dělají kuchaři v restauracích.

„Myslím, že každý má doma mnoho jiných starostí, než tancovat dvě hodiny u sporáku, takže posbírejte pěnu po prvním varu, kdy se z vody vyplavují bílkoviny a pak si běžte třeba hrát s dětmi,“ uklidňuje ty, kterým by se tento úkol zdál příliš komplikovaný.

Ingredience na 1,5 litru vývaru:

  • skelet a odřezky z 1 kuřete
  • 2 l vody
  • 1 menší mrkev
  • kousek celeru
  • 1 velký řapík celeru + nať
  • cibule
  • sůl
  • celý černý pepř
  • bobkový list
  • čerstvé bylinky (tymián, saturejka, estragon nebo rozmarýn)

Kořenovou zeleninu na vývar očistěte, ideálně nakrájejte tak, aby vzniklo co nejvíc rovných ploch, které se nejlépe opečou na oleji. Místy hnědá barva dodá vývaru ten správný odstín, v tom je to tajemství. Až je zelenina opečená, přihoďte do hrnce sketet a dále opékejte. Nakonec hrnec dejte do trouby zapéct zhruba na 15 minut na 230 °C.

Řapíkatý celer, (případně i rajče), koření a petrželku přidejte až po orestování základu. Zalijte studenou vodou, přiveďte k mírnému varu. Nechte vše jen mírně probublávat.

Nemá cenu vařit déle než tři hodiny, protože pak se začne zelenina rozpadat a může pak zbytečně vývar zakalit. Druhou cestou, kdybyste chtěli vývar redukovat déle, aby byl silnější, je zeleninu vytáhnout, někteří kuchaři ji naopak přidávají později.

„Záleží také na tom, zda ji budete používat do polévky, anebo jen zajistí chuť do vývaru. A rozhodně použijte mimo běžného celeru i řapíkatý, protože samotná kořenová zelenina je docela sladká, kdežto ten řapíkatý má úplně jiný šmrnc,“ řadí blogerka.

Také doporučuje vývar solit až na konci. Protože se tekutina redukuje, nedalo by se dopředu odhadnout, jak bude výsledná tekutina slaná. A pokud se vývar používá do vaření, nemá cenu ještě zvyšovat slanost pokrmu.

Ne každý použije takové množství vývaru najednou. Jednou z možností je rozdělit ho do menších lahviček a zamrazit a použít, až budete potřebovat.

Kokešová dává vývary na prodej do skleněných sklenic, které zavíčkuje a pak zavaří. Půllitrové sklenici stačí třeba jen dvacet minut v troubě při 120 stupních, 0,8litrové sklenice nechejte zhruba 50 minut. Pak vývar ani nemusíte mrazit, stačí ho uchovávat v lednici a vydrží klidně dva měsíce. Podmínkou je však dodržovat hygienu stejně jako třeba u zavařování okurek. Postup je stejný, teplý se nalije do vyvařených sklenic a zavíčkuje.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...